П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 23 квітня – що не можна робити у...

Свята та народні прикмети 23 квітня – що не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
23 квітня в Україні відзначають Всеукраїнський день психолога та Всесвітній день книги та авторського права. Вшановують пам'ять великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця). Іменини відзначають Олександра, Анатолій, Опанас, Валерій, Валерія, Георгій, Єгор, Іван, Лазар, Юрій.

23 квітня – яке свято відзначають в Україні

23 квітня в Україні святкують Всеукраїнський день психолога. День присвячений людям, які допомагають зберегти іншим ментальне здоров’я. Його святкують з 2004 року з ініціативи професійних об’єднань психологів.

Хоча психологія — відносно молода наука, вона стає все популярнішою, адже люди все більше замислюються не лише про фізичне здоров’я, а й про ментальне. Тому з кожним роком кількість психологів зростає.

На честь професійного свята у багатьох містах України проводять різноманітні конференції, семінари та майстер-класи, присвячені актуальним питанням психології. Ну, і звичайно, це привід привітати всіх, хто причетний до цього свята.

Також 23 квітня відзначають Всесвітній день книги та авторського права. Свято було засноване ЮНЕСКО у 1996 році. 23 квітня обрано не випадково — це дата смерті двох всесвітньо відомих письменників — автора “Дон Кіхота”, іспанця Мігеля де Сервантеса та англійця Вільяма Шекспіра, чиї п’єси “Ромео і Джульєтта” та “Гамлет” є одними з найпопулярніших у світі.

Мета свята — нагадати про важливість книг як джерела знань та найнадійнішого способу їх збереження.

Цього дня заведено проводити книжкові виставки та ярмарки.

Щороку ООН обирає нову “Світову столицю книги”, де проводять різноманітні заходи для популяризації читання. 2024 року це місто Страсбург у Франції — 23 квітня воно отримає це звання від попередньої столиці — міста Аккра в Гані.

23 квітня також — Міжнародний день англійської мови та Міжнародний день іспанської мови. Це дві мови, які входять до четвірки найпопулярніших за кількістю носіїв у світі станом на 2024 рік — англійська мова знаходиться на першому місці (1,452 млн носіїв), а іспанська займає четверту сходинку в рейтингу (понад 548 млн носіїв). 23 квітня для святкування обрано як день смерті Вільяма Шекспіра та Мігеля де Сервантеса.

23 квітня – яке церковне свято 2024

Цього дня православні християни вшановують пам’ять великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця) — одного з найвідоміших християнських святих.

Він народився в Палестині біля підніжжя Ліванських гір у благочестивій християнській родині.

Став воїном і досяг високого звання тисячоначальника в імператора Діоклетіана — одного з найжорстокіших гонителів християн.

Після того як Георгій почув на суді нелюдський вирок про винищення християн, він продав все своє майно, відпустив рабів, прийшов до Діоклетіана, оголосив себе християнином, а імператора звинуватив у жорстокості.

Після відмови зректися Христа, святого протягом восьми днів піддавали жорстоким тортурам, які він мужньо переніс. Наприкінці імператор наказав його обезголовити. Це сталося у 303 році.

Відомі посмертні дива святого Георгія, одним з яких є вбивство списом змія (дракона), який спустошував землю одного язичницького царя в Беріті (зараз столиця Лівану Бейрут). Згідно з легендою, на поталу чудовиську віддали царську дочку. Її врятував Георгій, який з’явився на коні і пронизав змія списом. Явлення святого сприяло наверненню місцевих жителів у християнство.

23 квітня – що не можна сьогодні робити

Згідно з народними прикметами, у цей день не варто:

  • носити речі з вовни і навіть торкатися вовняних ниток;
  • займатися рукоділлям;
  • лихословити і сваритися;
  • користуватися гребінцями і стригти волосся.

Триває Великий піст 2024 року, тому тим, хто його дотримується, не можна вживати в їжу м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти.

23 квітня — що заведено робити в цей день

Цього дня треба помолитися святому Георгію, попросивши захисту від ворогів та недуг, здоров’я воїнам, охорони худоби.

Дівчата можуть просити послати їм хорошого нареченого.

Також наші пращури вірили, що якщо вмитися ранковою росою — будеш молодим і сильним.

23 квітня 2024 року — сприятливий день для посіву редьки, петрушки, селери, ріпи, звичайної та зеленої цибулі, часнику, томатів, броколі, цвітної капусти, спаржі, кукурудзи, соняшника, стручкових, зернових, кропу, петрушки, а також висадки груш, абрикосів, вишень, слив, персиків, винограду.

23 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • тепла погода — до літа;
  • якщо комарі збираються у зграї — буде потепління;
  • сильні дощі — багато виростить трави;
  • безвітряний і ясний ранок — до багатого врожаю.

Наші пращури помітили, що наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою.

23 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександра, Анатолій, Опанас, Валерій, Валерія, Георгій, Єгор, Іван, Лазар, Юрій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька способів, що діють (відео)

Як призначають пенсії по інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні