Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні з'явиться новий вид пенсії, але платитимуть її не всім

В Україні з’явиться новий вид пенсії, але платитимуть її не всім

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні повним ходом триває підготовка до впровадження накопичувальної пенсійної системи, яку буде запущено після закінчення війни. Таким чином, українці зможуть отримувати більше, але торкнеться це лише тих, хто працює. Нинішні пенсіонери отримуватимуть те, що їм удалося заробити протягом свого трудового стажу.

Одним із важливих моментів на стадії розробки відповідного законопроекту про накопичувальну пенсію є кроки щодо забезпечення збереження накопичень.

Як заявила заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак в ефірі телемарафону, накопичення збережуть завдяки інвестиціям та посиленому контролю за пенсійними фондами.

«Немає єдиного універсального інструменту, як забезпечити збереження накопичень. Але ми розуміємо, що є комплекс інструментів, на які слід покладатися, щоб забезпечити захист інвестицій від інфляції», – наголосила чиновниця.

За її словами, йдеться про комбінацію інвестиційних інструментів для того, щоб це були помірні ризики та максимально можлива при цьому дохідність вкладів. З іншого боку, це також питання убезпечити громадян від будь-яких маніпуляцій, махінацій з грошима.

Як каже Марчак, значна частина реформи спрямована саме на те, щоб забезпечити якісний нагляд, перевірку інформації та дій усіх залучених до неї учасників. Зокрема, йдеться про посилену відповідальність керівництва кожної пенсійної установи, яка буде допущена до укладання угод. Це дозволить мінімізувати будь-які ризики шахрайства та некомпетентного управління. В уряді зараз розглядають, зокрема, й засоби фінансування таких відрахувань.

Як повідомила Дар’я Марчак, зокрема йдеться про зменшення податків для використання коштів на накопичення. Проте це буде зменшення єдиного соціального внеску.

«Впровадження накопичувальної пенсійної системи на першому етапі або загалом через зменшення ЄСВ може призвести до зменшення ресурсу Пенсійного фонду. Але будемо реалістами — вже сьогодні держава значною мірою, приблизно на 40%, фінансує Пенсійний фонд. Зараз є багато пропозицій експертів щодо того, що можливо фінансування внесків потрібно буде забезпечити не через зменшення ЄСВ, а через іншу конфігурацію — зменшення інших податків», — підкреслила Дар’я Марчак.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому з пенсіонерів додадуть 300 гривень до пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні