Новини

Скільки варити яйця після кипіння: точний час для ідеального смаку

Ключові тези:

  • Час варіння безпосередньо впливає на текстуру білка та жовтка.
  • Недоварені яйця мають рідку консистенцію, а переварені – сухі жовтки й гумові білки.
  • Ідеальний результат залежить від бажаної консистенції жовтка: рідкий – 4–6 хв, кремовий – 7–9 хв, крутий – 10–12 хв.
  • Експерти радять не переварювати яйця довше 12 хв, аби уникнути зеленуватого жовтка та неприємного присмаку.

Зварити ідеальне яйце часом буває складно, у результаті отримуєте або недоварений білок, або переварений жовток. Втім, якщо знати точний час для приготування, можна отримати смачні варені яйця ідеальної текстури.

Раніше ми розповідали, що варто їсти при підвищеному тиску: кардіологи виділили ягоду з унікальним ефектом.

На текстуру варених як білка, так і жовтка безпосередньо впливає час готування.

Якщо він недостатній – білки будуть трохи рідкуватими, а жовтки дуже рідкими. Якщо ж переборщити – жовтки будуть сухими, а білки – гумовими на смак.

Ідеальний варіант – коли білки тверді, а консистенція жовтка – така, як вам потрібна.

Розповідаємо, як довго треба готувати яйця, щоб жовток вийшов рідким, середньо чи круто звареним.

Як довго потрібно варити яйця

Щоб отримати рідкий жовток, потрібно варити яйця протягом 4-6 хвилин. У такому разі білки повністю застигнуть, але залишаться ніжними, а жовток буде рідким.

Якщо хочете отримати ніжну кремову текстуру жовтка, але щоб він не був повністю твердим, варіть його протягом 7-9 хвилин.

Для отримання круто звареного жовтка, яйця потрібно варити протягом 10-12 хвилин.

За словами експертів, не варто варити яйця довше ніж 12 хвилин, оскільки в такому разі залізо та сірка у їхньому складі починають взаємодіяти й жовток стає тьмяного зеленувато-сірого кольору, що виглядає не надто апетитно.

Як правильно варити яйця

Щоб зварити ідеальні яйця, варто дотримуватися кількох простих правил:

  1. Оберіть не дуже свіжі яйця, оскільки вони легше чистяться.
  2. Покладіть яйця в каструлю та залийте холодною водою приблизно на 2 см вище рівня яєць.
  3. Доведіть воду до легкого кипіння на середньому вогні.
  4. Одразу після закипання води починайте стежити за часом: залежно від того, які ви хочете отримати яйця варіть їх відповідний час.
  5. Після закінчення варіння перекладіть яйця у крижану воду на 5–10 хвилин. Це зупинить  приготування та спростить очищення.

Джерело: Leravi

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: варені яйця яйця

Новое на сайте

  • Новини

«Холод у батареях — тепло в платіжках»: як повернути гроші за помилкові нарахування

Прийшла помилкова квитанція за опалення? Ось коли можна не платити і домагатися перерахунку.

08/11/2025 17:00
  • Новини

Останній шанс оцифрувати трудову книжку: як не залишитися без пенсії

Вже скоро електронні трудові книжки стануть обов’язковими. Дізнайтесь крайній термін переводу документа у цифровий формат.

08/11/2025 16:00
  • Новини

Виїзд із України неможливий: у ДПСУ повідомили про масштабний збій

На кордоні колапс. База митниці “лягла”, рух тимчасово заблоковано.

08/11/2025 14:54
  • Новини

В Україні автоматично блокуватимуть рахунки боржників: новий законопроєкт

Борги перед державою не дозволять українцям розпоряджатися майном і фінансовими активами. Банки, МВС і нотаріуси…

08/11/2025 14:00
  • Новини

До 70 тисяч гривень для ветеранів: уряд запускає нову програму підтримки

Кабмін компенсує витрати ветеранів. Хто з колишніх військових може розраховувати на фінансову підтримку?

08/11/2025 13:00
  • Новини

До +18 і без морозів: синоптики «скасували» настання зими в Україні

Дощі, тумани та стабільне тепло. Чого чекати від погоди наступного тижня?

08/11/2025 12:00