П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія або зарплата: частина пенсіонерів, що працюють, може залишитися без пенсійних виплат

Пенсія або зарплата: частина пенсіонерів, що працюють, може залишитися без пенсійних виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Не всі пенсіонери, які після призначення пенсії продовжують працювати чи працевлаштувалися на нову роботу, можуть отримувати пенсію. Хоча переважна більшість отримує і пенсію, і зарплату. Але є виняток, про який важливо знати пенсіонерам.

«Я колишній учитель, отримую пенсію за вислугу років. Наразі влаштувалася у загальноосвітній школі на посаду асистента вчителя інклюзивного класу. Чи маю я право у період роботи на виплату пенсії?” – запитала пенсіонерка.

У Пенсійному фонді відповіли, що закон визначає обов’язок пенсіонера повідомляти факт свого працевлаштування або звільнення з роботи (стаття 16 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”), оскільки право на виплату пенсії/визначення її розміру в багатьох випадках пов’язане зі статусом пенсіонера – “працюючий/непрацюючий”.

Раніше ми розповідали про зміни, які готує Пенсійний фонд для власників паперових пенсійних посвідчень.

Зокрема, пенсія за вислугу років призначається під час залишення роботи, яка дає право на цю пенсію.

У разі працевлаштування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, що дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється та поновлюється з дня, що настає після дня звільнення з роботи.

У той же час, у Вашому випадку робота на посаді помічника вчителя у загальноосвітньому навчальному закладі не дає права на призначення пенсії за вислугу років.

Отже, у період роботи на зазначеній посаді призначена пенсія за вислугу років виплачується.

Тобто якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років повертається на роботу, наприклад, вчителя, то виплата пенсії йому припиняється.

Нове на сайті