Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаНовиниПенсіонер VS Пенсійний фонд: на чий бік став Верховний суд у справі...

Пенсіонер VS Пенсійний фонд: на чий бік став Верховний суд у справі про реформу 2017 року (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Йдеться про реформу 2017 року, коли більшості пенсіонерів урізали коефіцієнт стажу. Багато хто пам'ятає, як влада тоді скасувала коефіцієнт 1,35.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Як у 2017 році держава зменшила пенсії?
  • Чи законним було таке рішення?
  • Як реагують суди на позови пенсіонерів?

Верховний суд України ухвалив рішення, яке позбавляє надії багатьох пенсіонерів на справедливий розрахунок пенсії.

Справа стосується конкретної пенсіонерки, яка звернулася з позовом проти обласного управління Пенсійного фонду в Черкаській області. Суди перших інстанцій стали на бік пенсіонерки та зобов’язали Пенсійний фонд перерахувати її пенсію з урахуванням підвищеного коефіцієнта. А ось Касаційний суд у складі Верховного суду висловив іншу позицію і став на бік Пенсійного фонду.

Постанову суду можна прочитати за цим посиланням.

Подейкують, що і в судових справах щодо індексації тенденція незабаром може стати негативною, бо Пенсійний фонд через суди вже й без того заборгував українським пенсіонерам десятки мільярдів гривень. 

Від чого залежить пенсія за віком

Пенсія за віком залежить від стажу і зарплати:

Якщо у людини є 30 років стажу, то коефіцієнт стажу становитиме 0,3. Тобто людина отримуватиме пенсію в розмірі 30% від зарплати.

Якщо стажу 40 років, людина отримає 40% від зарплати, коефіцієнт стажу становитиме 0,4.

Якщо, наприклад, стажу 20 років, то пенсія тільки 20% від зарплати, коефіцієнт 0,2. 

І так далі.

Як розрахувати коефіцієнт стажу

Щоб точніше розрахувати коефіцієнт стажу, потрібно загальну кількість місяців стажу розділити на 1200. 

У 2008 році було ухвалено рішення, через яке всім пенсіонерам, які отримували пенсію на загальних підставах, збільшили коефіцієнт стажу на 35%. Тобто на коефіцієнт 1,35%.

Відтоді людина, яка, наприклад, мала 30 років стажу, почала отримувати пенсію в розмірі 40% від зарплати, так, наче в неї 40,5 років стажу. 

Як змінили коефіцієнт стажу у 2017 році

Такий алгоритм існував до жовтня 2017 року, поки не сталася чергова пенсійна реформа. Тоді норму про збільшення стажу на коефіцієнт 1,35 скасували, але раніше призначені пенсії зменшувати не стали.

Паралельно було проведено осучаснення середньої зарплати, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії. Тобто один показник урізали, інший збільшили. Таким чином болюча реформа мала пройти непомітно.

У когось нічого не змінилося, комусь навіть збільшили пенсії, але і старі пенсії, і майбутні вже почали рахувати з того часу зі зменшеним коефіцієнтом.

На цьому уряд потенційно зекономив купу грошей і пригальмував майбутнє зростання пенсії. Але по факту загальний розмір пенсії не зменшувався. Навіть у самому законі була примітка, що в разі зменшення пенсії через нові правила, її розмір має залишатися хоча б таким, як був до цього.

Тобто Верховна Рада, ухвалюючи у 2017 році зміни до законодавства, діяла хитро і більш-менш у рамках Конституції.

Що вирішив суд

Уже було кілька випадків, коли люди в судах виграли у Пенсійного фонду і довели, що мають право на розрахунок пенсії після 2017 року з урахуванням коефіцієнта 1.35.

Що сталося в цьому конкретному випадку розповідає в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року нараховані неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні