Новини

Як обрати якісні крабові палички – ось що має бути вказано на етикетці

Ключові тези:

  • Крабові палички роблять не з м’яса краба, а з рибного фаршу сурімі, до якого додають ароматизатори, барвники та загущувачі.
  • Сурімі містить цінні мікроелементи (калій, селен, йод, вітамін B12, омега-3), але їхня користь залежить від відсотку риби в складі.
  • За порадою експертки Олени Сидоренко, крабові палички повинні бути білі всередині й помірно червоні зовні, містити не менше 40% сурімі.

Раніше ми розповідали, скільки коштують огірки та помідори у вересні.

З чого роблять крабові палички

Основу крабових паличок складає сурімі – подрібнене й перетерте до пастоподібного стану філе білої риби, найчастіше минтая або морського окуня. З маси формують пласкі листи, яким згодом надають форми «паличок».

Оскільки сурімі майже не має власного смаку, до нього додають ароматизатори зі смаком краба та глутамат натрію, а також барвник. Ще у складі крабових паличок є загущувач (найчастіше крохмаль), яєчний білок, цукор, рослинна олія та інші добавки, що забезпечують еластичність.

Історично рецепт виник у Японії ще у XIV столітті. Там залишки риби змішували з крохмалем і сіллю, щоб подовжити термін зберігання продукту.

Яка користь від крабових паличок

Хоча справжнє м’ясо краба значно багатше на поживні речовини, сурімі теж має певну цінність. Рибний фарш містить калій, селен, йод, вітамін B12 та омега-3 жирні кислоти, корисні для серцево-судинної системи.

Водночас користь продукту напряму залежить від кількості риби у складі. У більшості випадків цей показник становить 30–50%. У дорожчих паличках сурімі може бути більше, але половину складу все одно займають вода та різноманітні добавки.

Як обрати крабові палички

Докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко радить звертати увагу насамперед на колір і склад крабових паличок.

Сидоренко Олена Володимирівна, доктор технічних наук, професор, завідувачка кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю.

«Якісні повинні бути білими всередині і помірно червоними зовні. Крабові палички вважаються корисним і дієтичним продуктом тільки в тому випадку, якщо в них міститься не менше 40% сурімі – фаршу океанічної риби», – пояснює експертка з якості та безпеки продуктів харчування

Олена Сидоренко розповіла, як можна провести невеликий тест прямо в магазині.

«Якщо крабові палички гнуться – риба в них становить більшу частину об’єму. Якщо при згинанні ламаються – такі краще не купувати», – каже експертка.

Але вживати їх щодня не варто, адже велика кількість підсилювачів смаку та глибока термічна обробка роблять продукт менш корисним.

Читайте також:

Метки: продукти харчування

Новое на сайте

  • Статті

Як обрати надійну, мобільну та просту у використанні охоронну систему

Бездротові системи охоронної сигналізації стають все більш популярними завдяки своїй естетичності, автономності та легкості монтажу.…

29/10/2025 23:52
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 30 жовтня: метеорологи говорять про ідеальний синоптичний осінній день

Місцями, особливо на заході та в горах, можливі пориви вітру до 15–20 м/с - будьте…

29/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 30 жовтня 2025 року: метеозалежним треба потерпіти ще трохи

Очікувалося, що до 30 жовтня магнітосфера почне стабілізуватися, проте цього не сталося.

29/10/2025 22:40
  • Статті

Поради про непотрібні речі та їх справжню цінність – відповідаємо на ваші запитання

Не всі старі речі треба бездумно викидати. У рубриці «Поради про непотрібні речі: відповідаємо на…

29/10/2025 21:39
  • Новини

Православний церковний календар на листопад 2025 року за новоюліанським та юліанським календарем

У вересні 2023 року Україна перейшла на новоюліанський церковний календар, через що дати деяких свят…

29/10/2025 20:48
  • Новини

Як пережити зиму без втрат: догляд за хризантемами в холодну пору

Хризантеми радують нас яскравими фарбами тоді, коли інші квіти вже відцвіли. Але з приходом холодів…

29/10/2025 20:20