Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк відбувається призначення пенсії за віком на пільгових умовах і кому її...

Як відбувається призначення пенсії за віком на пільгових умовах і кому її не призначать?

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які працювали на виробництвах зі шкідливими та важкими умовами праці, можуть розраховувати на пільгове пенсійне забезпечення, яке дає право на ранній вихід на пенсію. Хто і коли може користуватися цим правом.

“Чи можу я оформити пільгову пенсію за другим списком і як це зробити? Працювала на нафтозаводі. Мені 54, стаж 27 років», – спитала мешканка Одеської області.

У Пенсійному фонді відповіли, що право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком 2 настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з них 12 років 6 місяців на роботах за Списком 2, у жінок – 25 років , з них не менше ніж 10 років у роботах за Списком 2.

За призначенням такої пенсії вам можна звернутися після досягнення 55-річного віку до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Для підтвердження періоду роботи з важкими умовами праці, крім трудової книги, надається довідка, що уточнює, підтверджує пільговий характер роботи.

Також обов’язковою умовою є проведення на заводі, де ви працювали, один раз на п’ять років атестації робочих місць.

Якщо атестація не проводилася, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які періоди не будуть враховані при призначенні пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні