Новини

Скільки варити яйця після кипіння: точний час для ідеального смаку

Ключові тези:

  • Час варіння безпосередньо впливає на текстуру білка та жовтка.
  • Недоварені яйця мають рідку консистенцію, а переварені – сухі жовтки й гумові білки.
  • Ідеальний результат залежить від бажаної консистенції жовтка: рідкий – 4–6 хв, кремовий – 7–9 хв, крутий – 10–12 хв.
  • Експерти радять не переварювати яйця довше 12 хв, аби уникнути зеленуватого жовтка та неприємного присмаку.

Зварити ідеальне яйце часом буває складно, у результаті отримуєте або недоварений білок, або переварений жовток. Втім, якщо знати точний час для приготування, можна отримати смачні варені яйця ідеальної текстури.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом.

На текстуру варених як білка, так і жовтка безпосередньо впливає час готування.

Якщо він недостатній – білки будуть трохи рідкуватими, а жовтки дуже рідкими. Якщо ж переборщити – жовтки будуть сухими, а білки – гумовими на смак.

Ідеальний варіант – коли білки тверді, а консистенція жовтка – така, як вам потрібна.

Розповідаємо, як довго треба готувати яйця, щоб жовток вийшов рідким, середньо чи круто звареним.

Як довго потрібно варити яйця

Щоб отримати рідкий жовток, потрібно варити яйця протягом 4-6 хвилин. У такому разі білки повністю застигнуть, але залишаться ніжними, а жовток буде рідким.

Якщо хочете отримати ніжну кремову текстуру жовтка, але щоб він не був повністю твердим, варіть його протягом 7-9 хвилин.

Для отримання круто звареного жовтка, яйця потрібно варити протягом 10-12 хвилин.

За словами експертів, не варто варити яйця довше ніж 12 хвилин, оскільки в такому разі залізо та сірка у їхньому складі починають взаємодіяти й жовток стає тьмяного зеленувато-сірого кольору, що виглядає не надто апетитно.

Як правильно варити яйця

Щоб зварити ідеальні яйця, варто дотримуватися кількох простих правил:

  1. Оберіть не дуже свіжі яйця, оскільки вони легше чистяться.
  2. Покладіть яйця в каструлю та залийте холодною водою приблизно на 2 см вище рівня яєць.
  3. Доведіть воду до легкого кипіння на середньому вогні.
  4. Одразу після закипання води починайте стежити за часом: залежно від того, які ви хочете отримати яйця варіть їх відповідний час.
  5. Після закінчення варіння перекладіть яйця у крижану воду на 5–10 хвилин. Це зупинить  приготування та спростить очищення.

Джерело: Leravi

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: варені яйця яйця

Новое на сайте

  • Новини

Отримувати одночасно і пенсію, і зарплату пенсіонерам заборонено: кого це стосується

Чи мають право пенсіонери одночасно отримувати і зарплату, і пенсію. Пенсійний фонд пояснив нюанси.

24/09/2025 09:55
  • Новини

Простий секрет ідеальної яєчні: професійні кухарі розповіли, на чому краще за все смажити яйця

Смажена яєчня — проста страва, але тільки на перший погляд. Насправді тут є багато нюансів,…

24/09/2025 06:30
  • Новини

Названо найкращі країни для життя на пенсії: перша десятка вражає

Міжнародний рейтинг визначив держави, де у 2025 році пенсіонери можуть розраховувати на найвищу якість життя.…

24/09/2025 05:31
  • Новини

Нові правила карткових переказів від НБУ: що зміниться для українців з 1 жовтня

Відкритий банкінг у дії. Національний банк запускає карткові транзакції з повною ідентифікацією.

24/09/2025 05:00
  • Новини

Погода в Україні на середу, 24 вересня: погода різко змінюється

24 вересня в Україні різко похолодає. Очікуються нічні заморозки.

23/09/2025 23:38
  • Новини

Як замочити виноград вдома: 3 простих рецепти з прянощами

Мочений виноград – ароматна та пікантна закуска, яку легко приготувати вдома. Усього кілька інгредієнтів, трохи…

23/09/2025 22:59