Які продукти не варто гріти у мікрохвильовці: зробите тільки гірше

Этот материал также доступен на русском языке

Ставить їжу в мікрохвильовку
Мікрохвильова піч давно стала незамінною на кухні: вона швидко розігріває їжу та економить час. Проте не всі продукти та страви можна нагрівати таким способом.

Ключові тези:

  • Тривале або неправильне нагрівання в мікрохвильовій печі може зруйнувати частину корисних речовин у продуктах, але в багатьох випадках мікрохвильовка здатна зберегти більше водорозчинних вітамінів, аніж приготування у воді.
  • Деякі продукти (цілі яйця, варена картопля, дитяче харчування, листова зелень, риба, м’ясо, випічка тощо) під час розігрівання в мікрохвильовці стають небезпечними або втрачають якість та смак.
  • Щоб уникнути ризиків, важливо контролювати спосіб розігрівання та використовувати лише посуд, призначений для мікрохвильових печей.

Раніше ми розповідали, що українців закликали заклеїти вікна плівкою.

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун нагадує: теплова обробка завжди впливає на склад продуктів.

«Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни — фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. У цілому працює правило: що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу», — зазначає Супрун.

Не грійте у мікрохвильовці

Деякі продукти експерти не радять розігрівати в мікрохвильовій печі.

Яйця у шкаралупі

Під час нагрівання всередині яйця утворюється пара, і воно може вибухнути — як у печі, так і вже після діставання.

Відварені картоплини

У вареній картоплі за певних умов можуть розвиватися небезпечні бактерії Clostridium botulinum. Крім того, ціла картоплина здатна розірватися через накопичення пари. Варто розрізати картоплю на шматки і прогрівати ретельніше.

Грудне молоко та дитяче харчування

Мікрохвильова піч нагріває нерівномірно, через що всередині можуть утворюватися «гарячі точки», які обпалюють малюка. Кращий варіант – водяна баня.

Риба та морепродукти

Повторне нагрівання змінює смак і текстуру риби, робить її «гумовою» і може сприяти розвитку токсинів.

Листові зелені овочі

Шпинат, селера та інші листові містять нітрати. Після повторного розігрівання вони можуть перетворюватися на нітрити, що мають токсичну й навіть канцерогенну дію.

Курятина та інше м’ясо

Мікрохвильовка прогріває м’ясо нерівномірно: у деяких ділянках температура залишається недостатньою для знищення патогенів — сальмонели, кампілобактера. Якщо потрібно розігріти – нарізайте дрібнішими шматками та перемішуйте.

Хліб і випічка

Текстура крохмалю та глютену змінюється, хліб швидко твердне, стає несмачним. Краще обрати тостер або духовку.

Гострі страви та соуси з перцем чилі

Капсаїцин, що міститься в перці, випаровується й подразнює слизові. При відкритті дверцят можна отримати неприємне відчуття різкості в очах і дихальних шляхах.

Їжа в герметичних ємностях

Закриті банки, контейнери й консерви можуть вибухнути через високий тиск пари. Тому використовуйте лише відкриті ємності, що мають позначку «для мікрохвильовки».

Заморожене м’ясо та риба

Розморожуються нерівномірно: зовні — теплі, всередині — переморожені. У такому температурному режимі бактерії швидко розмножуються. Більш безпечно розморожувати в холодильнику або на спеціальному режимі з контролем.

А як щодо контейнерів?

Уляна Супрун звертає увагу на важливий аспект: використовуйте лише призначений для розігрівання їжі пластик. Якщо такий посуд має пошкодження — перекладіть їжу в цілий. Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?