Ключові тези:
- Огірки та кабачки належать до одного сімейства, обидва багаті на антиоксиданти, клітковину та калій, однак мають відмінності у складі.
- Огірки містять більше води (96% проти 94% у кабачків) і зазвичай споживаються сирими, що допомагає зберегти їхню вологість.
- Кабачки мають трохи більше клітковини (0,8 г проти 0,5 г в огірків на 100 г), тому корисніші для травлення – особливо зі шкіркою.
- За вмістом вітамінів і мікроелементів лідирують кабачки (A, C, E, калій, магній, фолієва кислота), однак огірки є кращим джерелом вітаміну К.
Одними з найпопулярніших літніх овочів є кабачки та огірки. Насправді вони належать до одного сімейства рослин і мають багато спільних властивостей, зокрема – багаті на антиоксиданти, клітковину та калій.
Та який із цих овочів корисніший для організму, розповіли дієтологи для видання Verywellhealth.
Раніше ми розповідали, які сім сирів варто їсти щодня.
Огірки містять трохи більше води, ніж кабачки: 96% проти 94%. Як зазначає дієтологиня Шеррі Грей, огірки за вмістом вологи схожі з кавуном. При цьому, оскільки огірки зазвичай їдять сирими, вони зберігають вміст води, тоді як у кабачках під час приготування її кількість знижується.
Також кабачки та огірки багаті на клітковину, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові та запобігати закрепам. Втім, її вміст у кабачках трішки більший, ніж в огірках: у 100 грамах неочищеного кабачка міститься 0,8 грама клітковини, а в такій самій кількості неочищеного огірка – 0,5 грама. Головне пам’ятати, що більшість клітковини міститься в шкірці кабачка або огірка, тому краще їсти ці овочі саме зі шкіркою.
Якщо говорити про вміст вітамінів та мікроелементів, кабачки містять більше калію, магнію, фолієвої кислоти, а також вітамінів A, C і E, тому кабачки більш поживні. Втім, для поповнення організму вітаміном К краще вибрати огірки. У 100 г огірка зі шкіркою міститься 16,4 мкг вітаміну К. Більшості дорослих людей потрібно від 90 до 120 мкг вітаміну К щоденно – він підтримує згортання крові та зміцнює кістки. У кабачка вміст цього вітаміну в 100 г майже вдвічі менший.
Вас також можуть зацікавити новини: