Новини

Вчені з’ясували, яке м’ясо прискорює старіння і завдає непоправної шкоди здоров’ю літніх людей

Ключові тези:

  • Вчені довели зв’язок між червоним м’ясом та підвищеним ризиком смерті.

  • Небезпека пов’язана з вмістом нітратів та заліза.

  • Вживання яловичини, свинини та баранини підвищує ризик передчасної смерті на 26%.

Як проводилося дослідження

Фахівці Національного інституту раку США проаналізували дані майже 537 тисяч осіб у віці від 50 до 71 року. За їхнім раціоном та станом здоров’я спостерігали протягом 16 років. Всі учасники були розділені за рівнем споживання червоного та білого м’яса — щоб зрозуміти, як це впливає на можливість передчасної смерті.

Червоне м’ясо включало яловичину, свинину і баранину, а біле – курятину, індиче м’ясо і рибу.

До чого призводить часте вживання червоного м’яса

За роки спостережень померли більше 128,5 тисяч учасників. Найчастіше причиною смерті ставали рак, інфаркт, інсульт і захворювання дихальної системи.

Дослідження показало:

  • ризик смерті від восьми з дев’яти важких захворювань безпосередньо пов’язаний з кількістю червоного м’яса, що з’їдається;

  • у людей, які частіше їли яловичину, свинину та баранину, ризик ранньої смерті був на 26% вище, ніж у тих, хто їв їх рідко;

  • єдина хвороба, не пов’язана з м’ясом, — хвороба Альцгеймера.

Чому червоне м’ясо небезпечне

Вчені вважають, що шкода пов’язана з вмістом нітратів і гемового заліза розвитку хронічних захворювань.

Професор Джон Поттер з Університету Мессі (Нова Зеландія) підкреслив:

«Сучасний рівень споживання м’яса в розвинених країнах безпрецедентний. Його потрібно скоротити хоча б до однієї десятої від цього».

Що робити людям похилого віку

Медики рекомендують:

  • зменшити споживання червоного м’яса до мінімуму;

  • замінити його курятиною, рибою, бобовими та овочами;

  • стежити за балансом білків, щоб не страждати від їхнього дефіциту.

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело: healthinfo

Новое на сайте

  • Статті

3 найкращі пісні страви до різдвяного посту: що приготувати просто й корисно

Різдвяний піст — це нагода переглянути свій раціон, додати більше овочів, бобових і зменшити частку…

08/12/2025 18:00
  • Новини

В Україні хочуть запровадити нове свято, яке буде вихідним днем: що відзначатимемо

В країні скоро може з'явитися нове релігійне свято і новий вихідний день. Які аргументи авторів…

08/12/2025 17:30
  • Новини

Виплати по 6500 грн вже надходять: як оформити “Зимову підтримку” та подати заявку

Громадяни вже почали отримувати грошову допомогу від держави. Хто може претендувати на 6500 грн та…

08/12/2025 16:30
  • Новини

Штраф за працюючий генератор можливий: чи карають за це у воєнний час

Законодавство України передбачає штрафні санкції за неправильне використання генераторів. Та чи працюють ці норми зараз,…

08/12/2025 15:30
  • Новини

Найурожайніші та найсмачніші сорти перцю: п’ять найкращих варіантів

Хочете отримати хороший урожай перцю і щоб самі плоди були м'ясистими та смачними? Обирайте ці…

08/12/2025 14:57
  • Новини

Торт «Бите скло»: готуємо улюблений десерт з вафельними коржами

Легкий, яскравий і напрочуд простий — цей торт без випічки з желе та вафельних коржів…

08/12/2025 14:19