П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 20 квітня – чому цього дня не варто...

Свята та народні прикмети 20 квітня – чому цього дня не варто “турбувати” воду

Этот материал также доступен на русском языке
20 квітня в Україні відзначають День довкілля. Православні відзначають свято Похвала Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Григорій і В'ячеслав. Цього дня не потрібно шуміти, голосно сміятися і слухати музику.

20 квітня – яке свято відзначають в Україні

Кожної третьої суботи квітня в нашій країні відзначають День довкілля, створений для привернення уваги української громадськості до проблем довкілля та заохочення екологічного способу життя. Свято спонукає людей змінити свої звички, що згубно впливають на навколишнє середовище, залучає та об’єднує зусилля влади, бізнесу та населення для розв’язання екологічних проблем. Це час для суспільної свідомості та солідарності в боротьбі за здорову та чисту країну. 

Також у третю суботу квітня щорічно в багатьох країнах відзначають Міжнародний день цирку. Однією з цілей створення свята стало прагнення показати людям пишність цирку і віддати належне величезному внеску цього мистецтва в культуру. Кожен цирковий номер – це неповторна історія, яка не залишає байдужим жодного глядача. Мову цирку без перекладача розуміють у всіх країнах світу. Висока виконавська майстерність циркових артистів, їхній оптимістичний настрій роблять гастролі будь-якого цирку завжди бажаними в усіх куточках планети. 

А ще в третю суботу квітня мільйони жінок відзначають День подяки чоловікові. Це чудовий привід для них висловити любов і вдячність своїм чоловікам за тепло, турботу і підтримку. Напишіть сьогодні своїм чоловікам листівку або лист, де опишіть усі свої почуття та вдячність. Не менш чудовим способом відзначити свято стане романтична вечеря або прогулянка на свіжому повітрі, а також перегляд захопливого фільму. Головне, проведіть цей день разом, насолоджуючись спілкуванням одне з одним. Можна приготувати несподіваний сюрприз, який порадує вашого чоловіка і зробить цей день незабутнім. Бажаємо всім, щоб цей день був сповнений радістю, теплом і взаємним коханням, яке зміцнює сімейні стосунки та робить сім’ю сильнішою!

20 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни відзначають свято Похвала Пресвятої Богородиці. Свято припадає на суботу п’ятого тижня Великого посту. За церковним переказом, одного разу на Константинополь напали перси та скіфи. Патріарх Сергій після служби перед іконою Божої Матері “Одигітрії” обійшов з образом і ризою Пресвятої Богородиці все місто. Після того, як ризу занурили в Босфорську затоку, сталося неймовірне – здійнялася буря і потопила ворожий флот. Вдячні жителі оспівали Богородиці та Захисниці граду переможну пісню – акафіст. 

Також Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна і Кіпрську ікону Богоматері.

Святий Феодор народився в Константинополі в благочестивій і багатій родині. У молодості він вирішив залишити мирське життя і стати ченцем. Федір носив волосяницю і стійко виносив будь-які тяготи. За це його Господь наділив даром творити чудеса.

20 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • шуміти, голосно сміятися і слухати музику,
  • робити дорогі покупки та великі фінансові вкладення,
  • виконувати будь-які роботи з рослинами. 

Не рекомендується цього дня “турбувати” воду, зокрема ловити рибу і прати білизну, це може призвести до біди.

Також подружжю не варто впускати у свою спальню незнайомців і малознайомих людей, інакше між ними почастішають сварки.

Триває Великий піст 2024 року, для тих, хто постить, заборонено їсти м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти, але дозволяється варена і тушкована їжа з рослинною олією. 

20 квітня – що заведено робити цього дня

Похвалу Пресвятої Богородиці називають ще Суботою Акафіста. Цього дня віряни прославляють Богородицю і просять у Пресвятої захисту і допомоги в боротьбі з ворогами видимими та невидимими. До Богоматері можна звертатися з будь-якою скорботою, головне, щоб молитва була щирою.

Наші предки цього дня згадували померлих рідних. Люди вірили, що 20 квітня вони приходять на землю і перевіряють, чи пам’ятають їхні близькі. Тому в цю дату було заведено відвідувати могили родичів, прибирати їх і висаджувати нові квіти. Потім увечері накривали ситну вечерю і поминали померлих. 

20 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • маргаритки схилилися до землі – чекай дощу;
  • квіти первоцвіту з’явилися – травень буде теплим;
  • на ялині багато шишок – буде великий урожай пшениці.

20 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Гавриїл, Григорій і В’ячеслав.

Вас також можуть зацікавити новини:

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні