Новини

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Дача

Чим накривати озиму цибулю від морозу: головна помилка городників восени

Правильні дії восени збережуть урожай цибулі навіть у саму сувору зиму. Головне тут знати, коли…

24/10/2025 15:00
  • Новини

Найздоровіша страва осені — овочеве рагу з куркою

Це ідеальна страва для тих, хто стежить за фігурою. Таке рагу можна приготувати за 20…

24/10/2025 14:20
  • Новини

Ощадбанк заблокував рахунок: яку суму можна використовувати після обмеження

Українці повідомляють про випадки блокування коштів на рахунках "Ощадбанку". Як відновити доступ до грошей і…

24/10/2025 13:29
  • Статті

Навіщо кожному електромобілісту потрібна портативна зарядка

Сучасні електромобілі стають все більш популярними завдяки своїй екологічності та економічності, але одним з основних…

24/10/2025 13:18
  • Статті

Незвичайна пригода українського пенсіонера у Червоному морі: пірнав за дельфінами та знайшов друге дихання

"На пенсії живемо!" Для героя цієї історії ці слова стали не просто девізом, а справжнім…

24/10/2025 13:11
  • Новини

Пільги на транспорт для 60+ у листопаді: де пенсіонери можуть їздити безплатно

Пенсійне посвідчення тут не допоможе. У якому транспорті літнім українцям доведеться платити у наступному місяці?

24/10/2025 12:30