Новини

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Погода на вихідні 6-7 вересня

Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

05/09/2025 23:33
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 6 вересня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

05/09/2025 23:02
  • Дача

Навесні, влітку чи під зиму: коли правильно сіяти насіння багаторічників

Експерти радять сіяти насіння одразу після збору, поки оболонка ще м’яка, та підтримувати постійну вологість…

05/09/2025 22:32
  • Новини

Торт «Лінивий»:готуємо без випікання за 15 хвилин

Хочете порадувати близьких смачним тортом, але немає часу стояти в духовці? Скористайтеся цим простим рецептом.

05/09/2025 21:57
  • Новини

Внутрішнім переселенцям скасують виплати: кого це стосується

Частина внутрішнього переміщених осіб втратить державну допомогу на проживання. У Мінсоцполітики назвали причини.

05/09/2025 21:03
  • Новини

Частині споживачів дозволили не платити за газ: хто у списках

Деяким споживачам газу більше не нараховуватимуть платежі за його доставку. Кого це стосується та з…

05/09/2025 19:56