Короткі тези:
Щоб отримати більші плоди, поліпшити їхні смакові якості, у рослин прищипують верхівку – точку росту.
Раніше ми розповідали, чим підживити томати: маловідомий, але дуже ефективний спосіб.
Прищипування зазвичай проводять у другій половині літа, коли плоди вже зав’язалися, і основне завдання – забезпечити їх дозрівання. У високорослих сортів прищипування можна проводити протягом усього сезону, щоб не допустити надмірного зростання. У низькорослих (детермінантних) сортів прищипування верхівки не потрібне, оскільки вони самі припиняють ріст.
Над останнім суцвіттям залишайте два-три зародкових листки для живлення верхньої кисті з плодами. Суцвіття, що сформувалися і почали цвісти, також видаліть. Але великі пагони, на яких вони розташовані, необхідно залишити.
Прищипування також допомагає зосередити сили рослини на дозріванні вже наявних плодів, а не на формуванні нових пагонів і суцвіть. Це особливо важливо в регіонах із коротким літнім сезоном, де кожен день на вагу золота. Крім того, прищипування покращує вентиляцію куща і зменшує ризик виникнення грибкових захворювань.
Процедуру бажано проводити в суху погоду, використовуючи чисті інструменти, щоб уникнути зараження.
Якщо ви вирощуєте томати в теплиці, прищипування допоможе краще регулювати мікроклімат і освітлення в середині куща. У результаті – більш якісні та солодші плоди, які дозрівають швидше.
Читайте також:
Пенсійне посвідчення тут не допоможе. У якому транспорті літнім українцям доведеться платити у наступному місяці?
Пенсіонери мають 3 місяці, щоб не втратити істотну частину виплат і навіть підвищити їх. ПФУ…
Компанія «Нафтогаз України» нагадала клієнтам про переваги електронних рахунків за газ. Ці документи зручніші в…
Ощадбанк зобов’язав клієнтів оновити дані. Що буде, якщо проігнорувати повідомлення?
Коли припиняється допомога дітям померлого годувальника? Мінімальні державні гарантії для родин у біді.
З віком харчування відіграє вирішальну роль у підтримці здоров'я та довголіття. Однак не всі продукти…