Новини

Топлене чи вершкове: яке масло принесе більше користі організму і як його правильно розтопити

Про що ви дізнаєтеся:

  • Чим відрізняється топлене вершкове масло від звичайного
  • Яка користь і шкода від топленого вершкового масла
  • Як правильно приготувати топлене вершкове масло

На перший погляд, вершкове і топлене масло майже не відрізняються. Та дієтологи мають іншу думку. Розповідаємо, у чому різниця і який продукт краще обрати для вживання, щоб принести організму більше користі.

Раніше ми розповідали, який продукт корисніший: сметана чи грецький йогурт.

Топлене вершкове масло дуже популярне в Індії і називається також «масло гхі». У аюрверді, індійській народній медицині, цей продукт вважається чудо-засобом від усіх хвороб. Втім, як пише видання про здоров’я WebMD, воно може принести як користь, так і шкоду.

Шкода топленого вершкового масла

Гхі повільно готують на слабкому вогні, після чого з нього випаровується лактоза і залишаються жирні частинки. Його калорійність становить майже 900 ккал на 100 г. Через високу калорійність зловживати ним не варто. При занадто частому вживанні підвищується ризик:

  • серцево-судинних захворювань, зокрема ішимічної хвороби серця;
  • захворювань печінки.

Користь топленого вершкового масла

Втім, має топлене вершкове масло й корисні властивості, зокрема:

  • завдяки вищій температурі димлення воно не настільки шкідливе для приготування їжі, як звичайне вершкове масло;
  • його можна використовувати кілька разів, а вершкове – тільки один, інакше воно стане канцерогеном;
  • містить багато вітамінів, корисних жирів та антиоксидантів. У невеликій кількості його вживання знижує рівень шкідливого холестерину, а також покращує стан шкіри;
  • нешкідливе для людей з непереносимістю лактози.

Як приготувати топлене вершкове масло самостійно

Топлене масло легко приготувати в домашніх умовах. При правильному приготуванні воно набуває приємного карамельно-горіхового смаку й добре смакуватиме з кашами, бутербродами, супами та випічкою.

Щоб розтопити вершкове масло правильно, дотримуйтесь простих інструкцій:

  1. Продукт жирністю щонайменше 80% (можна домашній) кладемо в каструлю з товстим дном.
  2. Нагріваємо масло на мінімальному вогні 40-60 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Чекаємо, поки страва не розділиться на прозору рідину і каламутний осад, після чого проціджуємо в чисту банку через марлю, складену в чотири шари.

З 200 г звичайного вершкового масла вийде приблизно 170 г гхі. Зберігається воно довше, ніж звичайне – близько місяця при кімнатній температурі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: здоровий раціон масло

Новое на сайте

  • Новини

Карітас приймає заявки на грошову допомогу на шість місяців: куди звертатися

Частина українців можуть отримати фінансову підтримку від відомого міжнародного фонду. Хто може розраховувати на грошову…

25/06/2025 11:10
  • Статті

Що категорично не можна їсти після інфаркту: ці продукти під суворою забороною

Окремі продукти харчування можуть стати причиною повторного інфаркту. Що не можна їсти і якою має…

25/06/2025 11:05
  • Новини

Доставку пенсій частині жителів одного з міст України припинили: що відомо

Частині пенсіонерів в одному з українських міст припинили доставляти пенсійні виплати. Кого це стосується та…

25/06/2025 10:11
  • Новини

Чорне море вже не буде тим самим: вчений розповів, що насправді відбувається з екосистемою

Понад три роки збройного конфлікту в Україні залишили і продовжують залишати помітний слід не лише…

25/06/2025 09:33
  • Новини

Стартує видача продуктових наборів: куди звертатися за гуманітарною допомогою

Центр підтримки оголосив про видачу продуктових наборів. Хто саме може отримати продуктову допомогу та як…

25/06/2025 09:00
  • Новини

Виплата пенсій в Україні: з’явилася нова вимога, без якої гроші не видадуть

У червні 2025 року змінилися правила виплати пенсій. Важливо: тепер у списках одержувачів обов’язково з'явиться…

25/06/2025 05:34