Новини

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Новий порядок зарахування стажу й обмеження пенсій: у пенсійне законодавство внесли важливі зміни (відео)

В Україні відбулися важливі зміни в пенсійному законодавстві. Чого очікувати пенсіонерам і майбутнім пенсіонерам.

02/06/2025 10:48
  • Новини

Українці можуть отримати продуктові набори: видаватимуть гуманітарну допомогу протягом одного дня

Частина українців можуть отримати безоплатні продукти харчування. Куди звертатися за гуманітарною допомогою

02/06/2025 09:51
  • Новини

Допомога по безробіттю: чи може непрацюючий пенсіонер отримувати додаткові виплати

І після виходу на пенсію українці можуть продовжувати працювати. Та чи може у випадку звільнення…

02/06/2025 08:21
  • Новини

Свята та народні прикмети 2 червня: чому сьогодні категорично не можна іти в ліс

2 червня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки. Вшановують пам'ять святого…

02/06/2025 06:45
  • Новини

Доплату до пенсії почнуть рахувати від дня народження: хто з пенсіонерів і скільки отримуватиме

Крім пенсії, деякі українці можуть розраховувати на різні доплати до основної виплати. Але є надбавка,…

02/06/2025 05:33
  • Статті

Як українцям в Німеччині вигідно придбати ноутбук або планшет, який був у вжитку?

Українці, які виїжджають за кордон, особливо до Німеччини, часто бідкаються, бо не знають, де можна…

02/06/2025 00:56