Новини

Коли збирати ожину та як її зберігати, щоб ягода не втратила корисні властивості: поради експерта

Ключові тези:

  • Ожина зберігається до 3 тижнів у холоді, у кімнаті — лише 4 дні.

  • Збирати ягоди слід у суху погоду, відразу у 2–3 шари.

  • Для зберігання охолоджуйте, використовуйте вентильовані контейнери та перевіряйте на гниль.

  • Заморожування та переробка допомагають зберегти смак і корисні властивості.

Не всі знають, що ожина може зберігатись до трьох тижнів при температурі близько 0°C та вологості повітря 90%.

Однак у неохолодженому приміщенні вона зберігається близько чотирьох діб. Ягоди, призначені для зберігання, збирають тільки в суху погоду — вранці, коли зійде роса, і ще не нагріті сонцем. Можна збирати й увечері, коли спаде спека.

Раніше ми розповідали, які дерева і кущі потрібно встигнути обрізати до кінця вересня.

Ягоди слід відразу складати в тару, призначену для зберігання або перевезення, але не більше ніж у 2-3 шари.

Важливо правильно визначити стиглість. Стигла ягода має насичений чорний колір, легко відривається від плодоніжки. У безшипних сортів з’являється характерний “парфумерний” аромат.

Для збирання ожини краще використовувати легкі пластикові або дерев’яні контейнери з хорошою вентиляцією, щоб ягоди не пом’ялися. Не утрамбовуйте їх щільно — це прискорює псування.

Якщо плануєте транспортувати ягоди на далекі відстані, одразу охолоджуйте їх до 0–2 °C. Для цього підійдуть переносні холодильники або ізотермічні сумки з охолоджувальними елементами.

Під час збору уважно оглядайте ягоди на наявність пошкоджень та гнилі — навіть одна зіпсована ягода може зіпсувати всю партію.

Промивати ожину краще безпосередньо перед вживанням, щоб уникнути зайвої вологи під час зберігання.

Для тривалого зберігання підходять також такі методи переробки як: заморожування, варення, джеми або консервування. Варто пам’ятати, що саме заморожена ожина зберігає більшість корисних речовин та смаку.

Не забувайте, що ягоди втрачають частину свого аромату та соковитості, якщо довго лежать у теплі, тому для кращого смаку намагайтеся зберігати їх якомога швидше в прохолодному місці.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Триває передплата на видання «На пенсії» на 2026 рік: як оформити онлайн

Передплату газети «На пенсії» на 2026 рік можна оформити швидко і зручно через інтернет. Дотримуйтесь…

03/11/2025 10:29
  • Новини

Вимоги для отримання пенсій змінюють: чого очікувати у 2026 році

У 2026 році заплановано кілька змін щодо пенсійного забезпечення українців. Чого очікувати пенсіонерам.

03/11/2025 09:48
  • Новини

Ця сіль зіпсує всю консервацію: як перевірити її на якість в домашніх умовах

Навіть найкращі овочі та рецепт не врятують, якщо сіль неякісна. Через домішки або неправильну обробку…

03/11/2025 08:33
  • Новини

Комунальні платежі під загрозою: як звичайна квитанція може врятувати ваш гаманець

Навіть якщо ви справно оплачуєте комунальні послуги, одна дрібниця може обернутися неприємним сюрпризом. Втрачена квитанція…

03/11/2025 06:31
  • Статті

Аромати для дому – як створити неповторну атмосферу у своїй оселі

Створення затишної атмосфери в будинку – це справжнє мистецтво, і одним із найважливіших його елементів…

02/11/2025 23:57
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 3 листопада

На початку тижня в країні зберігатимуться помірно теплі для початку листопада температури, місцями — ранкові…

02/11/2025 23:28