Новини

Топлене чи вершкове: яке масло принесе більше користі організму і як його правильно розтопити

Про що ви дізнаєтеся:

  • Чим відрізняється топлене вершкове масло від звичайного
  • Яка користь і шкода від топленого вершкового масла
  • Як правильно приготувати топлене вершкове масло

На перший погляд, вершкове і топлене масло майже не відрізняються. Та дієтологи мають іншу думку. Розповідаємо, у чому різниця і який продукт краще обрати для вживання, щоб принести організму більше користі.

Раніше ми розповідали, який продукт корисніший: сметана чи грецький йогурт.

Топлене вершкове масло дуже популярне в Індії і називається також «масло гхі». У аюрверді, індійській народній медицині, цей продукт вважається чудо-засобом від усіх хвороб. Втім, як пише видання про здоров’я WebMD, воно може принести як користь, так і шкоду.

Шкода топленого вершкового масла

Гхі повільно готують на слабкому вогні, після чого з нього випаровується лактоза і залишаються жирні частинки. Його калорійність становить майже 900 ккал на 100 г. Через високу калорійність зловживати ним не варто. При занадто частому вживанні підвищується ризик:

  • серцево-судинних захворювань, зокрема ішимічної хвороби серця;
  • захворювань печінки.

Користь топленого вершкового масла

Втім, має топлене вершкове масло й корисні властивості, зокрема:

  • завдяки вищій температурі димлення воно не настільки шкідливе для приготування їжі, як звичайне вершкове масло;
  • його можна використовувати кілька разів, а вершкове – тільки один, інакше воно стане канцерогеном;
  • містить багато вітамінів, корисних жирів та антиоксидантів. У невеликій кількості його вживання знижує рівень шкідливого холестерину, а також покращує стан шкіри;
  • нешкідливе для людей з непереносимістю лактози.

Як приготувати топлене вершкове масло самостійно

Топлене масло легко приготувати в домашніх умовах. При правильному приготуванні воно набуває приємного карамельно-горіхового смаку й добре смакуватиме з кашами, бутербродами, супами та випічкою.

Щоб розтопити вершкове масло правильно, дотримуйтесь простих інструкцій:

  1. Продукт жирністю щонайменше 80% (можна домашній) кладемо в каструлю з товстим дном.
  2. Нагріваємо масло на мінімальному вогні 40-60 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Чекаємо, поки страва не розділиться на прозору рідину і каламутний осад, після чого проціджуємо в чисту банку через марлю, складену в чотири шари.

З 200 г звичайного вершкового масла вийде приблизно 170 г гхі. Зберігається воно довше, ніж звичайне – близько місяця при кімнатній температурі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: здоровий раціон масло

Новое на сайте

  • Новини

Частина українців має право на безоплатний ремонт житла: як оформити допомогу

Окремі категорії громадян можуть отримати позачерговий капітальний ремонт будинку або квартири коштом держави.

27/12/2025 21:09
  • Новини

Ці помідори потрібно сіяти на розсаду вже взимку: названо три сорти

Щоб отримати смачні й соковиті томати вчасно, пізні сорти радять висівати ще наприкінці зими. Які…

27/12/2025 19:56
  • Новини

Смачніший, ніж “Пташине молоко”: готуємо неймовірний шоколадний торт без випічки

Перетворіть прості інгредієнти на смачний торт, який за текстурою нагадує класичне "Пташине молоко".

27/12/2025 18:00
  • Новини

Продаж ліків здійснюватимуть по-новому: що зміниться для українців

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, яке розширює можливості продажу базових лікарських засобів за межами аптечної…

27/12/2025 16:19
  • Новини

Одній з категорій українців значно підвищать зарплату: кого це стосується

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про суттєве підвищення оплати праці у 2026 році. Підвищення відбуватиметься у…

27/12/2025 14:15
  • Новини

Зеленський підписав закон про безперервний стаж: які зміни вводять для українців

Президент підписав закон, який передбачає зарахування до страхового стажу окремих періодів трудових відносин та сплату…

27/12/2025 11:28