Новини

Пиріжки як пух: рецепт універсального дріжджового тіста для солодкої та солоної начинки

Пропонуємо рецепт пиріжків на дріжджах, який стане улюбленим на вашій кухні.

Раніше ми розповідали, як пекти млинці – такі ж високі і пухкі наче пампухи.

Дріжджове тісто за цим рецептом підходить для солодких і солоних начинок.

Інгредієнти для найсмачніших пиріжків

Для тіста:

  • молоко – 200 мл (тепле, 30–35°C),
  • пресовані дріжджі – 15 г,
  • яйця – 2 шт.,
  • цукор – 1 столова ложка (або більше – до смаку),
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • вершкове масло (розм’якшене) – 40 г,
  • борошно – 500–520 г,
  • олія – 2 столові ложки.

Для начинки:

  • свинячі серця – 3 шт.,
  • свинячі легені – 600 г,
  • щоковина або грудинка (сало з м’ясом) – 300–350 г,
  • цибуля – 300 г,
  • сіль – не шкодуємо,
  • чорний мелений перець – до смаку.

Дріжджові пиріжки з лівером – приготування

  1. Готуємо опару. У миску вилити тепле молоко, додати дріжджі і перемішати. Всипати 200 г борошна і розмішати до однорідності.
  2. Підготуємо “рідку частину”. Одне яйце і половину другого злегка збити (половинку залишити для змащування). Додати цукор, сіль, вершкове масло і перемішати.
  3. Замішуємо тісто. В опару влити яєчну суміш і добре перемішати. Потім частинами підсипати решту борошна (300-320 г). Додати трохи олії і продовжити вимішувати до гладкості. Тісто має вийти м’яким, еластичним, але не липким. Головне – не забити тісто борошном.
  4. Перший підйом. Сформувати кулю, покласти в змащену маслом миску, накрити і залишити в теплі на 40-50 хвилин.
  5. Обминка. Тісто підійшло – злегка обім’яти руками, випустивши зайве повітря, і знову накрити на 30–40 хвилин.
  6. Приготування начинки. М’ясні продукти (серце, легені та щоковину) ретельно промийте. Покладіть у каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння. Зніміть піну і варіть на повільному вогні близько 1,5 години до м’якості. Остудіть. Пропустіть все відварене м’ясо через м’ясорубку. Цибулю наріжте дрібно і обсмажте на сковороді до золотистого кольору. Додайте до м’яса, добре перемішайте. Посоліть обов’язково щедро – тісто нейтральне, начинка має бути яскравою на смак. Додайте чорний перець за смаком. Замість щоковини можна взяти свинячу печінку (350 г). Тоді її не варять, а обсмажують на сковороді до готовності і потім перемелюють разом з іншими продуктами.
  7. Начинка готова. Використовуйте теплу або охолоджену. Вона добре тримає форму, легко ліпиться і виходить дуже смачною.
  8. Ділімо і підкочуємо. Розділити на 18 шматочків по 50 г. Кожен округлити, добре розкотити в кульку – прибрати бульбашки, підтягнути краї до центру, защипати. Дати кулькам із тіста «відпочити» 10 хвилин під рушником.
  9. Розкочування та формування. Злегка змастити стіл олією і розкотити коржики рівномірно – не дуже тонко.
  10. Формуємо пиріжки. Начинку викладати по повній столовій ложці, не доходячи до країв коржика. Зліпити пиріжок човником, зробити тонкий гребінець, акуратно підібгати шов убік.
  11. Випічка. Розігріти духовку до 190 градусів. Пиріжки викласти на деко швом вниз, змастити яйцем, залишити на 15 хвилин. Випікати 18 хвилин, до рум’яної скоринки.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Щоб було видно наскрізь: як вимити вікна без розводів

Щоб у будинку було багато світла, кілька разів на рік треба мити вікна. Чисті та…

27/04/2025 14:59
  • Статті

Червоні вузлики на шкірі: в чому небезпека новоутворення

У вас на пальці руки, на стопі або на облямівці губ раптом з'явився безболісний яскраво…

27/04/2025 13:59
  • Статті

Хто відповідає за чистоту і порядок на цвинтарі: що робити з деревом, що впало

Після великодніх відвідин цвинтаря у багатьох виникають питання: як правильно доглядати за могилами, які правила…

27/04/2025 12:57
  • Новини

Україна відбила чергову атаку безпілотників: Росія випустила 149 дронів

Розпочалася 1159-та доба бойових дій проти України. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдаючи ворогу…

27/04/2025 11:33
  • Новини

Поласуємо стравою французької кухні: бризоль зі свинячого фаршу

Бризоль - страва французької кухні. Але насправді багато хто з нас хоча б раз її…

27/04/2025 10:52
  • Новини

У країні запроваджуються нові правила для переселенців: що зміниться

Деякі зміни вже набули чинності та діють, інші будуть реалізовані з 1 липня 2025 року.

27/04/2025 09:47