Новини

Топлене чи вершкове: яке масло принесе більше користі організму і як його правильно розтопити

Про що ви дізнаєтеся:

  • Чим відрізняється топлене вершкове масло від звичайного
  • Яка користь і шкода від топленого вершкового масла
  • Як правильно приготувати топлене вершкове масло

На перший погляд, вершкове і топлене масло майже не відрізняються. Та дієтологи мають іншу думку. Розповідаємо, у чому різниця і який продукт краще обрати для вживання, щоб принести організму більше користі.

Раніше ми розповідали, який продукт корисніший: сметана чи грецький йогурт.

Топлене вершкове масло дуже популярне в Індії і називається також «масло гхі». У аюрверді, індійській народній медицині, цей продукт вважається чудо-засобом від усіх хвороб. Втім, як пише видання про здоров’я WebMD, воно може принести як користь, так і шкоду.

Шкода топленого вершкового масла

Гхі повільно готують на слабкому вогні, після чого з нього випаровується лактоза і залишаються жирні частинки. Його калорійність становить майже 900 ккал на 100 г. Через високу калорійність зловживати ним не варто. При занадто частому вживанні підвищується ризик:

  • серцево-судинних захворювань, зокрема ішимічної хвороби серця;
  • захворювань печінки.

Користь топленого вершкового масла

Втім, має топлене вершкове масло й корисні властивості, зокрема:

  • завдяки вищій температурі димлення воно не настільки шкідливе для приготування їжі, як звичайне вершкове масло;
  • його можна використовувати кілька разів, а вершкове – тільки один, інакше воно стане канцерогеном;
  • містить багато вітамінів, корисних жирів та антиоксидантів. У невеликій кількості його вживання знижує рівень шкідливого холестерину, а також покращує стан шкіри;
  • нешкідливе для людей з непереносимістю лактози.

Як приготувати топлене вершкове масло самостійно

Топлене масло легко приготувати в домашніх умовах. При правильному приготуванні воно набуває приємного карамельно-горіхового смаку й добре смакуватиме з кашами, бутербродами, супами та випічкою.

Щоб розтопити вершкове масло правильно, дотримуйтесь простих інструкцій:

  1. Продукт жирністю щонайменше 80% (можна домашній) кладемо в каструлю з товстим дном.
  2. Нагріваємо масло на мінімальному вогні 40-60 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Чекаємо, поки страва не розділиться на прозору рідину і каламутний осад, після чого проціджуємо в чисту банку через марлю, складену в чотири шари.

З 200 г звичайного вершкового масла вийде приблизно 170 г гхі. Зберігається воно довше, ніж звичайне – близько місяця при кімнатній температурі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: здоровий раціон масло

Новое на сайте

  • Новини

Підписатися на «На пенсії» можна у мобільному: детальна інструкція

Тепер підписатися на видання «На пенсії» можна просто зі смартфона – завдяки новій функції від…

26/09/2025 19:39
  • Новини

Термін перебування для українців в одній з країн ЄС змінили: що треба знати

Для українців, які знайшли тимчасовий захист в одній з країн Європейського Союзу, змінили терміни перебування.…

26/09/2025 18:32
  • Новини

Частині пенсіонерів готують спеціальну процедуру для отримання пенсій: як раніше вже не буде

Щоб повернути пенсії, частині пенсіонерів потрібно буде подати заяви до Пенсійного фонду. Кого це стосується.

26/09/2025 17:26
  • Новини

Кому і в якому розмірі нарахують базову соціальну допомогу: приклади розрахунків (відео)

Дізнайтеся, як обчислюється розмір базової соціальної допомоги для різних сімей, і скільки саме грошей може…

26/09/2025 16:25
  • Новини

Суп із пельменями та овочами: швидка страва для родинного обіду

Класика домашнього меню: як приготувати ароматний суп із пельменями за півгодини? Простий рецепт на кожний…

26/09/2025 16:00
  • Новини

Газета «На пенсії» створює музей: запрошуємо вас поділитися своїми історіями та експонатами

Дорогі читачі, газеті «На пенсії» вже 20 років – це два десятиліття ваших історій, спогадів…

26/09/2025 15:42