Новини

Це місце на городі не підходить для баклажанів: можете залишитись без врожаю

Високі врожаї баклажана можна отримати, тільки дотримуючись певних правил.

Раніше ми розповідали, чому гірчать кабачки і які помилки були допущені при вирощуванні.

І перше з них – це вибір правильного місця для вирощування. Досвідчені овочівники не радять висаджувати баклажани на місці, де раніше росли перець, картопля або томати, баклажани на таких грядках можна садити тільки через п’ять років.

Також є ще певні вимоги, які необхідно виконати для того, аби бути з врожаєм.

  • Баклажани краще ростуть із насіння першого року. Перед посівом його бажано пробарботувати при температурі 25-26 градусів протягом 36 годин.
  • Висівати краще відразу у великі торф’яні таблетки або в окремі стаканчики з поживною сумішшю для вигонки розсади. Після появи сходів ємності необхідно перемістити в місце з температурою повітря близько 22-24 градусів.
  • Розсада баклажанів до пересадження в ґрунт повинна мати не менше п’яти сформованих листків. У такій фазі на рослинах уже формуються бутони. Підготовлені лунки треба добре зволожити, занурюючи в них рослини до рівня сім’ядольних листочків. Садять за схемою 40х40 сантиметрів (для дрібноплідних скоростиглих сортів), середньостиглих – 40х50 сантиметрів, так, щоб на квадратному метрі розміщувалося не більше п’яти рослин.
  • Грядку обов’язково мульчують. Особливістю молодих рослин є те, що стебло швидко потовщується і дерев’яніє, тому без опори вони завалюються, ростуть кривими. У перші два тижні після висадки на постійне місце майбутні кущики слід вчасно підгорнути і підставити опори. За належного догляду баклажани розвиваються до метра заввишки.
  • Вони потребують регулярних і рясних поливів і підживлення 2-3 рази на місяць. За кілька днів до внесення добрив грядки поливають під корінь не менше, ніж 10 літрами води на квадратний метр.
  • Щоб плоди не дрібнішали, у липні на кущі їх потрібно залишити від п’яти до восьми, обірвати всі квітки і дрібні пасинки, а коли плоди почнуть наливатися, прищипують усі верхівки і обривають нижнє жовтіюче листя. Під час цвітіння і зав’язування плодів будь-який сильний стрес призводить до скидання зав’язі, або квітки просто не запилюються.

Вам також буде цікаво:

Новое на сайте

  • Статті

Лямбліоз: літня інфекція, про яку мало хто знає

Якщо ви полюбляєте їсти немиті овочі або фрукти на ринку чи просто з городу, а…

13/07/2025 17:57
  • Статті

9 кулінарних хитрощів, які спростять життя на кухні

Навіть найдосвідченіший кухар не застрахований від кухонних заминок. Що робити, якщо цибуля підгоріла, буряк вариться…

13/07/2025 16:58
  • Статті

Як я порвані 20 гривень в банку поміняв

Порвана купюра може стати не лише причиною стресу, а й приводом для цікавого журналістського розслідування.…

13/07/2025 15:59
  • Новини

Аромат літа в тарілці: курка з базиліком та шпинатом

Готуєте вечерю нашвидкуруч? Додайте нотку свіжості та затишку з цим простим рецептом курки у вершковому…

13/07/2025 14:21
  • Статті

Тихий ворог кісток: що таке остеопороз і чому він починається непомітно

Остеопороз — це хронічне захворювання кісток, при якому зменшується щільність і якість кісткової тканини. Зрештою…

13/07/2025 14:19
  • Статті

Освітня реформа: чи залишаться школи в українських селах

З 1 вересня 2025 року припиниться фінансування сільських шкіл, у яких менше ніж 45 учнів.…

13/07/2025 12:57