Почнемо з того, скільки солі можна їсти без шкоди для здоров’я.
Вам буде цікаво: Все про сіль: що можна використовувати для консервації та як виявити підробку (відео)
У Всесвітній організації здоровʼя говорять про 5 грамів на добу для дорослої здорової людини. Це приблизно одна чайна ложка. Втім, не забувайте, що сіль є в будь-яких полуфабрикатах, мʼясних виробах, твердому сирі, консервації. Отже, намагайтеся використовувати її якнайменше. Адже при “пересолі” із цінного елементу вона перетворюється на небезпеку для нашого здоровʼя.
Смертельна доза солі для людини – 3 грами на кілограм. Тобто людина вагою 60 кг загине, якщо з’їсть 180 грамів солі за добу.
Сіль складається з двох компонентів – натрію і хлору.
За якістю сіль поділяють на ґатунки: екстра, вищий, перший та другий. Вона залежить від масової частки хлористого натрію, чим її більше – тим вище ґатунок. З вмістом вологості все навпаки – чим вона менше, тим краще.
Йодовану сіль дуже довго вважали не дуже якісною. З неї швидко випаровувався йод і псував колір і смак продуктів.
Зараз таке побоювання не актуальне. Експерти стверджують, що сучасна йодована сіль має вищу якість і зберігає свої властивості до року. Якщо така сіль зберігається відкритою менше ніж 6 місяців – її сміливо можна використовувати навіть для консервації. Але треба брати до уваги те, що у всіх рецептах засолювання та маринування вказується саме звичайна камʼяна сіль.
Сіль екстра буває двох видів: дрібна і вибілена. Для отримання такої солі її довго виварюють і відбілюють, використовуючи різні види обробки. Звичайно, корисних речовин майже не залишається, але вона дуже гарно виглядає на столі. Тобто, якщо говрити про корисні властивості, то у солі екстра їх майже немає.
Це натуральна сіль з морської води, що здобувається як правило методом звичайного випарювання. За хімічним складом – це той же хлорид натрію, але він має більше мінеральних домішок.
Всупереч поширеній думці, в морській солі значно менше йоду ніж у йодованій кухонній солі. Відповідно вона також і на смак відрізняється від звичайної кухонної або харчової.
Це вид кам’яної солі з мінеральними домішками, яка утворилась ще в юрський період.
Увага! Єдине у світі її родовище знаходиться в соляних копальнях Пакистану. Тому у магазинах і на ринках часто можна зустріти підробку. В кращому випадку це буде природна рожева, але звичайна кухонна сіль з Перу, Чилі, Австралії, США або Польщі або, що гірше – фарбована.
Відрізнити підробку від оригіналу можна за кольором – у справжньої солі він нерівномірний та за розміром – вона має бути дрібнозернистою.
Так є ще аткий вид солі, який можна зустріти у продажу. Вона чудова, універсальна приправа, яка має яскравий аромат диму і смак копченості. Це повністю натуральний продукт, що складається з харчової солі, яка коптиться на дубовій деревині. Така сіль додасть будь-якій страві дивовижний аромат багаття.
Яка ж сіль краща? Андрій Гудима, кухар, письменник, воїн ЗСУ, який загинув минулого літа на фронті, у своїй книзі ”69 спецій” написав:
Яка сіль найкраща? А це вже від смаків залежить.
Камʼяна артемівська сіль – найсолоніша.
Але там і частинки динозаврів попадаються, тому вона не надто чиста.
Екстра – очищена і спеціально відбілена, Її можна в сільнички ставити – гарно виглядає.
Гімалайська? Круть. Якщо тебе не насторожує той факт, що пахне вона в діапазоні від тухлих яєць до свіжої крові. І кольори – від чорного до зеленого.
Зупинись, певно, на морській солі. Там вітаміни, мінерали та флюїди здивованих риб. І спробуй поєднати сіль із цукром. Ага, солона карамель.
Читайте також:
Кухонні дошки сьогодні виготовляють з різних матеріалів. Як правильно доглядати за ними?
У вас раптово з'явився біль у сідницях, попереку або верхній частині стегна? Він посилюється під…
Іноді трапляється прикра ситуація: ви заздалегідь замовили святкування — наприклад, весілля або ювілей — а…
Спробуйте приготувати оладки із молодої капусти. Вони не лише смачні, а й надзвичайно легко та…
Мініпарфумерія – це знайомі аромати у компактному форматі. Сьогодні такий варіант обирають не лише для…
Програма «Доступні ліки» діє в Україні з 2019 року. За цією програмою можна отримувати певні…