Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаНовиниДоведеться подати заяву до Пенсійного фонду, інакше виплату пенсії призупинять

Доведеться подати заяву до Пенсійного фонду, інакше виплату пенсії призупинять

Этот материал также доступен на русском языке
Чому виплату пенсій можуть призупинити і чи можна їх відновити. Експерти детально все роз'яснили.

У разі виїзду пенсіонера за кордон, виплату пенсій можуть припинити. Це відбувається не лише у випадку, якщо пенсіонер виїхав до іншої країни на постійне місце проживання, а й якщо отримав тимчасовий захист у зв’язку з військовими діями в Україні. Але пенсійні виплати у разі можна відновити.

Як це зробити, розповіли експерти “Юридичного порадника для ВПО” у Facebook.

Раніше ми розповідали, чому пенсії 2024 року підвищать не всім.

Чому виплату пенсії можуть призупинити

Виплату пенсій можуть призупинити з кількох причин. Зокрема, статтею 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено такі причини для призупинення виплати пенсії:

  • пенсію призначено на підставі документів з недостовірними відомостями;
  • отримувач пенсії помер; пенсіонер не отримував виплат протягом пів року;
  • пенсіонер виїхав за кордон на постійне місце проживання, і ця країна не уклала з Україною відповідного пенсійного договору.

Як повідомляють експерти, у разі тимчасового виїзду пенсіонерів за кордон виплату пенсії також можуть призупинити. Це пов’язано з тим, що Пенсійний фонд не може перевірити, чи пенсіонер живий. Втім, зупинені виплати можна відновити.

Як відновити зупинені пенсійні виплати

Щоб відновити пенсійні виплати, людина має подати заяву про поновлення виплат. У разі виїзду в іншу країну на ПМП до заяви потрібно додати:

  • закордонний паспорт із записом про виїзд на ПМП;
  • паспортний документ іноземця або документ, що засвідчує особу без громадянства;
  • документ про зняття з обліку особи за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) в Україні у зв’язку з виїздом на ПМП за кордон.

Якщо йдеться про тимчасовий виїзд, протягом дії воєнного стану та трьох наступних місяців після місяця, коли його дія закінчиться, пенсіонер повинен направити до Пенсійного фонду поштою заяву про поновлення виплати та такі документи:

  • копію документа про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію місця тимчасового проживання пенсіонера за кордоном;
  • оригінал документа про посвідчення факту, що пенсіонер живий — одержати його можна у консульській установі України за кордоном;
  • копію паспорта громадянина України.

Копії цих документів мають бути засвідчені дипломатичним представництвом, консульською установою України чи нотаріально.

Документи іноземною мовою потрібно перекласти українською та також засвідчити. Прийняти рішення про поновлення або не поновлення пенсії Пенсійний фонд має ухвалити протягом 10 робочих днів після надходження заяви та документів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як пенсіонеру знайти роботу

Масштабна афера: усі пенсії після 2017 року нараховані неправильно (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні