Новини

Рафінована чи нерафінована: яка олія корисніша і чому

Короткі тези:

  • Олія – джерело корисних речовин, серед яких Омега-3 і Омега-6, вітаміни Е та групи B, а також фітостероли, що знижують рівень холестерину.
  • Нерафінована олія зберігає більше поживних речовин і має виразний смак, але містить домішки та не підходить для сильного нагрівання.
  • Рафінована олія стійка до зберігання та термічної обробки, проте втрачає частину корисних речовин і позбавлена насиченого аромату.

Вибір між рафінованою та нерафінованою олією залежить не лише від смаку, а й від того, як саме ви плануєте її використовувати. Розповідаємо основні властивості рафінованої й нерафінованої олії і яку з них краще обрати.

Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор: що додати до чаю, щоб не нашкодити здоров’ю.

У чому користь олії

Дієтологиня й нутриціологиня Ольга Дорош на своїй сторінці в соцмережі Instagram розповіла, що олія – надзвичайно корисний продукт завдяки вмісту в ній токоферолів, фосфоліпідів, поліфенолів, фітостеролів й інших корисних речовин.

Олія містить жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, необхідні для здоров’я серця та мозку.

Вітамін Е в її складі є антиоксидантом і допомагає захищати клітини від пошкоджень.

Вітаміни групи В впливають на енергетичний обмін організму.

Фітостероли допомагають знизити рівень холестерину.

Рафінована чи нерафінована: яка олія корисніша

За словами Ольги Дорош, нерафіновані олії мають свої переваги, оскільки для їх виготовлення сировину просто відправляють під прес (іноді нагрівають до 90 градусів) – таким чином, така олія зберігає більшість корисних речовин, приємний аромат та виразний смак.

Втім, мінусом є те, що нерафіновані олії залишаються непрочищеними від домішок, зокрема пестицидів, слідів металів, афлатоксинів, діоксинів тощо. Це ускладнює зберігання нерафінованої олії. Окрім цього, це обмежує можливість її сильного нагрівання, адже можливе утворення канцерогенів.

Натомість серед переваг рафінованої олії – більша стабільність під час зберігання та термічної обробки. Втім, мінусом є те, що під час рафінації разом зі шкідливими домішками з неї видаляються й частина корисних речовин. Також рафінована олія не має такого насиченого аромату та смаку, як нерафінована.

Ольга Дориш наголошує, що обидва види олії мають переваги й недоліки, тож головне – правильне використання. Дієтологиня радить використовувати нерафіновану олію для заправки салатів та готових страв, а рафіновану – для приготування страв на вогні.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

З 1 вересня почнуть виплачувати нову грошову допомогу: хто може отримати по 2000 гривень

Частині українців виплачуватимуть нову грошову допомогу з держбюджету. Хто саме може отримати гроші.

11/08/2025 10:21
  • Статті

Як оформити допомогу на поховання і чи вигідно переходити на пенсію чоловіка

Жителька Полтавської області після смерті чоловіка дізналася, що жодних додаткових виплат їй не передбачено. Пенсійний…

11/08/2025 09:52
  • Новини

Хто насправді повинен платити за повірку газового лічильника: знайте свої права

Повірка газового лічильника - обов'язкова вимога, проте не усі споживачі знають, хто має оплачувати повірку.

11/08/2025 05:34
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 11 серпня

У понеділок синоптики очікують, що значна частина території України опиниться у тиловій частині холодного атмосферного…

10/08/2025 22:32
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 11 серпня 2025 року: що змінилося у прогнозі астрофізиків

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров'я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори…

10/08/2025 21:40
  • Новини

Рахат-лукум за 15 хвилин: легко, смачно та без проблем

Без желатину, без зайвого клопоту — лише сік, вода, крохмаль та цукор. А результат? Справжній…

10/08/2025 20:59