Новини

Ці помідори в жодному разі не можна консервувати: вони підривають банки й спричиняють отруєння

Ключові тези:

  • Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами чи іншими пошкодженнями вони містять мікроорганізми, що можуть спричинити бродіння та вибух банок.

  • Незрілі помідори небезпечні через вміст токсину соланіну, який зникає під час дозрівання, тому консервувати можна лише стиглі або майже стиглі плоди.

  • Дрібні, щойно зав’язані плоди (менше двох тижнів) не варто використовувати, оскільки концентрація соланіну в них може бути шкідливою для здоров’я.

  • Перед консервацією потрібно ретельно мити овочі та стерилізувати банки й кришки для безпечного зберігання заготовок.

Сезон консервації – у самому розпалі, тож перед тим, як закрити чергову банку, варто подумати, чи це безпечно. Розповідаємо, яким помідорам при консервуванні варто надати перевагу, а які в жодному разі не можна використовувати, оскільки це небезпечно.

Раніше ми розповідали, що в Україні продають сіль, яка знищує закрутки: що у жодному разі не можна купувати.

Які помідори не можна консервувати

Для консервації не підходять помідори з тріщинами, темними плямами та іншими пошкодженнями.

Навіть невелика плямочка містить небезпечні мікроорганізми, що спричиняють бродіння маринаду і вибух банок. Тож якщо хочете цього уникнути, перед консервуванням ретельно переберіть помідори й оберіть без пошкоджень.

Ще одні помідори можуть не просто спричинити вибух банок, а є дуже небезпечними. Йдеться про незрілі плоди. Річ у тому, що вони містить небезпечну для організму отруту під назвою соланін. Під час дозрівання рівень токсину знижується, тому консервувати можна тільки стиглі або майже стиглі томати.

Тож для консервування обирайте майже стиглі помідори, що досягли максимального розміру і скоро почнуть червоніти.

Дрібні плоди, з’явилися на гілці менше ніж два тижні тому, консервувати не варто – у них концентрація соланіну може бути небезпечною для здоров’я.

Перед консервуванням обов’язково вимийте помідори та зелень, а також простерилізуйте самі ємності – і отримаєте найкращу консервацію.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: консервация помідори

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 29 вересня 2025 року: чим здивують нас прогнози фахівців

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

28/09/2025 21:59
  • Статті

Яких ляльок можна продати за тисячі гривень — навіть якщо вони зі смітника

Багато хто з нас зберігає в коморі старі іграшки, думаючи, що їм гріш ціна. А…

28/09/2025 20:59
  • Новини

Гороскоп на 29 вересня – 5 жовтня 2025 року: тиждень чесних рішень та важливих виборів

Гороскоп на 29 вересня - 5 жовтня 2025 налаштований серйозно: цей тиждень не про легкість.…

28/09/2025 19:51
  • Статті

Скарбничка здорових порад: як підняти апетит

Осінь – час для простих, але поживних страв. У цьому випуску «Скарбнички здорових порад» —…

28/09/2025 18:52
  • Новини

Кетчуп з помідорів та слив: несподіваний інгредієнт, який все змінює

Додавати сливи до томатного кетчупу варто хоча б раз — щоб зрозуміти, наскільки це смачно.

28/09/2025 17:46
  • Новини

Пенсії під загрозою: в Україні знову знизилася середня зарплата

Пенсійний фонд України зафіксував зниження офіційної середньої заробітної плати за серпень. Таке зниження може негативно…

28/09/2025 16:35