Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро пенсії в банку та на пошті, бібліотеки та гумор

Про пенсії в банку та на пошті, бібліотеки та гумор

Этот материал также доступен на русском языке
Ми постійно ведемо на сторінках газети діалог з нашими читачами. У своїх листах ви порушуєте найрізноманітніші питання, розповідаєте про своє життя і проблеми, підказуєте актуальні теми і тішите своєю творчістю.

Чому банк бере комісію за СМС-повідомлення?

Сьогодні багато які пенсіонери користуються електронними послугами, що їх надають банки, зокрема отримують СМС-повідомлення про надходження коштів на платіжну картку або списання грошей з неї. Ось і наша читачка Ольга Савенко з міста Кропивницького уклала з «Ощадбанком» договір на обслуговування з використанням платіжної картки з підключенням до послуги СМС-інформування на мобільний телефон. Вона пише: «Моя картка підключена до послуги «СМС-інформування» на мій мобільний телефон, але ні в одному пункті не згадується, що ця послуга є платною. Кожного місяця банком додатково знімається по 7 гривень комісії за цю послугу. Хотілося б знати, чи правомірно діє «Ощадбанк» в такому випадку?»

В даному разі «Ощадбанк» має повне право знімати з вашого рахунку гроші за СМС-повідомлення, бо кожна фінустанова встановлює тарифи на свої послуги. Щоправда, не в усіх банках і не завжди за повідомлення про рух коштів доводиться платити. Це залежить від тарифного плану, що прописаний у вашому договорі з банком. Можливо, ви можете змінити умови тарифного плану або зовсім відключити цю послугу, для чого вам потрібно проконсультуватися з працівниками того банку, послугами якого ви користуєтеся. До речі, при оформленні договору вас мали сповістити про те, що СМС-інформування – платна послуга. Можливо, ви просто не звернули на це уваги.

Що робити, якщо пенсію додому не принесуть?

У багатьох літніх людей викликала занепокоєння Постанова Кабінету Міністрів № 277 про те, що з 1 вересня більшість пенсіонерів будуть отримувати пенсію в банках. До редакції надійшов лист від читачки О. Гунаненко з Черкаської області. Вона та її чоловік – люди самотні, зі слабким здоров’ям, і перспектива ходити до банку по пенсію викликає у них тривогу. Читачка пише: «З вересня цього року листоноші не будуть носити нам пенсії додому. Ми навіть уявлення не маємо, як це знімати гроші з банкомату. Може, можна укласти договір з нашою листоношею чи з якимось банком?»

26 травня Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 546, якою скасував своє попереднє рішення про обов’язкове переказування соціальної допомоги та пенсій на карткові рахунки, оскільки в багатьох маленьких населених пунктах немає банківських відділків. Тому не турбуйтеся – листоноша, як і раніше, приноситиме вам пенсію додому. Так буде до 2023 року. До цього часу мають розробити механізм, який спростить доставку пенсій, але при цьому не буде створювати проблем для пенсіонерів.

Про роботу бібліотек у період карантину

Наші читачі – люди освічені. І багато хто на пенсії не розлучається з книжками, відвідує бібліотеки, музеї. Наша читачка Л. К. Бачинська з Одеси запитує, чому в період карантину в місті закривали бібліотеки: «Зараз масовості в бібліотеках не спостерігається, основний контингент читачів – люди пенсійного віку. За що ж нас карати?»

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 1236, під час карантину вводяться обмеження на відвідування громадських місць, зокрема на відвідування музеїв, виставок, бібліотек, у яких немає можливості обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна людина на 10 квадратних метрів приміщення. Ймовірно, в тій бібліотеці, якою ви користуєтеся, забезпечити таку дистанцію між читачами працівники не могли. Подібні заходи потрібні для того, щоб не наражати людей на небезпеку зараження коронавірусом. Зараз обмеження такого роду вже не настільки суворі. І якщо восени нам знову доведеться жити в стані часткової ізоляції, постарайтеся запастися потрібними вас книжками заздалегідь.

Акції, виграші та цінні подарунки

Читачі далі звертаються до редакції з питаннями щодо розміщення реклами та інформації про різні акції. Марія Теренко з міста Бурштин Івано-Франківської області побачила в нашій газеті інформацію, яка пропонує пенсіонерам великі грошові виграші, якщо вони зможуть вгадати назву міста. Читачка пише: «Я не знаю, чи правильно вгадала міста, але я повністю вгадала перші букви назв цих міст».

Відразу уточнимо, що рекламні оголошення, а вони в газеті завжди позначені словом «реклама», до редакційного змісту, за які відповідає редакція, не мають жодного стосунку. Ми не раз писали про те, що тільки надаємо газетну площу для розміщення реклами. Якраз до цього розряду належить і те «завдання», про яке ви пишете. Правильно чи неправильно ви відповіли, можна дізнатися лише у рекламодавця, чиї контакти є в оголошенні. До речі, відповідальність за зміст таких оголошень теж цілком несе рекламодавець.

Коли гумор не завадить

Часто ми отримуємо листи творчі. Адресати розповідають нам про свої хобі та уподобання на заслуженому відпочинку. Наприклад, Василь Німий з міста Самбір Львівської області пише: «Я подумав, що у ці скрутні для пенсіонерів часи гумор для них не завадить. Тому написав дві гуморески і наважився вислати їх на вашу адресу. Гумор черпаю із повсякденного життя, дотримуючись традицій реалізму».

Нам дуже приємно, що серед наших читачів є творчі люди з чуттям гумору. На жаль, газетна площа не дозволяє про публікувати ваші гуморески повністю, тому ми друкуємо тільки уривок.

У гуморесці Василь розповідає про медичну реформу в селі. У героїні твору трапився радикуліт, але викликати «швидку» вона не змогла – карета просто застрягла на бездоріжжі. Тому їй довелося звертатися до куми Параски, яка вилікувала її, прогріваючи спину… праскою.

«Тепер хворим не потрібні
Ні «швидкі», ні лікарі,
Бо для них кума Параска
Що із праскою в руці,
Є взірцем усіх досягнень
Медреформи на селі».

Правда, влучно сказано?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні