Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯкі ліки продадуть лише за рецептом?

Які ліки продадуть лише за рецептом?

Этот материал также доступен на русском языке
Минулого року Міністерство охорони здоров'я України взялося за контрольований продаж рецептурних ліків. Рецептурні ліки – це препарати, які можна приймати виключно за призначенням лікаря.

З серпня 2022 року лікарі почали виписувати електронні рецепти (е-рецепти) на антибіотики, з листопада – на наркотичні, психотропні засоби.

З 1 квітня 2023 року е-рецепт вводиться на всі рецептурні ліки, які пацієнти купують власним коштом.

  • У перехідний період (термін його завершення поки що не названо) пацієнт зможе обирати: отримувати паперовий рецепт на рецептурному бланку або е-рецепт з відправкою йому смс-повідомлення на мобільний телефон. Але якщо є технічна можливість, лікар мусить запропонувати пацієнтові виписати електронний рецепт.
  • Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної, приватної клініки або лікар-ФОП (фізособа-підприємець).
  • Отримати е-рецепт можна незалежно від того, є декларація із сімейним лікарем чи ні, проте пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі здоров’я.

Безумовно, при відключенні електроенергії, відсутності зв’язку або можливих неполадках у роботі електронної системи лікар може видати рецепт на паперовому бланку.

До рецептурних, крім антибіотиків, належать також

  • протисудомні засоби,
  • гормональні ліки,
  • препарати для лікування артеріального тиску,
  • серцевих захворювань.

Нагадаємо, деякі рецептурні ліки можна отримати безкоштовно або з доплатою за програмою «Доступні ліки», про що лікар зобов’язаний поінформувати пацієнта.

Увага! У районах, наближених до лінії фронту, ліки можна придбати без рецепта.

Читайте також:  Пенсії, доплати, ліки: що і для кого зміниться найближчим часом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні