Новини

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Державна опіка в Україні: кого беруть на повне забезпечення та які пенсії платять

Законодавство України передбачає надання соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення. Що означає повне держутримання та…

09/12/2025 17:30
  • Новини

Відключення світла та харчові ризики: які продукти зіпсуються у холодильнику найшвидше

Ці продукти та страви категорично не підходять для зберігання в теплі під час блекаутів. Повний…

09/12/2025 16:30
  • Новини

Не переплачуйте за підробку: як перевірити «справжність» червоної ікри

Перевірити червону ікру та не натрапити на підробку допоможуть три прості тести. Що треба знати.

09/12/2025 15:53
  • Статті

Т-подібний профіль у сучасному будівництві: технічні параметри Т-профілю та області використання

Сучасна будівельна індустрія постійно розвивається, впроваджуючи нові матеріали та технології. Особливе місце серед конструкційних елементів…

09/12/2025 15:47
  • Новини

Форшмак з дунайським оселедцем: рецепт найкращої новорічної закуски

Хочете здивувати гостей на Новий рік? Цей форшмак з дунайським оселедцем точно стане справжньою окрасою…

09/12/2025 15:22
  • Новини

Пенсія по інвалідності для військових: хто має право та як подати документи

Як військовослужбовцю в Україні оформити пенсійні виплати по інвалідності? Основні правила та суми.

09/12/2025 14:43