Новини

Йодована, «Екстра», морська чи рожева: яка сіль найбільш корисна і чому (відео)

Почнемо з того, скільки солі можна їсти без шкоди для здоров’я.

Вам буде цікаво: Все про сіль: що можна використовувати для консервації та як виявити підробку (відео)

Смертельна доза солі

У Всесвітній організації здоровʼя говорять про 5 грамів на добу для дорослої здорової людини. Це приблизно одна чайна ложка. Втім, не забувайте, що сіль є в будь-яких полуфабрикатах, мʼясних виробах, твердому сирі, консервації. Отже, намагайтеся використовувати її якнайменше. Адже при “пересолі” із цінного елементу вона перетворюється на небезпеку для нашого здоровʼя.

Смертельна доза солі для людини – 3 грами на кілограм. Тобто людина вагою 60 кг загине, якщо з’їсть 180 грамів солі за добу.

Сіль складається з двох компонентів – натрію і хлору.

За якістю сіль поділяють на ґатунки: екстра, вищий, перший та другий. Вона залежить від масової частки хлористого натрію, чим її більше – тим вище ґатунок. З вмістом вологості все навпаки – чим вона менше, тим краще.

Йодована сіль

Йодовану сіль дуже довго вважали не дуже якісною. З неї швидко випаровувався йод і псував колір і смак продуктів.

Зараз таке побоювання не актуальне. Експерти стверджують, що сучасна йодована сіль має вищу якість і зберігає свої властивості до року. Якщо така сіль зберігається відкритою менше ніж 6 місяців – її сміливо можна використовувати навіть для консервації. Але треба брати до уваги те, що у всіх рецептах засолювання та маринування вказується саме звичайна камʼяна сіль.

Сіль екстра

Сіль екстра буває двох видів: дрібна і вибілена. Для отримання такої солі її довго виварюють і відбілюють, використовуючи різні види обробки. Звичайно, корисних речовин майже не залишається, але вона дуже гарно виглядає на столі. Тобто, якщо говрити про корисні властивості, то у солі екстра їх майже немає.

Морська сіль

Це натуральна сіль з морської води, що здобувається як правило методом звичайного випарювання. За хімічним складом – це той же хлорид натрію, але він має більше мінеральних домішок.

Всупереч поширеній думці, в морській солі значно менше йоду ніж у йодованій кухонній солі. Відповідно вона також і на смак відрізняється від звичайної кухонної або харчової.

Гімалайська або рожева сіль

Це вид кам’яної солі з мінеральними домішками, яка утворилась ще в юрський період.

Увага! Єдине у світі її родовище знаходиться в соляних копальнях Пакистану. Тому у магазинах і на ринках часто можна зустріти підробку. В кращому випадку це буде природна рожева, але звичайна кухонна сіль з Перу, Чилі, Австралії, США або Польщі або, що гірше – фарбована.

Відрізнити підробку від оригіналу можна за кольором – у справжньої солі він нерівномірний та за розміром – вона має бути дрібнозернистою.

Копчена сіль

Так є ще аткий вид солі, який можна зустріти у продажу. Вона чудова, універсальна приправа, яка має яскравий аромат диму і смак копченості. Це повністю натуральний продукт, що складається з харчової солі, яка коптиться на дубовій деревині. Така сіль додасть будь-якій страві дивовижний аромат багаття.

Яка сіль смачніша і корисніша

Яка ж сіль краща? Андрій Гудима, кухар, письменник, воїн ЗСУ, який загинув минулого літа на фронті, у своїй книзі ”69 спецій” написав:

Яка сіль найкраща? А це вже від смаків залежить. 

Камʼяна артемівська сіль – найсолоніша. 

Але там і частинки динозаврів попадаються, тому вона не надто чиста. 

Екстра – очищена і спеціально відбілена, Її можна в сільнички ставити – гарно виглядає. 

Гімалайська? Круть. Якщо тебе не насторожує той факт, що пахне вона в діапазоні від тухлих яєць до свіжої крові. І кольори – від чорного до зеленого. 

Зупинись, певно, на морській солі. Там вітаміни, мінерали та флюїди здивованих риб. І спробуй поєднати сіль із цукром. Ага, солона карамель. 

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Україну накриють тумани: чого ще чекати від погоди в п’ятницю, 14 листопада?

Видимість до 200 метрів і плюсова температура. Спокійний для пішоходів, але небезпечний для водії день.

13/11/2025 21:30
  • Новини

Завтра Землю накриє “свіжа” магнітна буря: хто першим відчує її наслідки

14 листопада активність сонця залишиться у небезпечній зоні. Лікарі радять метеочутливим людям берегти серце і…

13/11/2025 20:30
  • Новини

Як назавжди позбутися плісняви на вікнах: простий засіб, який врятує оселю від грибка

Осіння прохолода й закриті вікна створюють ідеальні умови для появи плісняви. І якщо швидко грибок…

13/11/2025 19:30
  • Статті

Орхідея в інтер’єрі: як приручити королеву кімнатних рослин

Орхідея - одна з тих рослин, які неможливо сплутати ні з чим. Її вишукана форма,…

13/11/2025 18:53
  • Новини

Машина блокує двір: чи законно ставити автомобіль у сусідів “під вікнами”

Як уникнути конфлікту з сусідами через паркування у дворі? Українцям нагадали, де не можна залишати…

13/11/2025 18:30
  • Новини

Що робити, якщо військовий не пройшов ВЛК: чим можуть допомогти родичі

Коли військовий після поранення або психологічної травми не може з’явитися на військово-лікарську комісію (ВЛК), родичі…

13/11/2025 18:00