Новини

Ароматна та пряна скумбрія в домашніх умовах: оригінальний рецепт засолювання сухим способом

Ключові тези:

  • Домашнє засолювання дозволяє повністю контролювати смак та солоність риби.
  • Цей спосіб підходить для скумбрії, оселедця, форелі та сьомги.

Засолювання риби в домашніх умовах це не тільки економічно, але і дуже зручно. Ви самі контролюєте смак, ступінь солоності та набір спецій. За цим універсальним способом можна солити не лише скумбрію, а й оселедець, форель чи сьомгу. Риба виходить ароматною, щільною та неймовірно смачною.

Читайте також:  Скумбрія у пляшці – найкращий рецепт засолювання: риба виходить ароматною та дуже смачною

Інгредієнти

  • скумбрія – 1 велика риба
  • сіль кам’яна – 2 ст. ложки
  • цукор – 1 ст. ложка
  • чорний мелений перець – за смаком
  • запашний перець – за смаком
  • коріандр — за смаком
  • лавровий лист – 2-3 шт.

 

Яку рибу вибрати

Для засолювання краще брати велику скумбрію. У процесі вона трохи зменшується в обсязі, а велика риба виходить жирнішою, соковитішою та насиченою за смаком.

Приготування

  1. Скумбрію ретельно промити, випатрати і очистити.
  2. Обсушити рибу паперовими рушниками зовні та всередині.
  3. Підготувати посолочну суміш:
    • змішати сіль та цукор у пропорції 2:1;
    • додати чорний мелений перець, запашний перець;
    • лавровий лист поламати руками;
    • коріандр трохи подрібнити, щоб він розкрив аромат (не в порошок).
  4. Добре перемішати суміш руками.
  5. Обваляти рибу в суміші з усіх боків, включаючи внутрішню частину.
  6. Перекласти скумбрію в скляний контейнер (пластик і алюміній краще не використовувати).
  7. Накрити кришкою або харчовою плівкою.
  8. Залишити рибу за кімнатної температури на 2 години, потім прибрати в холодильник на 2 доби. Якщо любите малосольну рибу — пробувати можна вже через 24 години.

Чим довше риба солиться, тим солонішою вона буде.

Протягом засолювання рекомендується перевертати рибу кілька разів на добу, щоб вона рівномірно просалювалася та не завітрювалася.

Через дві доби риба стане більш пружною – це ознака готовності.

Скумбрію потрібно промити під холодною проточною водою, змиваючи зайву сіль та спеції. Промити також внутрішню частину. Нарізати – риба щільна, добре тримає форму та не розвалюється.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Помилка багатьох городників: на яких грядках морква росте дрібною та жорсткою

Морква – це популярна культура, яку вирощують практично всі, хто має город. Але не всім…

19/12/2025 14:46
  • Статті

Аромат «1001 ночі»: як підібрати парфум La Sultane de Saba для новорічної вечірки

Новий рік – це не просто дата в календарі, а рідкісний вечір, коли можна дозволити…

19/12/2025 12:52
  • Новини

Чи потрібно мити мандарини: відповідь експертки здивувала

Мандарини їдять без шкірки, тому багато людей не переймаються питанням, чи треба їх мити. Зняли…

19/12/2025 12:38
  • Новини

Власників газових котлів попередили про штрафи до 100 тисяч гривень: що варто перевірити

В українських домогосподарствах зростає ризик отримання великих штрафів за порушення правил користування природним газом. Оператори…

19/12/2025 11:25
  • Новини

Оголошено видачу новорічних подарунків: хто зможе отримати і як це зробити

Який Новий рік без подарунків? Волонтерський центр "Гостинна хата" видає новорічні подарунки дітям. Розповідаємо, як…

19/12/2025 10:22
  • Новини

Споживачі почали отримувати платіжку за нову комунальну послугу: за що доведеться платити і кому

Уже майже два роки українці отримують окрему платіжку за нову комунальну послугу — технічне обслуговування…

19/12/2025 09:43