Новини

Ці фрукти найчастіше обробляють пестицидами: з чим треба бути обережними

Ключові тези:

  • Більшість фруктів містять залишки пестицидів, зокрема вишні, виноград і мандарини — серед лідерів за забрудненням.
  • Понад половина з них мають небезпечні речовини, що можуть бути канцерогенними або токсичними для людини.
  • Експерти радять обирати органічні фрукти, добре мити їх і за потреби очищати від шкірки.

Фрукти на прилавках магазинів чи ринків можуть виглядати апетитно, проте не завжди є безпечними. Щоб зберегти врожай і покращити їхній зовнішній вигляд, фермери часто використовують велику кількість пестицидів, залишки яких після вживання потрапляють у наш організм. Розповідаємо, в яких фруктах найбільше за все пестицидів.

Раніше ми розповідали, як правильно мити овочі та фрукти.

За словами експертів, за зовнішнім виглядом визначити рівень обробки неможливо. Втім, якщо шкірка фрукта надміру блищить, він має ідеальну форму й не має навіть дрібних дефектів, це може свідчити про те, що врожай вирощували з інтенсивним застосуванням хімікатів.

Використання фунгіцидів, інсектицидів і регуляторів росту роблять фрукти привабливішими й підвищити врожайність, проте зменшують біорізноманіття, погіршують смак плодів і можуть шкодити здоров’ю.

Які фрукти найзабрудненіші пестицидами

Відповідно до звіту французької організації Générations Futures, опублікованому у 2022 році, пестициди найчастіше виявляють саме у фруктах: 80% фруктів містили щонайменше одну залишкову речовину пестицидів, тоді як серед овочів таких випадків було 48%, а серед зернових – 56%.

Найчастіше пестициди виявляють в таких фруктах:

  • вишнях (100%);
  • винограді (98%);
  • мандаринах та клементинах (97%).

При цьому 56% досліджених фруктів містили пестициди, які відносяться до категорій канцерогенних, мутагенних або токсичних для репродуктивної системи (CMR).

Серед лідерів за цим показником – вишня (90%), лайм (88%), полуниця (74%) та виноград (79%).

Щоб зменшити залишки хімікатів у фруктах, експерти радять:

  • купувати фрукти місцевого походження або з позначкою “органічні”;
  • мити їх у розчині харчової соди або оцту;
  • знімати шкірку, якщо її поверхня надто блискуча чи покрита воском.

Зараз на сайті читають:

Новое на сайте

  • Новини

Як правильно зберігати волоські горіхи, щоб вони не гіркли і не псувалися – секретний прийом

Волоський горіх — смачний і надзвичайно корисний продукт, багатий на жири, білки та мікроелементи. Проте…

26/12/2025 14:41
  • Статті

Ангіографія судин шиї: детально про процедуру

Сучасні методи обстеження стають досконалішими. Вони дають лікарю більше точної інформації для своєчасної діагностики й…

26/12/2025 14:21
  • Новини

Смачно як у кондитерській: десерт без випічки «Гості на порозі» – ніжний смак за 15 хвилин

Бувають моменти, коли гості вже майже дзвонять у двері, а часу на складні десерти зовсім…

26/12/2025 13:30
  • Новини

Пожежа у квартирі через вибух павербанка: чому звичайна зарядка може знищити житло

Павербанки стали звичним аксесуаром у побуті, особливо під час відключень електроенергії. Проте за неправильного використання…

26/12/2025 12:33
  • Новини

Чи може Пенсійний фонд зменшити або «відібрати» пенсію

Пенсійний фонд України може не лише відмовити в перерахунку пенсії, а й фактично позбавити пенсіонера…

26/12/2025 11:52
  • Статті

Будинки престарілих у Дніпрі: турбота з комфортом

Будинки престарілих у місті Дніпро виконують важливу соціальну функцію, забезпечуючи людям похилого віку безпечні умови…

26/12/2025 11:23