Корисна чи шкідлива: вся правда про халву, яку ми їмо з дитинства

Этот материал также доступен на русском языке

халва
Хоча халва прийшла до нас зі Сходу, сьогодні вона давно стала звичною для української кухні. На території України про неї дізналися ще у XVIII–XIX століттях, коли активно розвивалася торгівля з Османською імперією, Персією та Кримом. А вже з 1930-х років халву почали виробляти промислово.

Ключові тези:

  • Халва — це традиційний східний смаколик із зернової або горіхової основи, який має безліч різновидів і приємний горіховий смак.
  • Продукт містить багато білків, корисних жирів, вітамінів і антиоксидантів, тому у помірній кількості може бути корисним для організму.
  • Через високий вміст цукру та жирів халву не рекомендують людям із діабетом, алергіями або проблемами з печінкою.

Раніше ми розповідали, чому оливки зелені, а маслини чорні.

Що таке халва

Халва — це східний смаколик із зерновою або горіховою основою. Назва походить від арабського слова, що означає «солодке», пише Кlopotenko.

Класична халва містить лише три основні компоненти:

  • подрібнені насіння чи горіхи (соняшникове насіння, кунжут, арахіс або мигдаль),
  • цукор або мед,
  • карамельну або білкову масу, яка створює характерну волокнисту структуру.

Сучасні виробники часто додають у халву ваніль, какао, родзинки, горіхи або шматочки шоколаду.

Види халви

Існує кілька видів халви, які різняться за складом і смаком:

  • соняшникова — найпопулярніша в Україні, має насичений аромат;
  • кунжутна (тахінна) — ніжна, масляниста, з легким горіховим присмаком;
  • арахісова — м’якша на смак, без гіркоти;
  • мигдальна або фісташкова — делікатесна, дуже ароматна, часто використовується в турецьких десертах;
  • комбінована — поєднує кілька видів насіння чи горіхів, іноді з додаванням какао, родзинок або кокосу.

Калорійність та склад

Халва — досить калорійний продукт. У 100 г класичної соняшникової халви міститься приблизно:

  • 510–520 ккал,
  • 11–13 г білків,
  • 30–35 г жирів,
  • 45–50 г вуглеводів.

Користь халви

Попри свою солодкість, халва має чимало корисних властивостей:

  • джерело білка та корисних жирів (насіння та горіхи забезпечують організм легкозасвоюваним рослинним білком);
  • містить вітаміни E, B1, B6, магній, залізо і цинк (вони підтримують здоров’я шкіри, серця й нервової системи);
  • антиоксиданти (наприклад, у кунжутній халві є сезамол — природний антиоксидант, що захищає клітини від старіння);
  • швидке відновлення енергії (завдяки природним вуглеводам халва чудово підходить спортсменам або тим, хто потребує швидкого підйому сил).

Кому не варто їсти халву

Лікарі радять дуже обмежити вживання халви, а то й зовсім відмовитися від цього продуку:

  • людям із цукровим діабетом через високий вміст цукру;
  • тим, хто має алергію на горіхи або насіння;
  • людям із захворюваннями печінки чи жовчного міхура — через велику кількість жирів.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?