Новини

Ці помідори в жодному разі не можна консервувати: вони підривають банки й спричиняють отруєння

Ключові тези:

  • Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами чи іншими пошкодженнями вони містять мікроорганізми, що можуть спричинити бродіння та вибух банок.

  • Незрілі помідори небезпечні через вміст токсину соланіну, який зникає під час дозрівання, тому консервувати можна лише стиглі або майже стиглі плоди.

  • Дрібні, щойно зав’язані плоди (менше двох тижнів) не варто використовувати, оскільки концентрація соланіну в них може бути шкідливою для здоров’я.

  • Перед консервацією потрібно ретельно мити овочі та стерилізувати банки й кришки для безпечного зберігання заготовок.

Сезон консервації – у самому розпалі, тож перед тим, як закрити чергову банку, варто подумати, чи це безпечно. Розповідаємо, яким помідорам при консервуванні варто надати перевагу, а які в жодному разі не можна використовувати, оскільки це небезпечно.

Раніше ми розповідали, що в Україні продають сіль, яка знищує закрутки: що у жодному разі не можна купувати.

Які помідори не можна консервувати

Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами та іншими пошкодженнями.

Навіть невелика плямочка містить небезпечні мікроорганізми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Тож якщо хочете цього уникнути, перед консервуванням ретельно переберіть помідори й оберіть без пошкоджень.

Ще одні помідори можуть не просто спричинити вибух банок, а є дуже небезпечними. Йдеться про незрілі плоди. Річ у тому, що вони містить небезпечну для організму отруту під назвою соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому консервувати можна тільки стиглі або майже стиглі томати.

Тож для консервування обирайте майже стиглі помідори, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти.

Дрібні плоди, з’явилися на гілці менше ніж два тижні тому, консервувати не варто – у них концентрація соланіну може бути небезпечною для здоров’я.

Перед консервуванням обов’язково вимийте помідори та зелень, а також простерилізуйте самі ємності – і отримаєте найкращу консервацію.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: консервация помідори

Новое на сайте

  • Новини

Наслідки потужних спалахів на Сонці: чим небезпечна магнітна буря 13 листопада

Геомагнітна активність у листопаді не вщухає. Коли буря послабшає?

12/11/2025 21:30
  • Новини

Світло за годинником: “Укренерго” оприлюднило графік відключень на 13 листопада

Українців попередили про нові відключення електроенергії. Обмеження діятимуть у більшості регіонів.

12/11/2025 21:00
  • Новини

Чи побачимо ще тепло? Прогноз погоди на четвер, 13 листопада

Без сонця і з мокрим асфальтом. Синоптики попередили про дощі та нічні похолодання 13 листопада.

12/11/2025 20:30
  • Домашня енциклопедія

Опеньки без гіркоти та темних плям: відомий кулінар розкрив головні секрети варіння грибів

Зберігаємо колір і смак. Покрокова інструкція варіння опеньок

12/11/2025 19:30
  • Новини

Особи з інвалідністю отримають нову грошову допомогу: кому та скільки виплатять

Гроші на ліки та тепло для найуразливіших українців. Як працюватиме нова програма уряду?

12/11/2025 18:30
  • Новини

Екзотика в українському саду: як одеситка вирощує хурму, ківі та гранати

Ще кілька років тому українські садівники могли лише мріяти про власні гранати, хурму чи ківі.…

12/11/2025 18:00