Український стіл дорожчає — і не на краще
За останній рік продукти харчування в Україні додали в ціні понад 20%, і тепер їхня вартість впритул наблизилася до рівня розвинених європейських країн. При цьому українські доходи відстають у рази: якщо в країнах ЄС на їжу йде 12–18% зарплати, то в Україні до 40%.
Про це повідомили у Нацбанку.
«У нас ціни на продовольчі товари вже наблизилися, а щодо окремих продуктів навіть перевищують ціни у країнах-сусідах. Тому, власне, через цей чинник ми очікуємо, що повторення торішнього суттєвого сплеску продовольчої інфляції ми зможемо уникнути», – пояснив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.
Економісти пояснюють: подорожчання насамперед торкнулося товарів першої потреби, на які спирається раціон малозабезпечених громадян. Найдешевші продукти – хліб, крупи, овочі – дорожчають найшвидше. Хоча більш дорогі позиції зростають у ціні помірно.
Основна причина подорожчання
Ключова причина — податкова політика та відсутність підтримки сільгоспвиробників. В Україні діє одна з найвищих ставок ПДВ на продукти у Європі – 20%. Для порівняння, у більшості країн ЄС на продовольство застосовується пільгова ставка від 4 до 5%. При цьому європейські фермери одержують стабільні дотації від держави, чого українські виробники позбавлені.
У результаті українські сім’ї, зокрема представники середнього класу, змушені відмовлятися від звичних продуктів і переходити на менш якісне харчування. А на тлі стрімкого зростання цін це стає не питанням вибору, а необхідністю.
Економісти попереджають: без перегляду фіскальної політики та системної підтримки агросектору, ціни й надалі зростатимуть, а доступність якісного харчування — знижуватиметься. Україна може незабаром опинитися у ситуації, коли їжа стане не просто дорогою, а дефіцитною за доступністю.
Читайте також: