Новини

Огірки чи кабачки: які літні овочі корисніші для організму

Ключові тези:

  • Огірки та кабачки належать до одного сімейства, обидва багаті на антиоксиданти, клітковину та калій, однак мають відмінності у складі.
  • Огірки містять більше води (96% проти 94% у кабачків) і зазвичай споживаються сирими, що допомагає зберегти їхню вологість.
  • Кабачки мають трохи більше клітковини (0,8 г проти 0,5 г в огірків на 100 г), тому корисніші для травлення – особливо зі шкіркою.
  • За вмістом вітамінів і мікроелементів лідирують кабачки (A, C, E, калій, магній, фолієва кислота), однак огірки є кращим джерелом вітаміну К.

Одними з найпопулярніших літніх овочів є кабачки та огірки. Насправді вони належать до одного сімейства рослин і мають багато спільних властивостей, зокрема – багаті на антиоксиданти, клітковину та калій.

Та який із цих овочів корисніший для організму, розповіли дієтологи для видання Verywellhealth.

Раніше ми розповідали, які сім сирів варто їсти щодня.

Огірки містять трохи більше води, ніж кабачки: 96% проти 94%. Як зазначає дієтологиня Шеррі Грей, огірки за вмістом вологи схожі з кавуном. При цьому, оскільки огірки зазвичай їдять сирими, вони зберігають вміст води, тоді як у кабачках під час приготування її кількість знижується.

Також кабачки та огірки багаті на клітковину, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові та запобігати закрепам. Втім, її вміст у кабачках трішки більший, ніж в огірках: у 100 грамах неочищеного кабачка міститься 0,8 грама клітковини, а в такій самій кількості неочищеного огірка – 0,5 грама. Головне пам’ятати, що більшість клітковини міститься в шкірці кабачка або огірка, тому краще їсти ці овочі саме зі шкіркою.

Якщо говорити про вміст вітамінів та мікроелементів, кабачки містять більше калію, магнію, фолієвої кислоти, а також вітамінів A, C і E, тому кабачки більш поживні. Втім, для поповнення організму вітаміном К краще вибрати огірки. У 100 г огірка зі шкіркою міститься 16,4 мкг вітаміну К. Більшості дорослих людей потрібно від 90 до 120 мкг вітаміну К щоденно – він підтримує згортання крові та зміцнює кістки. У кабачка вміст цього вітаміну в 100 г майже вдвічі менший.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: биті огірки кабачки

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10