Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсійна математика: які доплати належать пенсіонерам

Пенсійна математика: які доплати належать пенсіонерам

Этот материал также доступен на русском языке
Коли пенсіонер має право отримувати кілька видів пенсії, всі нюанси повинні бути прийняті до уваги і враховані при обчисленні пенсії.

  «Я народився в 1927 році. Маю статус учасника бойових дій під час Другої світової війни. За війну маю два ордени: один – ще радянський, другий – орден України «За мужність». Стаж після війни складає 40 років. Прошу роз’яснити, якою є різниця між сучасною пенсією та пенсією за світову війну. У мене є особливі заслуги, чи маю я право на підвищення пенсії?

Юрій Дибель, Івано-Франківська обл.»

Спробуємо вгадати і пояснити структуру вашої пенсії. Таким чином ми дамо відповіді на всі питання, що вас цікавлять. Тут ми стикаємося одразу з кількома окремими темами: пенсія за віком, пенсія учасника бойових дій, пенсія за особливі заслуги перед Україною. І всі ці види пенсій ми не будемо протиставляти. В даному випадку один нюанс накладається на інший і все це, як елементи мозаїки, має бути враховано при обчисленні вашої пенсії.

 Про пенсію за віком достроково

Імовірно, статус учасника бойових дій надав вам право піти на пенсію за віком достроково – в 55 років. Це передбачено як чинним, так і раніше діючим законодавством. Однак, основний розмір такої пенсії обчислюється на загальних підставах. Він залежить від кількості стажу та розміру заробітної плати. Точно порахувати ми її не можемо, бо не знаємо, яка зарплата врахована для обчислення.

До основного розміру пенсії за віком також встановлюється доплата за понаднормовий стаж та вікова надбавка. Нагадаємо, що особи у віці понад 80 років додатково отримують щомісяця по 570 гривень. Але ще раз підкреслюємо, що стосується це лише тих, у кого пенсія не перевищує 10 340,35 гривні.

Раніше ми розповідали, як розібратися, у чому різниця між пенсією та пенсійною виплатою, – роз’яснення Пенсійного фонду.

Про надбавки ветеранам

Учасникам бойових дій також встановлюється підвищення до пенсії в розмірі 25% прожиткового мінімуму. Цього року розмір такої доплати становить 523,25 гривні (2093 грн х 25%).

При цьому загальний розмір пенсії в учасника бойових дій з усіма надбавками (окрім пенсії за особливі заслуги) не може бути нижче за 210% прожиткового мінімуму, тобто 4395,30 гривні.

Разом з тим для учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, пенсія виплачується з урахуванням адресної допомоги, яка встановлюється для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи. Пенсія в осіб з інвалідність внаслідок війни І групи не може бути меншою за 650% прожиткового мінімуму, тобто не менше 13 604,20 гривні (2093 грн. х 650%). Це саме стосується і учасників бойових дій Другої світової війни, яким понад 85 років.

Отже, спочатку у вашому випадку ми рахуємо розмір пенсії за віком з усіма надбавками. Якщо вона менше, ніж 13 604,20 гривні, то до неї встановлюється доплата в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Додатково до вказаної суми має встановлюватися пенсія за особливі заслуги перед Україною.

Про пенсію за особливі заслуги

Пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється, між іншим, особам, нагородженим радянськими або українськими орденами. Особа, яка має хоча б один орден, окрім основної пенсії також отримує пенсію за особливі заслуги в розмірі 23% прожиткового мінімуму. У тих, хто має два ордени, розмір такої пенсії лише на 1% вище, тобто 24% прожиткового мінімуму. Отже сьогодні пенсія за два ордени становить 502,32 гривні (2093 грн. х 24%).

Таким чином, цілком вірогідно, що ви можете отримувати пенсію в розмірі не менше, ніж 14 106,52 гривні, в тому числі:

  • пенсія за віком з урахуванням державної адресної допомоги ветерану війни –13 604,20 гривні;

  • пенсія за особливі заслуги перед Україною (за наявності двох орденів) – 502,32 гривні.

Чи є право на підвищення?

Зазначимо, що цього року прожитковий мінімум не зростав. Відповідно, не змінювалися надбавки, які залежать від цього показника. Не змінювався і розмір державної адресної допомоги ветеранам війни, тобто розміри їх мінімальних пенсій залишилися на рівні минулого року.

Також зауважимо, що через встановлення ветеранам війни державної адресної допомоги, багато хто з них залишився цьогоріч взагалі без жодного підвищення. Припустимо, після березневої індексації основний розмір пенсії за віком збільшився на 19,7%, як було передбачено урядом. Однак основна пенсія при цьому все одно не досягла рівня 650% прожиткового мінімуму. Тобто загальний розмір пенсії (без урахування пенсії за особливі заслуги) як був в лютому на рівні 13 604,20 гривні, таким він залишився і після 1 березня. Основний розмір трохи збільшився, а загальна сума пенсійної виплати не змінилася.

Таким чином, всі передбачені законодавством механізми підвищення пенсій цього року пройшли повз багатьох ветеранів війни, включно і з тими, хто отримав статус учасника бойових дій чи інвалідність внаслідок війни вже після 2014 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні