Новини

Коли збирати ожину та як її зберігати, щоб ягода не втратила корисні властивості: поради експерта

Ключові тези:

  • Ожина зберігається до 3 тижнів у холоді, у кімнаті — лише 4 дні.

  • Збирати ягоди слід у суху погоду, відразу у 2–3 шари.

  • Для зберігання охолоджуйте, використовуйте вентильовані контейнери та перевіряйте на гниль.

  • Заморожування та переробка допомагають зберегти смак і корисні властивості.

Не всі знають, що ожина може зберігатись до трьох тижнів при температурі близько 0°C та вологості повітря 90%.

Однак у неохолодженому приміщенні вона зберігається близько чотирьох діб. Ягоди, призначені для зберігання, збирають тільки в суху погоду — вранці, коли зійде роса, і ще не нагріті сонцем. Можна збирати й увечері, коли спаде спека.

Раніше ми розповідали, які дерева і кущі потрібно встигнути обрізати до кінця вересня.

Ягоди слід відразу складати в тару, призначену для зберігання або перевезення, але не більше ніж у 2-3 шари.

Важливо правильно визначити стиглість. Стигла ягода має насичений чорний колір, легко відривається від плодоніжки. У безшипних сортів з’являється характерний “парфумерний” аромат.

Для збирання ожини краще використовувати легкі пластикові або дерев’яні контейнери з хорошою вентиляцією, щоб ягоди не пом’ялися. Не утрамбовуйте їх щільно — це прискорює псування.

Якщо плануєте транспортувати ягоди на далекі відстані, одразу охолоджуйте їх до 0–2 °C. Для цього підійдуть переносні холодильники або ізотермічні сумки з охолоджувальними елементами.

Під час збору уважно оглядайте ягоди на наявність пошкоджень та гнилі — навіть одна зіпсована ягода може зіпсувати всю партію.

Промивати ожину краще безпосередньо перед вживанням, щоб уникнути зайвої вологи під час зберігання.

Для тривалого зберігання підходять також такі методи переробки як: заморожування, варення, джеми або консервування. Варто пам’ятати, що саме заморожена ожина зберігає більшість корисних речовин та смаку.

Не забувайте, що ягоди втрачають частину свого аромату та соковитості, якщо довго лежать у теплі, тому для кращого смаку намагайтеся зберігати їх якомога швидше в прохолодному місці.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

У Раді пояснили, що низькі пенсії та зарплати — наслідок корупції та тіньової економіки

Половина української економіки перебуває у тіні, а держава втрачає сотні мільярдів гривень щороку. Саме тому…

17/09/2025 17:58
  • Статті

Як вигідно купувати техніку на Black Friday 2025

Осінь - найвдаліший час, щоб оновити техніку і порадувати себе корисними покупками. Щороку магазини влаштовують…

17/09/2025 17:28
  • Новини

Новий порядок виплат допомоги сім’ям загиблих: як тепер виплачуватимуть

Допомога сім'ям загиблих військовослужбовців наразі виплачується за новим графіком. При цьому оновлення відбуваються із збереженням…

17/09/2025 16:37
  • Новини

Секрет приготування найтонших млинців: формула “три склянки”, про яку не всі знають

Забудьте про складні пропорції: рецепт ідеальних млинців вимагає лише три склянки основних інгредієнтів. Готуються дуже…

17/09/2025 15:21
  • Новини

Чи подешевшає картопля: експерти зробили прогноз стосовно ціни

Картопля є одним з найпопулярніших продуктів серед українців. Чи впаде ціна на нього, розповіли експерти.

17/09/2025 15:00
  • Новини

Осінні канікули у 2025 році: що зміниться для школярів

Новий навчальний рік тільки розпочався, а батьки вже цікавляться, коли будуть осінні канікули. Кабмін назвав…

17/09/2025 14:39