П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСім кроків пенсійної реформи

Сім кроків пенсійної реформи

Этот материал также доступен на русском языке
Про формат обов'язкових накопичувальних пенсій в суспільстві досі точаться дискусії.

Яким має бути другий рівень реформи пенсійної системи і що він дасть самим пенсіонерам, розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

КРОК 1. Учасниками пенсійної накопичувальної системи будуть усі, хто працює офіційно. Для таких людей будуть відкриті накопичувальні пенсійні рахунки, на які будуть перераховуватися гроші з їхньої зарплати. Також у накопичувальній системі братимуть участь ті громадяни, які виконують важливі соціальні функції, за що отримують грошову та інші види допомоги від держави. До таких людей належать ті, хто виховує дітей, доглядає за непрацездатними родичами і т.ін.

КРОК 2. Після впровадження накопичувальної системи роботодавець повинен буде щомісяця відраховувати з зарплати кожного застрахованого працівника два відсотки на його особистий рахунок. Самі працівники також повинні будуть відкладати на свій рахунок два відсотки зарплати. Для цього будуть зменшені податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок. Іншими словами, частину податків, які зараз ідуть до бюджету, буде передано у власність майбутніх пенсіонерів.

КРОК 3. Пенсійна реформа передбачає, що пенсійні накопичення мають «працювати» і давати дохід. Гроші потенційних пенсіонерів будуть вкладати в економіку, але тільки в ті галузі та підприємства, які вважаються надійними. Все це відбуватиметься під суворим контролем держави. Зароблені при цьому гроші розподілятимуться між пенсійними накопичувальними рахунками.

КРОК 4. Як захистити пенсійні накопичення? Для цього накопичувальний фонд матиме ступеневий устрій – безпосередньо фонд, адміністратор, компанія з управління активами та банк-зберігач. Всі ці структури контролюватимуть роботу одна одної.

Крім того, накопичувальні пенсійні фонди щодня звітуватимуть про виконану роботу, а раз на рік проходитимуть перевірки. Кожна людина зможе щодня контролювати зміну своїх вкладів. Якщо її не влаштує робота обраного фонду, вона в будь-яку мить зможе перевести гроші до іншого фонду. У разі якщо фонд збанкрутує, всі гроші пенсіонерів перейдуть до інших накопичувальних фондів, причім за вибором самих пенсіонерів.

КРОК 5. Коли людина вийде на пенсію, вона отримає всі кошти, які протягом життя збирала на своєму пенсійному рахунку. Вона отримуватиме їх у вигляді накопичувальної пенсії, додатково до солідарної. Пенсіонер вирішуватиме сам, коли отримувати накопичувальну пенсію, відразу після виходу на пенсію чи пізніше.

Якщо коштів на накопичувальному рахунку буде більше, ніж потрібно для пенсії в розмірі прожиткового мінімуму, надлишок пенсіонер зможе отримати одноразово або у вигляді додаткових виплат.

Достроково зняти гроші з пенсійного рахунку можна лише тоді, коли людина опиниться у критичному становищі і їй або членам її родини потрібне буде термінове лікування, а також у разі інвалідності першої або другої груп. При переїзді на постійне місце проживання до іншої країни всі накопичення з пенсійного рахунку людина зможе забрати з собою. У разі її смерті ці гроші отримають спадкоємці.

КРОК 6. Чи будуть перераховувати пенсії у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, а також індексацією? Так, таке підвищення планується і 2022 року. Пенсії підвищать тим, чий вік понад 75 років, а з 1 березня будуть проіндексовані і збільшені інші щомісячні виплати – 400 гривень для осіб від 75 до 80 років і 500 гривень для осіб віком від 80 років. Збережуться щомісячні компенсації для жінок, що мають страховий стаж від 30 років, і для чоловіків, що мають страховий стаж від 35 років, а також доплати пенсіонерам, які в період роботи отримували маленькі зарплати.

КРОК 7. Він також стосується чинних солідарних пенсій і пенсій деяким категоріям. Верховна Рада розглядає проект, який пропонує встановити з 1 березня щорічну індексацію для всіх категорій пенсіонерів. Також було ухвалено законопроект про підвищення пенсій чорнобильцям. Особам з інвалідністю – ліквідаторам аварії на ЧАЕС з наступного року пенсії збираються підвищити в середньому на 40%. Також уряд планує реформувати систему прожиткового мінімуму і зробити розрахунок справедливішим. Цього року прожитковий мінімум, за словами міністра соцполітики Марини Лазебної, має зрости на 9,3%.

***

Потреба впровадження обов’язкової накопичувальної системи обговорюється вже кілька років, але її запуск постійно відкладається. Плани, намічені в цьому напрямі на 2021 рік, теж, мабуть, не здійсняться. Але навіть якщо Міністерство соціальної політики, Верховна Рада і Кабмін дійдуть консенсусу в цьому питанні, за словами Марини Лазебної, потрібно буде ще принаймні півтора року, щоб усе підготувати до старту накопичувальної пенсійної системи.

Але дуже важливо, щоб у запалі чергової пенсійної реформи не забули про старших людей. Адже брати участь у накопичувальній пенсії нинішні пенсіонери вже не можуть. І справедливе підвищення виплат у солідарній системі – те, що має контролювати держава.

Ілюстративне фото

Цікавий факт

На понад 30% пенсії чоловіків у солідарній системі більші, ніж пенсії жінок.

(За даними Мінсоцполітики України)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні