Як безпечно зберігати їжу без світла: поради, які врятують ваші продукти

Этот материал также доступен на русском языке

Продукти у холодильнику
Існує такий жартівливий, але водночас сумний вислів: 90 відсотків отруєнь починаються словами: «Та що йому буде в холодильнику?» Насправді кожна страва чи продукт мають межі свіжості та харчової безпеки.

Ключові тези:

  • Заздалегідь підготуйте лід або сухий лід, щоб зберігати продукти свіжими під час відключення світла.
  • Формуйте запаси продуктів, що не потребують холодильника (консерви, крупи, сухофрукти) — це допоможе уникнути псування їжі під час блекаутів.

Раніше ми розповідали, як відчистити старі каструлі та сковорідки, щоб вони були як нові.

За морозної погоди проблеми зі зберіганням продуктів і страв під час вимкнень світла є мінімальними: достатньо вміст холодильника перенести на балкон або за вікно. А що робити, якщо за вікном тепло і сонячно? Готуватися заздалегідь.

Готуємо багато льоду. Цей простий та економний спосіб дозволить у разі вимкнення світла тримати вміст холодним якомога довше. Пляшки чи пакети з льодом зберігайте у морозильній камері. Якщо є можливість, придбайте сухий лід.

Робимо запаси. Спрогнозувати блекаути неможливо, тож світло може бути відсутнє довше, ніж ви гадали. Тому продукти, що не потребують охолодження (консерви, крупи, горіхи, сухофрукти, пакетовані каші та супи тощо) стануть у великій пригоді.

Сортуємо продукти в холодильнику. Зазвичай повністю безпечними продукти у холодильнику є близько чотирьох годин, після чого вони поволі псуються. Якщо ж світла немає довше, необхідно розкласти підготовлений заздалегідь лід на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так продукти зберігатимуться довше. Якщо є можливість використати сухий лід, продукти не будуть псуватися у вимкненому холодильнику до двох діб.

Зверніть увагу: продукти, які зберігалися за температури вище чотирьох градусів понад дві години, можуть бути небезпечними. Щоб зрозуміти, яка температура у холодильнику, можна попередньо покласти туди термометр (вуличний маленького розміру). Повторно заморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до чотирьох градусів. Інші продукти або готові страви краще викинути, у крайньому разі – термічно обробити (протушкувати, перекип’ятити або відварити, смаження тут не допоможе). Так, і продуктів, і страв шкода, проте вартість лікування у разі отруєння буде вищою, ніж вартість самих продуктів.

І наостанок кілька порад, як зменшити ваші витрати у разі тривалого вимкнення світла:

  • порції мають бути меншими (готуйте на день);
  • продукти швидкого псування не купуйте про запас (особливо напівфабрикати);
  • надайте перевагу простим стравам, із невеликою кількістю інгредієнтів (якщо робите салати – заправляйте і соліть страви перед їх вживанням).

Вас також можуть зацікавити новини:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?