Новини

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Як провести тиждень із максимальною користю: гороскоп з 21 по 27 липня

Тиждень подарує нам енергію, але й випробуватиме на міцність. Кому важливо пригальмувати, а кому діяти?

20/07/2025 18:13
  • Новини

Чоловіки не доживають до пенсії: в Україні смертність б’є тривожні рекорди

Українські чоловіки трудяться все життя, але шансу насолодитися пенсією у них майже немає. Причина -…

20/07/2025 16:41
  • Новини

Легка лазання без тіста: кабачки замість макаронів

Простий рецепт смачної та поживної страви без борошняної — кабачки чудово замінюють макарони, а соус…

20/07/2025 15:58
  • Новини

145 тисяч поза фронтом: військові пенсіонери залишаються у тіні війни

Українська держава мобілізує всіх, кого може, але понад 145 тисяч колишніх військових, здатних служити, залишаються…

20/07/2025 13:59
  • Статті

Безкоштовна операція при катаракті: як отримати допомогу за держпрограмою

Вилучення катаракти може бути повністю безкоштовним. Державна програма медичних гарантій покриває всі етапи лікування —…

20/07/2025 12:59
  • Новини

Яблука подорожчали утричі: що відбувається з цінами в Україні

Ціни на один із найдоступніших фруктів — яблука — в Україні різко зросли. Вартість у…

20/07/2025 12:32