Новини

Ці помідори в жодному разі не можна консервувати: вони підривають банки й спричиняють отруєння

Ключові тези:

  • Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами чи іншими пошкодженнями вони містять мікроорганізми, що можуть спричинити бродіння та вибух банок.

  • Незрілі помідори небезпечні через вміст токсину соланіну, який зникає під час дозрівання, тому консервувати можна лише стиглі або майже стиглі плоди.

  • Дрібні, щойно зав’язані плоди (менше двох тижнів) не варто використовувати, оскільки концентрація соланіну в них може бути шкідливою для здоров’я.

  • Перед консервацією потрібно ретельно мити овочі та стерилізувати банки й кришки для безпечного зберігання заготовок.

Сезон консервації – у самому розпалі, тож перед тим, як закрити чергову банку, варто подумати, чи це безпечно. Розповідаємо, яким помідорам при консервуванні варто надати перевагу, а які в жодному разі не можна використовувати, оскільки це небезпечно.

Раніше ми розповідали, що в Україні продають сіль, яка знищує закрутки: що у жодному разі не можна купувати.

Які помідори не можна консервувати

Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами та іншими пошкодженнями.

Навіть невелика плямочка містить небезпечні мікроорганізми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Тож якщо хочете цього уникнути, перед консервуванням ретельно переберіть помідори й оберіть без пошкоджень.

Ще одні помідори можуть не просто спричинити вибух банок, а є дуже небезпечними. Йдеться про незрілі плоди. Річ у тому, що вони містить небезпечну для організму отруту під назвою соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому консервувати можна тільки стиглі або майже стиглі томати.

Тож для консервування обирайте майже стиглі помідори, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти.

Дрібні плоди, з’явилися на гілці менше ніж два тижні тому, консервувати не варто – у них концентрація соланіну може бути небезпечною для здоров’я.

Перед консервуванням обов’язково вимийте помідори та зелень, а також простерилізуйте самі ємності – і отримаєте найкращу консервацію.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: консервация помідори

Новое на сайте

  • Новини

Нова пенсійна реформа в Україні: виплати отримають навіть ті, у кого немає стажу

Міністр соцполітики анонсував нові правила пенсійного забезпечення, які торкнуться багатьох українців. Що передбачає пенсійна реформа.

14/08/2025 08:50
  • Новини

Яку пенсію виплачуватимуть українцям при стажі 28 років у 2025 році: розрахунок

У 2025 році в Україні людина із 28 роками страхового стажу може вийти на пенсію…

14/08/2025 05:37
  • Новини

Смачний гороскоп: що ви за фрукт за знаком зодіаку?

Гороскопи читають навіть ті, хто у них не вірить. А якщо поєднати астрологію із фруктами?…

13/08/2025 23:29
  • Статті

Які аналізи потрібно здати?

Розвиток подагри призводить до появи сильних нападоподібних суглобових болів, припухання суглобів і запалення шкіри над…

13/08/2025 23:18
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 14 серпня

Синоптики стверджують, що у четвер в Україні буде найкомфортніша температура повітря в Європі. Протягом дня…

13/08/2025 22:53
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 14 серпня 2025 року: присвятіть день собі

Щоб не постраждати від магнітних бур, треба навчитися самим визначати для себе рівень сонячного шторму…

13/08/2025 22:21