В Україну завезли партію авокадо з токсичним, небезпечним для здоров’я кадмієм.
Про це йдеться у звіті Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми.
Раніше ми розповідали, що в Україні різко переписали вартість популярного продукту.
Згідно з оприлюдненими даними, фрукти завезли 2 квітня з Нідерландів. Туди ж авокадо потрапили з Латинської Америки – країною-виробником є Перу.
На сайті партію фруктів внесли у графу “Ризики”, оскільки їхнє споживання може призвести до отруєння й мати серйозні наслідки для здоров’я, адже кадмій — це небезпечний важкий метал
Детальна інформація про виробника, імпортера та експортера небезпечної продукції не повідомляється.
Кадмій є надзвичайно токсичним для людини, навіть у незначних концентраціях. Він може призвести до серйозного отруєння. Поглинення будь-якої значної кількості кадмію викликає негайне ураження печінки й нирок, завдає шкоди травній та дихальній системам, а також вражає нервову систему.
У Держпродспоживслужбі заявили, що інформація про те, що отруйний авокадо потрапив на прилавки магазинів не підтверджена. Так повідомила Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Глава Держпродспоживслужби Сергій Ткачук зазначив, що станом на 8 квітня 2025 року відомство не має жодних офіційних підтверджень, що потенційно небезпечний продукт, нібито імпортований з Нідерландів (країна походження – Перу), реалізується на території України.
Джерело: Фокус
Вас також можуть зацікавити новини:
Мирослав Вантух – відомий хореограф зі стажем трудової діяльності понад 60 років. Митець також удостоєний…
В Україні для людей з інвалідністю передбачено ряд соціальних гарантій та пільг. Вони надаються на…
Всесвітній день бороди відзначають щороку у першу суботу вересня. Здавалося б, це просто свято чоловічої…
Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.
Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.
Експерти радять сіяти насіння одразу після збору, поки оболонка ще м’яка, та підтримувати постійну вологість…