Новини

Ці помідори в жодному разі не можна консервувати: вони підривають банки й спричиняють отруєння

Ключові тези:

  • Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами чи іншими пошкодженнями вони містять мікроорганізми, що можуть спричинити бродіння та вибух банок.

  • Незрілі помідори небезпечні через вміст токсину соланіну, який зникає під час дозрівання, тому консервувати можна лише стиглі або майже стиглі плоди.

  • Дрібні, щойно зав’язані плоди (менше двох тижнів) не варто використовувати, оскільки концентрація соланіну в них може бути шкідливою для здоров’я.

  • Перед консервацією потрібно ретельно мити овочі та стерилізувати банки й кришки для безпечного зберігання заготовок.

Сезон консервації – у самому розпалі, тож перед тим, як закрити чергову банку, варто подумати, чи це безпечно. Розповідаємо, яким помідорам при консервуванні варто надати перевагу, а які в жодному разі не можна використовувати, оскільки це небезпечно.

Раніше ми розповідали, що в Україні продають сіль, яка знищує закрутки: що у жодному разі не можна купувати.

Які помідори не можна консервувати

Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами та іншими пошкодженнями.

Навіть невелика плямочка містить небезпечні мікроорганізми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Тож якщо хочете цього уникнути, перед консервуванням ретельно переберіть помідори й оберіть без пошкоджень.

Ще одні помідори можуть не просто спричинити вибух банок, а є дуже небезпечними. Йдеться про незрілі плоди. Річ у тому, що вони містить небезпечну для організму отруту під назвою соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому консервувати можна тільки стиглі або майже стиглі томати.

Тож для консервування обирайте майже стиглі помідори, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти.

Дрібні плоди, з’явилися на гілці менше ніж два тижні тому, консервувати не варто – у них концентрація соланіну може бути небезпечною для здоров’я.

Перед консервуванням обов’язково вимийте помідори та зелень, а також простерилізуйте самі ємності – і отримаєте найкращу консервацію.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Українцю не зарахували стаж через незначну помилку у трудовій книжці: що вирішив суд

Виправлення в документах, нечітка печатка та відмова у зарахуванні стажу — саме навколо цих деталей…

28/12/2025 06:38
  • Новини

Магнітні бурі в неділю, 28 грудня

Чи буде магнітна буря в неділю. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

27/12/2025 23:02
  • Новини

Морози чи потепління: синоптики зробили перші прогнози на січень

Погода в січні цього року може здивувати: що очікують синоптики.

27/12/2025 22:38
  • Новини

Безоплатні залізничні квитки: як оформити та куди можна поїхати

В Україні триває акція «3000 км по Україні», у межах якої можна безкоштовно здійснити до…

27/12/2025 21:51
  • Новини

Частина українців має право на безоплатний ремонт житла: як оформити допомогу

Окремі категорії громадян можуть отримати позачерговий капітальний ремонт будинку або квартири коштом держави.

27/12/2025 21:09
  • Новини

Ці помідори потрібно сіяти на розсаду вже взимку: названо три сорти

Щоб отримати смачні й соковиті томати вчасно, пізні сорти радять висівати ще наприкінці зими. Які…

27/12/2025 19:56