Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЗвертайся – не звертайся: коли безглуздо робити перерахунок пенсії (відео)

Звертайся – не звертайся: коли безглуздо робити перерахунок пенсії (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Є чимало прикладів, коли перерахунок пенсії не призводить до результату в будь-якому варіанті. У цьому матеріалі розбираємо такий випадок.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Коли немає сенсу вимагати перерахунок пенсії?
  • Як уряд “заморозив” пенсії багатьом пенсіонерам? 
  • Як підтвердити стаж за списком №1?
  • Чому пенсію перерахували, а вона не збільшилася?

Є чимало прикладів, коли людина пише заяву на перерахунок пенсії, а це не призводить до результату в будь-якому вигляді перерахунку. Наприклад, основний розмір пенсії збільшується, а доплата до мінімальної пенсії зменшується. Загальний розмір пенсії залишається без змін.

Або у ЗМІ пообіцяли, що буде перерахунок, і його насправді зробили, але людина цього не відчула.

Сьогодні на конкретному прикладі покажемо, як це може бути.

Нещодавно ми писали, що в Україні піднімуть пенсії вдвічі.

Нарахування підземного стажу

На електронну пошту редакції газети “На пенсії” надійшов лист від пенсіонера на ім’я Ігор. 

У нього два абсолютно різних запитання – про зарахування шахтарського стажу і про надбавку ветерану війни. Але вони дивним чином перетинаються.

“У мене є підземний стаж, який зафіксовано в трудовій книжці. Пенсійний фонд не хоче його включати. Таким чином я отримую нижчу пенсію, як мені бути?” – пише пенсіонер.

Якщо в трудовій книжці немає відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, то для підтвердження спеціального стажу зазвичай необхідно подати уточнюючу довідку з підприємства. Фактично, підприємство має підтвердити, що виконувана в них робота на відповідній посаді належала до списку №1.

Дуже рідко такий стаж зараховують на підставі лише трудової книжки. Хоча, якщо в трудовій книжці безпосередньо написано, що людина працювала з повним робочим днем під землею, то це автоматично означає, що її стаж мав пільговий характер. В ідеалі такі записи мають прийматися без уточнюючих документів, адже це очевидна річ, що це пільгова робота. Однак у Пенсійному фонді дуже рідко йдуть на такі поступки.

Особливості списку №1 

Також тут можуть бути нюанси щодо атестації робочих місць. Якщо людина працювала після 92-го року, а атестацію робочих місць на підприємстві не проведено, тоді до пільгового стажу цю роботу не зараховують.

Якщо робота була до 92-го року, атестацію робочих місць не вимагають. У будь-якому разі можуть попросити в Пенсійному фонді ще й підтвердження, що була атестація робочих місць. Тобто хоч так, хоч так якусь довідку вимагатимуть.

За кожен повний рік роботи під землею до стажу зараховується додатково по одному року, що, безумовно, впливає на основний розмір пенсії. Тому іноді варто за це боротися.

Раніше ми писали, хто може отримувати одночасно і пенсію, і соцвиплату.

Нарахування пенсій ветеранам війни

“Я людина з інвалідністю внаслідок війни 2 групи. Кабмін змінив правила нарахування пенсій ветеранам війни. Мінімальна пенсія ветеранів тепер не прив’язана до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Що робити? Йти до суду?” – також запитує пенсіонер.

Роз’яснення експерта Сергія Коробкіна щодо другого питання дивіться в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії”.

Вас також можуть зацікавити новини:

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи (відео)

3600 гривень на місяць: як отримати грошову допомогу та не стати жертвою шахрайства (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні