Новини

Коли збирати ожину та як її зберігати, щоб ягода не втратила корисні властивості: поради експерта

Ключові тези:

  • Ожина зберігається до 3 тижнів у холоді, у кімнаті — лише 4 дні.

  • Збирати ягоди слід у суху погоду, відразу у 2–3 шари.

  • Для зберігання охолоджуйте, використовуйте вентильовані контейнери та перевіряйте на гниль.

  • Заморожування та переробка допомагають зберегти смак і корисні властивості.

Не всі знають, що ожина може зберігатись до трьох тижнів при температурі близько 0°C та вологості повітря 90%.

Однак у неохолодженому приміщенні вона зберігається близько чотирьох діб. Ягоди, призначені для зберігання, збирають тільки в суху погоду — вранці, коли зійде роса, і ще не нагріті сонцем. Можна збирати й увечері, коли спаде спека.

Раніше ми розповідали, які дерева і кущі потрібно встигнути обрізати до кінця вересня.

Ягоди слід відразу складати в тару, призначену для зберігання або перевезення, але не більше ніж у 2-3 шари.

Важливо правильно визначити стиглість. Стигла ягода має насичений чорний колір, легко відривається від плодоніжки. У безшипних сортів з’являється характерний “парфумерний” аромат.

Для збирання ожини краще використовувати легкі пластикові або дерев’яні контейнери з хорошою вентиляцією, щоб ягоди не пом’ялися. Не утрамбовуйте їх щільно — це прискорює псування.

Якщо плануєте транспортувати ягоди на далекі відстані, одразу охолоджуйте їх до 0–2 °C. Для цього підійдуть переносні холодильники або ізотермічні сумки з охолоджувальними елементами.

Під час збору уважно оглядайте ягоди на наявність пошкоджень та гнилі — навіть одна зіпсована ягода може зіпсувати всю партію.

Промивати ожину краще безпосередньо перед вживанням, щоб уникнути зайвої вологи під час зберігання.

Для тривалого зберігання підходять також такі методи переробки як: заморожування, варення, джеми або консервування. Варто пам’ятати, що саме заморожена ожина зберігає більшість корисних речовин та смаку.

Не забувайте, що ягоди втрачають частину свого аромату та соковитості, якщо довго лежать у теплі, тому для кращого смаку намагайтеся зберігати їх якомога швидше в прохолодному місці.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Мінсоцполітики повідомило: коли надійдуть виплати 6500 гривень

Українці, які подали заявку на одноразову виплату «Зимова підтримка», отримають гроші найближчим часом. У Мінсоцполітики…

18/12/2025 20:30
  • Новини

ПриватБанк попередив клієнтів про необхідність заміни карток: кому це треба зробити негайно

Навіть попри автоматичне продовження строку дії карток під час воєнного стану, окремим клієнтам ПриватБанку радять…

18/12/2025 19:30
  • Новини

Верховна Рада скасує Житловий кодекс і Закон про приватизацію житла: що далі

Безоплатна приватизація житла, якою українці користуються понад три десятиліття, може залишитися в минулому. Парламент готується…

18/12/2025 18:30
  • Новини

Риба та мясо холодного чи гарячого копчення: що менш шкідливе та безпечне для здоров’я

Копчене м’ясо чи риба у багатьох асоціюється зі святковим столом і яскравим смаком. При цьому…

18/12/2025 17:30
  • Новини

Кури є, а яєць немає? Ось що насправді не так з годівлею: помилка, яку роблять майже всі

Багато господарів щиро дивуються: кури є, корм є, а яєць — обмаль. У хід іде…

18/12/2025 17:00
  • Новини

Урожай озимої цибулі буде рекордним і жодних стрілок: обов’язково внесіть це підживлення

Щоб озима цибуля дала великий урожай і не пускала стрілки, взимку їй необхідне правильне підживлення.…

18/12/2025 16:45