Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіБезкоштовні протези і лікування: як людині з інвалідністю отримати допомогу

Безкоштовні протези і лікування: як людині з інвалідністю отримати допомогу

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся Володимир Бурлака з міста Хорол Полтавської області. Читач має інвалідність 1 групи по захворюванню. Він чекав проведення безкоштовної операції з заміни кульшових суглобів (ендопротезування) два роки.

За цей час чоловік вже зовсім не міг ходити і був вимушений зробити необхідну йому операцію власним коштом в приватній клініці. Тепер він проходить реабілітацію і запитує, чи має право отримати необхідне лікування на пільгових умовах.

За що не треба платити?

Відповідно до статті 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», редакція від 01.01.2024, особам з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах допоміжні засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби тощо), вироби медичного призначення (протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези тощо). Тобто, як бачимо, ендопротези входять до переліку засобів реабілітації, які надаються безкоштовно або на пільгових умовах.

Особи з інвалідністю, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, мають право на безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

Особи з інвалідністю першої і другої груп мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості.

Зверніть увагу! Відповідно до Постанови КМУ №321*, люди похилого віку також мають право на безоплатне забезпечення допоміжними засобами реабілітації.

До таких засобів належать:

  • протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;

  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

  • засоби для пересування;

  • меблі та оснащення;

  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Як отримати допомогу безкоштовно?

Для отримання засобу реабілітації на пільгових умовах вам або вашому законному представнику потрібно подати у паперовій або електронній формі заяву до одного з органів влади (незалежно від місця проживання):

  • органу соцзахисту населення;

  • сільської (селищної, міської) ради;

  • центру надання адміністративних послуг.

Разом із заявою подають копії таких документів (з пред’явленням оригіналів):

  • паспорта;

  • документа, що підтверджує потребу в засобах реабілітації;

  • ідентифікаційного коду;

  • посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги (за наявності).

Як повернути кошти?

На отримання компенсації за самостійно придбані засоби реабілітації також потрібно написати заяву, до якої додати:

  • паспорт;

  • документ, що підтверджує потребу в засобах реабілітації;

  • копію розрахункового документа, що підтверджує придбання засобу реабілітації, з пред’явленням оригіналу такого документа. У разі придбання індивідуального засобу реабілітації додатково подається видаткова накладна на виріб із зазначенням його функціональних характеристик та переліку комплектуючих такого виробу.

Працівники територіальних відділень Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю протягом трьох робочих днів завантажують до електронної особової справи розрахунковий документ і вносять до неї інформацію про виплату компенсації.

Строк звернення по компенсацію не може перевищувати шести місяців з дати, зазначеної в розрахунковому документі, а в період воєнного стану – 12 місяців.

*Постанова КМУ «Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку» № 321 від 05.04.2012 року, редакція від 18.05.2024.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кому з громадян України належить безкоштовне протезування: це не лише військові 

Кому належиться безкоштовне протезування: куди звертатися

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні