Новини

Як безпечно зберігати їжу без світла: поради, які врятують ваші продукти

Ключові тези:

  • Заздалегідь підготуйте лід або сухий лід, щоб зберігати продукти свіжими під час відключення світла.
  • Формуйте запаси продуктів, що не потребують холодильника (консерви, крупи, сухофрукти) — це допоможе уникнути псування їжі під час блекаутів.

Раніше ми розповідали, як відчистити старі каструлі та сковорідки, щоб вони були як нові.

За морозної погоди проблеми зі зберіганням продуктів і страв під час вимкнень світла є мінімальними: достатньо вміст холодильника перенести на балкон або за вікно. А що робити, якщо за вікном тепло і сонячно? Готуватися заздалегідь.

Готуємо багато льоду. Цей простий та економний спосіб дозволить у разі вимкнення світла тримати вміст холодним якомога довше. Пляшки чи пакети з льодом зберігайте у морозильній камері. Якщо є можливість, придбайте сухий лід.

Робимо запаси. Спрогнозувати блекаути неможливо, тож світло може бути відсутнє довше, ніж ви гадали. Тому продукти, що не потребують охолодження (консерви, крупи, горіхи, сухофрукти, пакетовані каші та супи тощо) стануть у великій пригоді.

Сортуємо продукти в холодильнику. Зазвичай повністю безпечними продукти у холодильнику є близько чотирьох годин, після чого вони поволі псуються. Якщо ж світла немає довше, необхідно розкласти підготовлений заздалегідь лід на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так продукти зберігатимуться довше. Якщо є можливість використати сухий лід, продукти не будуть псуватися у вимкненому холодильнику до двох діб.

Зверніть увагу: продукти, які зберігалися за температури вище чотирьох градусів понад дві години, можуть бути небезпечними. Щоб зрозуміти, яка температура у холодильнику, можна попередньо покласти туди термометр (вуличний маленького розміру). Повторно заморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до чотирьох градусів. Інші продукти або готові страви краще викинути, у крайньому разі – термічно обробити (протушкувати, перекип’ятити або відварити, смаження тут не допоможе). Так, і продуктів, і страв шкода, проте вартість лікування у разі отруєння буде вищою, ніж вартість самих продуктів.

І наостанок кілька порад, як зменшити ваші витрати у разі тривалого вимкнення світла:

  • порції мають бути меншими (готуйте на день);
  • продукти швидкого псування не купуйте про запас (особливо напівфабрикати);
  • надайте перевагу простим стравам, із невеликою кількістю інгредієнтів (якщо робите салати – заправляйте і соліть страви перед їх вживанням).

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Що подарувати онукам на зимові свята?

Який подарунок обрати онукам на зимові свята? Кожного року це питання хвилює багатьох бабусь і…

25/12/2025 22:49
  • Новини

Холодна п’ятниця зі снігом: де в Україні вдарять морози 26 грудня

П’ятниця, 26 грудня, в Україні пройде під знаком справжньої зими. Синоптики попереджають про морози, сніг…

25/12/2025 22:30
  • Новини

Магнітна тиша перед бурею: що готує Сонце наприкінці грудня

Після кількох днів підвищеної сонячної активності геомагнітна обстановка на Землі поступово стабілізується. Втім, науковці застерігають:…

25/12/2025 21:30
  • Статті

Як вибрати підлогове покриття для комерційних приміщень: магазини, офіси, салони в Україні

Правильний вибір матеріалу для підлоги відіграє ключову роль у будь-якому комерційному просторі. Покриття має витримувати…

25/12/2025 20:50
  • Новини

Нова виплата у 2026 році: хто з українців отримає 2000 гривень з 1 січня

З початку 2026 року в Україні стартує нова державна програма підтримки громадян віком від 40…

25/12/2025 20:30
  • Новини

Гроші на «чорний день»: який фінансовий запас врятує у 2026 році

Фінансова нестабільність змушує українців по-новому дивитися на особисті заощадження. Експерти радять заздалегідь подбати про резерв,…

25/12/2025 19:30