П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПрацювали, працювали, а для пенсії не вистачає стажу. Як бути?

Працювали, працювали, а для пенсії не вистачає стажу. Як бути?

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб оформити пенсію за віком в цьому році потрібно мати щонайменше 30 років загального стажу. Це стосується і жінок, і чоловіків.

«Я почала оформлювати пенсію при досягненні 60 років, однак мені нарахували лише 16 років стажу. Роботи в селі немає. Чоловік помер, коли йому було 30 років. Він отримував пенсію по інвалідності. Поїхати розбиратися в Суми не можу, бо у мене старенька мати і троє дітей, один з яких має інвалідність. Куди мені звертатися?

Світлана Рехлецька, село Реутенці, Сумська обл.»

Розглядаємо кілька варіантів…

Ситуація дійсно складна. Щоб оформити пенсію за віком в цьому році потрібно мати щонайменше 30 років загального стажу. Це стосується і жінок, і чоловіків. Наявність лише 16 років стажу дає право оформити пенсію не в 60, а в 65 років. Можливо, у вашому випадку варто було розглянути питання призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника замість пенсії за віком. Однак минулого року в законодавство було внесено зміни, відповідно до яких правила змінилися не на користь людей.

Тепер в законі є таке формулювання, що до непрацездатних членів сім’ї, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відносяться, зокрема, «чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону». Мова про Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Раніше до непрацездатних членів сім’ї відносили осіб, які мали або групу інвалідності, або досягли пенсійного віку. Тепер в законі зроблено уточнення про досягнення 65 років або досягнення пенсійного віку. Таке хитре формулювання означає, що вам хоч і є 60 років, однак через відсутність стажу право на пенсію поки не настало. Таким чином, втрачається можливість на призначення того чи іншого виду пенсії до досягнення 65 років.

…та питаємо про дострокову пенсію

Разом з тим нагадаємо, що право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника також мають неповнолітні діти померлого або діти більш старшого віку, якщо вони мають інвалідність з дитинства. Можливо, таким чином, ви зможете оформити пенсію хоча б на одну дитину. Проте ми не знаємо ані віку дітей, ані причину інвалідності однієї дитини.

Також слід знати, що пенсія за інвалідністю призначається органами Пенсійного фонду за наявності певного стажу, залежно від групи інвалідності і віку, в якому вона була встановлена. Якщо стажу немає, тоді розглядається питання про призначення державної соціальної допомоги органами соціального захисту населення. Те саме правило діє і при призначенні виплат у зв’язку з втратою годувальника.

Втім, якщо мова йде саме про інвалідність з дитинства, то є ще один важливий нюанс. Адже матері інвалідів з дитинства мають право на дострокову пенсію при досягненні 50 років за наявності всього 15 років загального стажу. Можливо, у вас було таке право, але ви про це не знали?

Також зазначимо, що період догляду за хворою дитиною зараховується до страхового стажу. В окремих випадках до стажу також можуть зарахувати період догляду за особою похилого віку, яка за медичним висновком потребує постійного стороннього догляду. При цьому в обох випадках мала б надаватися відповідна грошова допомога на догляд.

Ми вже не раз роз’яснювали ситуації, коли постало питання про брак стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні