Збалансоване харчування – одна з основ активного довголіття. Фахівці склали список із шести продуктів, які повинні стати частиною раціону кожної людини після 60 років. Вони допомагають не лише відчути себе краще, а й запобігти віковим захворюванням.
Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.
Спеціалізоване видання Eating Well пише, що ці шість продуктів, зокрема, покращують здоров’я мозку, зміцнюють кістки та запобігають хворобам серця.
Волоські горіхи
Як наголошує дієтологиня Саманта Кассетті, волоські горіхи містять рослинні омега-3, антиоксиданти і поліфеноли, які відіграють важливу роль для здоров’я мозку і серця.
Згідно з даними дослідження Nurses’ Health Study, жінки, які у віці від 50 до 60 років їли щонайменше дві порції волоських горіхів на тиждень, частіше не мали хронічних захворювань, проблем із пам’яттю і психічних розладів після 65 років.
Вчені радять вживати хоча б близько 60 грамів волоських горіхів на тиждень для підтримки здоров’я.
Фісташки
Дуже корисними горіхами для щоденного вживання є також фісташки. Вони містять клітковину й важливі поживні речовини, зокрема корисні жири, білки й антиоксиданти, що підтримують гостроту зору і загальне здоров’я у старшому віці.
Згідно із дослідженням американських вчених, опублікованим у The American Journal of Clinical Nutrition, щоденне вживання близько 60 грамів фісташок протягом чотирьох місяців знижує ризик окислювального стресу і уповільнуює ризик розвитку інсулінорезистентності.
Бобові
До бобових належать квасоля, сочевиця, горох і арахіс.
Вони сприяють розвитку кісток, що дуже важливо, адже близько 10 мільйонів людей, старших за 65 років, страждають на остеопороз. Окрім цього, є джерелом багатьох корисних речовин.
“Бобові є прекрасним джерелом рослинного білка і клітковини, сприяючи підтримці м’язової маси, здоров’ю кишківника і зменшенню запалення”, –наголошує дієтологиня Ерін Палінські-Вейд.
Листові зелені овочі
Листові зелені овочі багаті на вітамін K, фолат, філохінон, бета-каротин і вітамін Е, які допомагають підтримувати здоров’я мозку і можуть сповільнити вікове зниження когнітивних функцій.
Їхнє вживання поліпшує пам’ять людей після 60 років, а також підтримують роботу мозку.
Чорнослив
Згідно із дослідженнями, жінки після 60 років, які щоденно вживали 5-6 штук чорносливів, за 6-12 місяців знизили показники загальної втрати мінеральної щільності кісток стегна, що знижує ризик переломів.
Ну а високий вміст клітковини в чорносливі допомагає полегшити закреп.
Журавлина
Журавлина містить проантоціанідинами (PAC), які підтримують здоров’я сечовивідних шляхів. А, згідно з дослідженнями, понад 10% жінок віком понад 65 років і 30% жінок у віці 85 років і старше страждають від інфекцій сечовивідних шляхів принаймні раз на рік.
Вас також можуть зацікавити новини: