Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнська Греко-Католицька Церква переходить на новий календар: коли тепер відзначатимуть Великдень

Українська Греко-Католицька Церква переходить на новий календар: коли тепер відзначатимуть Великдень

Этот материал также доступен на русском языке
2022 року в українських віруючих, які належать до східного обряду, вперше з'явилася можливість святкувати Різдво разом із рештою світу – 25 грудня. Глави українських церков дали людям право самим вибрати, за яким календарем їм святкуватиме Різдво та інші свята. Українська Греко-Католицька Церква вирішила з 1 вересня остаточно перейти на святкування нерухомих свят за новим календарем.

Про це заявив заявив в ефірі “Живого телебачення” Отець та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. За словами глави УГКЦ, таке рішення було ухвалено Архієрейським Синодом УГКЦ.

“Приймаючи до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації з духовенством і чернецтвом нашої Церкви щодо назрілої необхідності реформи Літургічного календаря УГКЦ в Україні, а також враховуючи пастирські пропозиції: УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 20 на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії”, – заявив глава УГКЦ.

Тепер усі церковні свята, прив’язані до певної дати, будуть перенесені на інші дні. Так, за новим календарем дати свят переносяться так:

  • Різдво Христове – 25 грудня,
  • Богоявлення – 6 січня,
  • Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня,
  • Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня,
  • Святого Миколая – 6 грудня тощо

А ось перехідні свята, які пов’язані з Великоднем, поки що переноситися не будуть.

“Ми переходимо на новий стиль тільки для нерухомих свят. Ми вирішили поки залишити Пасхалію такою, якою вона є сьогодні. Актуальна Пасхалія залишається в силі”, — повідомив Глава УГКЦ.

Хоча в майбутньому і ці дати переглядатимуться, кажуть в Українській Греко-Православній Церкві.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні