Новини

Не підходять для консервації: які огірки й помідори краще не закривати

Ключові тези:

  • Деякі продукти не можна консервувати, бо вони швидко псуються або становлять загрозу для здоров’я.
  • Молочні продукти, гриби й риба – у зоні ризику через бактерії, токсини та паразитів.
  • Не всі огірки й помідори підходять для закруток – деякі втрачають смак і структуру або псують інші продукти в банці.
  • Для безпечної консервації обирайте лише свіжі, міцні овочі без пошкоджень і з правильною текстурою.

Чимало людей займаються консервацією, аби насолоджуватися улюбленими фруктами й овочами весь рік. Втім, не всі знають, що існують продукти, які не варто консервувати, оскільки швидко псуються у банках чи навіть можуть бути небезпечними для здоров’я. Розповідаємо, що в жодному разі не можна консервувати.

Раніше ми розповідали, через яку сіль злітають кришки у консервації.

Молочні продукти

Молоко, йогурт, сир та інші молочні продукти не варто консервувати в домашніх умовах. Ці продукти швидко псуються, а в густій консистенції утворюються бактерії, які погано піддаються повній стерилізації.

Риба

Консервувати рибу в домашніх умовах – небезпечно через можливу наявність в ній гельмінтів, а також пуринових сполук, які є шкідливими для людей із захворюваннями суглобів і подагрою у період загострення.

Гриби

Гриби консервувати небезпечно через ризик розвитку ботулізму. Окрім цього, вони можуть містити токсини, які не знищуються при домашній стерилізації.

Огірки

Хоча огірки є одним з найпопулярніших овочів для консервації, для консервації підходять не всі. Не варто консервувати перезрілі або ж дуже великі огірки, оскільки вони зазвичай містять більше насіння і мають грубу шкірку. При консервації вони стануть жорсткими, втратять хрусткість і будуть гірчити.

Не підходять для консервації й огірки з гладкою шкіркою, без характерних “голочок”. Це салатні сорти огірків, які в разі консервації швидко розм’якають і можуть навіть вибухнути у банці.

Для консервації обирайте свіжі, молоді огірки середнього розміру з тонкою шкіркою – вони залишаться соковитими та хрусткими.

Помідори

Ще один популярний овоч для консервації – помідори. Втім, як і у випадку з огірками, не всі помідори підходять для консервації. Не варто консервувати:

  • Великі та м’ясисті помідори, оскільки вони можуть втратити форму та текстуру при консервуванні. Втім, їх можна використати для приготування соусів, пасти або соку.
  • Пошкоджені або зіпсовані плоди: тріщини, плями або гниття на помідорах можуть спричинити псування всієї банки.
  • Плоди з білими жилками всередині: такі помідори гірчитимуть і не зберігатимуть свої смакові якості після консервування.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Картопляні та яблучні драники: два варіанти улюбленої страви

Драники люблять усі — а що коли приготувати їх незвичайно?

21/10/2025 18:59
  • Новини

“Борщ” в Україні знову подорожчав: експерти розповіли, які овочі відчутно зросли в ціні

Овочеві “гойдалки”. Що дешевшає, а що дорожчає на фермерському ринку продуктів.

21/10/2025 18:27
  • Новини

Як зараховується військова служба у трудовий та страховий стаж: роз’яснення Пенсійного фонду

Служили в армії чи поліції? Пенсійний фонд України роз'яснює, як ваша служба зараховується до страхового…

21/10/2025 17:48
  • Новини

Якщо банк збанкрутував: як і коли можна отримати свої гроші

Українці зможуть швидше отримувати свої кошти після краху банку. Фонд гарантувань вкладів скоротив час повернення…

21/10/2025 17:22
  • Новини

Не поспішайте звільнятися: які права працюючих пенсіонерів

Багато хто вважає, що з виходом на пенсію робота закінчується. Але ж це міф. Закон…

21/10/2025 16:59
  • Новини

Прихована пастка для здоров’я: кардіолог назвала тип солі, найбільш небезпечний для серця

Обманюємо самі себе. Лікарка розповіла, чому краще обмежити вживання солі з грубими кристалами.

21/10/2025 16:36