П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні вартість цибулі зросла в 4 рази і це не межа...

В Україні вартість цибулі зросла в 4 рази і це не межа – експерти приголомшили прогнозом

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни на цибулю б'ють справжні рекорди. У деяких регіонах за 1 кг цього овочу просять 35-36 гривень, але є й цінники вищі. Так, наприклад, в Одесі в одній із торгових мереж цибулю продають по 43 гривні за кг.

Причин підвищення цін на цибулю – кілька. Насамперед це сезонний фактор. Завжди у другій половині зими настає золота пора для власників овочів. І цей рік не є винятком.

Не варто забувати і про проблеми в енергетиці на фоні війни. Додаємо до овочевого кошика логістику, — з 1 січня на імпорт цибулі діє ввізне мито у розмірі 10% згідно із Законом від 19.10.2022 «Про митний тариф України».

Тому 35–36 грн за кілограм золотої цибулі — не остання ціна. І найближчим часом вона лише збільшуватиметься.

Пропозицію на внутрішньому ринку допомагає підтримувати імпорт. Але навіть ввезення цієї продукції особливо не вплине на зниження ціни. Так, зараз в Україну завозиться цибуля з Польщі за ціною 21 000 грн/тонна. Плануються постачання з Єгипту, Нідерландів, Молдови.

Якщо порівнювати з торішніми цінами, то вартість цибулі у 2023 році зросла у 4 рази. За всю історію української незалежності цей овоч стільки ніколи не коштував.

Експерти вважають, що ситуація трохи покращає з приходом весни, коли на ринок почне масово надходити зелена цибуля. Але свіжа весняна зелень теж коштуватиме недешево.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні по-новому продаватимуть яйця.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні