Новини

Урожай зберігатиметься до весни: терміни збору для різних овочів

Ключові тези:

  • Збирати овочі потрібно вчасно це впливає на врожай і зберігання.

  • Для кожного коренеплоду свої правила збирання й обрізки.

  • Не забувайте, що пошкоджені або перезрілі овочі швидко псуються.

Збирати врожай овочів і фруктів, мабуть, найприємніша робота на городі або в саду. Однак, щоб плоди не перезріли і довго зберігалися, треба дотримуватися певних правил. Розповідаємо, що і коли робити.

Раніше ми розповідали, як виростити смачні гарбузи.

МОРКВА. Збирання моркви ведеться практично все літо, починаючи з того моменту, як, просмикуючи коріння, починають використовувати його в їжу. У які ж терміни потрібно збирати моркву остаточно? Городникові вельми корисно знати, що найбільший приріст коренеплодів (більше третини від загального врожаю) відбувається в період з 1-го по 20 вересня. Приріст коренеплодів закінчується, якщо встановилася середня температура повітря вдень близько шести градусів. Копати моркву краще вилами, бо їй завдається менше ушкоджень.

Висмикнуту моркву відразу обрізують або складають у купи для подальшого обрізування бадилля. Відкладати цю операцію не слід, оскільки в купах коренеплоди сильно випаровують вологу і погано потім зберігаються. Бадилля обрізують по-різному: якщо моркву призначено для вживання найближчим часом, то обрізують його врівень з голівкою, а якщо передбачається її тривале зберігання, то залишають бадилля завдовжки 1-1,5 сантиметра. Під час обрізки коренеплоди сортують і вибраковують.

БУРЯК. Збирання буряків також триває все літо. Оскільки буряк сидить у землі неглибоко, виступає над поверхнею, то йому можуть зашкодити перші ж заморозки. Тому в масовому порядку його прибирають раніше, ніж більшість інших коренеплодів. Під час збирання буряків з круглими, кулястими або плоскими плодами обходяться без вил і лопат, за винятком сортів з подовженою, конічною формою коренеплодів. Бадилля буряка не обрізують, його скручують.

ПЕТРУШКА. Кореневу петрушку прибирають пізніше за інші коренеплоди, тому що вона відносно глибоко сидить у землі і більш морозостійка. Тому частину рослин залишають на грядці на зиму: обрізують бадилля ножицями або секатором, а потім, перед самими морозами, вкривають цю грядку соломою, бадиллям від інших овочевих рослин, а то й просто скошеною жухлою травою. Навесні, щойно почне пригрівати сонечко, укриття знімають, накривають грядку плівкою, підставивши під неї дужки, і незабаром отримують до столу зелені пряні листочки.

СЕЛЕРА. Селеру на коренеплоди збирають після моркви і петрушки, бажано до перших заморозків. Викопують коренеплоди за допомогою вил або лопати. Листя і товсте нижнє коріння обрізують.

ЦИБУЛЯ. При прилипанні пір’я якість цибулі погіршується, при висмикуванні пошкоджується денце з корінцями, і цибуля загниває при зберіганні. Найкраще при збиранні на зберігання цибулю викопувати вилами. Щоб на цибулі луска була щільнішою (для зберігання) за місяць до збирання під час розпушування відгрібайте ґрунт так, щоб третина цибулини була над ґрунтом.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Податкова почала надсилати попередження про опис майна власникам квартир

Деякі власники житлової нерухомості почали отримувати від податкової листи з попередженням про опис майна.

15/09/2025 05:25
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 15 вересня: з чого розпочнеться новий тиждень

У понеділок, 15 вересня, буде мінлива хмарність у більшості областей України. На заході очікуються дощі.

14/09/2025 23:24
  • Новини

Чи їхати на рибалку цього тижня: що кажуть знаючі люди

Вересень вважається "золотим" місяцем для риболовлі, але навіть у цей час бувають періоди повного затишшя.…

14/09/2025 21:48
  • Новини

Гороскоп з 15 по 21 вересня: тиждень змін – від пристрасних спілок до затемнення, що очищає.

Тиждень починається з натхнення та пристрасті, а закінчується точкою неповернення. Сонячне затемнення 21 вересня завершує…

14/09/2025 19:41
  • Новини

Запечений м’ясний рулет з лаваша – ідеальна страва на кожен день

М'ясний рулет з лаваша - проста і апетитна страва, яку можна подати як гарячою, так…

14/09/2025 18:24