Новини

Цей хліб корисніший за інші: дієтологи склали неочікуваний рейтинг

Ключові тези:

  • Хліб залишається одним із найпопулярніших продуктів у щоденному раціоні.

  • Дієтологи наголошують: користь хліба залежить від виду та складу.

  • Дієтологи визначили сім найкорисніших видів хліба.

  • Серед них – хліб з пророщеного зерна, цільної пшениці, на заквасці та інші.

Хліб – один з продуктів, які більшість людей вживає щодня. Який же вид хліба найкорисніший? Дієтологи видання про здоров’я Verywell Health назвали сім видів хліба, яким варто надати перевагу.

Раніше ми розповідали, чому небезпечно їсти запліснявілий хліб, навіть обрізавши його.

Найкорисніші види хліба

Хліб з пророщеного цільного зерна

Такий хліб випікається з основи, в якій зберігаються всі частини зерен, включно з висівками і зародком. Оскільки основу не очищають, вона містить набагато більше поживних речовин,  вітамінів, а також повільних вуглеводів. Окрім цього, такий хліб легше засвоюється.

Хліб з цільної пшениці

Саме такий хліб багатий вітаміни, антиоксиданти та мінерали. Цьому виду хліба варто надати перевагу діабетикам і людям із хронічними захворюваннями серця. Він також корисний для імунітету.

Хліб на заквасці

Цей хліб корисний завдяки застосуванню ферментації, яка зменшує кількість фітинової кислоти та моносахаридів – це речовини, які спричиняють здуття та підвищують рівень цукру в крові. Такий хліб корисний для профілактики діабету та серцевих захворювань.

Вівсяний хліб

Вівсяне борошно багате на вітаміни. Вівсяний хліб уповільнює травлення, запобігає підвищенню інсуліну в крові, а також знижує рівень холестерину.

Хліб з льону

Такий хліб багатий на клітковину, антиоксиданти й корисні жири. Ці мікроелементи важливі для нормального кров’яного тиску. Окрім цього, він містить сполуки лігнани, які покращують настрій і борються із запаленнями.

Житній хліб

Такий хліб краще насичує, порівнюючи з білим, а також сприяє розмноженню незамінних корисних кишкових бактерій.

Хліб з безглютенового борошна

Такий хліб варто обирати людям, які мають непереносимість глютену. Для інших цей вид хліба не є кориснішим, ніж звичайна булка.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: раціон цільнозерновий хліб

Новое на сайте

  • Новини

Як відмити мікрохвильовку за 10 хвилин без зусиль: просто поставте це всередину

Простий розчин з трьох компонентів і трохи пари допоможуть швидко позбутися навіть застарілих бризок усередині…

16/12/2025 09:08
  • Новини

Пенсія у разі загибелі військовослужбовця: хто має право і які суми виплачують

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається членам сім’ї військовослужбовця, який помер або загинув за…

16/12/2025 07:31
  • Новини

Спадщина з умовами: що заповідач може вимагати від спадкоємців

Заповіт дозволяє не лише передати майно, а й визначити правила його отримання. Юрист пояснив, які…

16/12/2025 06:30
  • Новини

Молдавські вареники на секретному тісті: нічого смачніше ви точно не їли

Ці вареники готують на особливому тісті, заввдяки саме йому вони виходять ніжними та дуже ситними.…

16/12/2025 05:30
  • Статті

Як працює кондиціонер у режимі обігріву

Кондиціонери з функцією обігріву - це зручне рішення для підтримки комфортної температури в будинку в…

16/12/2025 00:11
  • Статті

Як обрати велосипед для щоденних поїздок та активного відпочинку

Вибір велосипеда в Україні стає дедалі складнішим через різноманітність моделей. Щоб катання було комфортним і…

15/12/2025 23:31