П’ятниця, 22 Серпня, 2025
ГоловнаЗдоров'яРослинне молоко проти традиційного коров’ячого: лікар розповів, яке насправді корисніше

Рослинне молоко проти традиційного коров’ячого: лікар розповів, яке насправді корисніше

Этот материал также доступен на русском языке
Популярність рослинного молока зростає. Чим особливий цей напій і чи може він замінити коров’яче молоко?

Ключові тези:

  • Рослинне молоко популярне серед людей із непереносимістю лактози, але воно містить менше білка, кальцію та вітаміну D, ніж коров’яче.
  • Існують різні види рослинного молока — горіхове, злакове, бобове та насіннєве, кожен з яких має свої особливості.
  • Лікарі радять обирати варіанти збагачені вітамінами та мінералами, адже рослинне молоко не може повністю замінити традиційні молочні продукти.

Раніше ми розповідали, як любителям молочки відрізняти алергію на молоко та лактозну непереносимість.

22 серпня світова спільнота відзначає Всесвітній день рослинного молока. Це свято започаткували в 2017 році, щоб привернути увагу до рослинних альтернатив молоку. Рослинне молоко не містить лактози – це робить його придатним для людей з непереносимістю лактози.

З чого виготовляють рослинне молоко

Існує багато видів рослинного молока. Їх поділяють на певні групи:

  • горіхове молоко: мигдалеве, кокосове, з горіхів кеш’ю та ліщини;
  • злакове молоко: вівсяне, рисове, гречане;
  • бобове молоко: найпопулярнішим є соєве;
  • насіннєве молоко: лляне, конопляне, кунжутне.

Ці рослинні продукти подрібнюють, змішують з водою, а потім фільтрують для отримання рідини, що нагадує молоко.

Чим рослинне молоко відрізняється від коров’ячого

На думку лікаря-гастроентеролога Олега Швеця, існує декілька поширених причин відмови від споживання традиційного коров’ячого молока.

«Вони можуть бути об’єктивними, наприклад, алергія на білок коров’ячого молока. Або суб’єктивними і необґрунтованими у випадку реальної або уявної непереносимості лактози або наявності безпідставного переконання у некорисності тваринного молока», – каже лікар.

І додає, що споживачі рослинного молока позбавляють себе ряду корисних речовин.

«Згідно з результатами дослідження науковців з Університету Міннесоти, у рослинному молоці, наприклад, у мигдальному або вівсяному, переважно міститься менше кальцію, вітаміну D і білка, аніж у коров’ячому, яке розглядається в якості основних джерел незамінних поживних речовин. Все більш поширеною є практика збагачення рослинного молока кальцієм і вітаміном D, але в більшості йому все ще не вистачає такого ж рівня білка, який має коров’яче молоко», – поясню Олег Швець.

І наголошує, що рослинне молоко не є рівноцінною заміною молочних продуктів. Цей напій також не радять піддавати термічній обробці – під впливом температури в ньому руйнуються корисні білки. Також таке молоко може згорнутися і втратити свій смак.

Як обрати рослинне молоко

Лікар Олег Швець радить тим, хто обирає рослинну альтернативу коров’ячому молоку, читати етикетки продуктів і вибирати ті варіанти рослинного молока, в яких зазначено кальцій і вітамін D як додані інгредієнти. При цьому також варто включати до свого раціону більше інших джерел кальцію та вітаміну D.

«Більшість людей, крім випадків алергії на білки коров’ячого молока, отримують користь від споживання традиційних молочних продуктів без доданого цукру із помірним вмістом жиру», – наголошує лікар.

Читайте також:

Нове на сайті