Новини

Йодована, «Екстра», морська чи рожева: яка сіль найбільш корисна і чому (відео)

Почнемо з того, скільки солі можна їсти без шкоди для здоров’я.

Вам буде цікаво: Все про сіль: що можна використовувати для консервації та як виявити підробку (відео)

Смертельна доза солі

У Всесвітній організації здоровʼя говорять про 5 грамів на добу для дорослої здорової людини. Це приблизно одна чайна ложка. Втім, не забувайте, що сіль є в будь-яких полуфабрикатах, мʼясних виробах, твердому сирі, консервації. Отже, намагайтеся використовувати її якнайменше. Адже при “пересолі” із цінного елементу вона перетворюється на небезпеку для нашого здоровʼя.

Смертельна доза солі для людини – 3 грами на кілограм. Тобто людина вагою 60 кг загине, якщо з’їсть 180 грамів солі за добу.

Сіль складається з двох компонентів – натрію і хлору.

За якістю сіль поділяють на ґатунки: екстра, вищий, перший та другий. Вона залежить від масової частки хлористого натрію, чим її більше – тим вище ґатунок. З вмістом вологості все навпаки – чим вона менше, тим краще.

Йодована сіль

Йодовану сіль дуже довго вважали не дуже якісною. З неї швидко випаровувався йод і псував колір і смак продуктів.

Зараз таке побоювання не актуальне. Експерти стверджують, що сучасна йодована сіль має вищу якість і зберігає свої властивості до року. Якщо така сіль зберігається відкритою менше ніж 6 місяців – її сміливо можна використовувати навіть для консервації. Але треба брати до уваги те, що у всіх рецептах засолювання та маринування вказується саме звичайна камʼяна сіль.

Сіль екстра

Сіль екстра буває двох видів: дрібна і вибілена. Для отримання такої солі її довго виварюють і відбілюють, використовуючи різні види обробки. Звичайно, корисних речовин майже не залишається, але вона дуже гарно виглядає на столі. Тобто, якщо говрити про корисні властивості, то у солі екстра їх майже немає.

Морська сіль

Це натуральна сіль з морської води, що здобувається як правило методом звичайного випарювання. За хімічним складом – це той же хлорид натрію, але він має більше мінеральних домішок.

Всупереч поширеній думці, в морській солі значно менше йоду ніж у йодованій кухонній солі. Відповідно вона також і на смак відрізняється від звичайної кухонної або харчової.

Гімалайська або рожева сіль

Це вид кам’яної солі з мінеральними домішками, яка утворилась ще в юрський період.

Увага! Єдине у світі її родовище знаходиться в соляних копальнях Пакистану. Тому у магазинах і на ринках часто можна зустріти підробку. В кращому випадку це буде природна рожева, але звичайна кухонна сіль з Перу, Чилі, Австралії, США або Польщі або, що гірше – фарбована.

Відрізнити підробку від оригіналу можна за кольором – у справжньої солі він нерівномірний та за розміром – вона має бути дрібнозернистою.

Копчена сіль

Так є ще аткий вид солі, який можна зустріти у продажу. Вона чудова, універсальна приправа, яка має яскравий аромат диму і смак копченості. Це повністю натуральний продукт, що складається з харчової солі, яка коптиться на дубовій деревині. Така сіль додасть будь-якій страві дивовижний аромат багаття.

Яка сіль смачніша і корисніша

Яка ж сіль краща? Андрій Гудима, кухар, письменник, воїн ЗСУ, який загинув минулого літа на фронті, у своїй книзі ”69 спецій” написав:

Яка сіль найкраща? А це вже від смаків залежить. 

Камʼяна артемівська сіль – найсолоніша. 

Але там і частинки динозаврів попадаються, тому вона не надто чиста. 

Екстра – очищена і спеціально відбілена, Її можна в сільнички ставити – гарно виглядає. 

Гімалайська? Круть. Якщо тебе не насторожує той факт, що пахне вона в діапазоні від тухлих яєць до свіжої крові. І кольори – від чорного до зеленого. 

Зупинись, певно, на морській солі. Там вітаміни, мінерали та флюїди здивованих риб. І спробуй поєднати сіль із цукром. Ага, солона карамель. 

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 15 серпня 2025 року: що незвичайного буде цього дня

На самопочуття також впливає і погода: мігрені, некомфорт для гіпер- та гіпотоніків може викликати і…

14/08/2025 22:38
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 15 серпня: верхівка місяця очікує бути комфортною

15 серпня в Україні «гостить» антициклон Julia, тож у п'ятницю всюди буде суха, переважно сонячна…

14/08/2025 22:12
  • Статті

Що таке Успіння Пресвятої Богородиці і чому в цей день не слід ходити босоніж по росі

Свято Успіння Пресвятої Богородиці – не день скорботи, а день тихої радості та надії. Церква…

14/08/2025 21:58
  • Статті

Аналіз, який може розповісти все: навіщо здавати біохімію крові

«І здамо кров на біохімію», — зазвичай чуєте ви від лікаря, коли він призначає перші…

14/08/2025 20:59
  • Статті

Не викидай старі речі, доки не дізнаєшся: як рідкісні платівки стають сімейним золотом

Ви впевнені, що ваші старі речі нічого не варті? Іноді, за курною коробкою в коморі…

14/08/2025 19:58
  • Новини

Ідеально для тостів: овочевий паштет із цукіні із сиром стане улюбленою сезонною стравою

Цей овочевий паштет стане справжньою знахідкою для тих, хто цінує легкі та корисні страви. Готується…

14/08/2025 18:32