Новини

Вищого сорту, цільнозернове або крупчатка: яке борошно обрати, щоб тісто було ідеальне

Борошно отримують шляхом подрібненням у порошок зерен різних культур. Відтак борошно з різних видів зерна різниться між собою не тільки кольором, а й вмістом хімічних речовин та призначенням. Найпоширенішим є пшеничне борошно.

Раніше ми розповідали як обрати правильне борошно для випічки, щоб тісто було легким і пишним.

Шість сортів пшеничного борошна

Борошно екстракласу виготовляють із найкращих сортів пшениці. Воно має білосніжний колір та високий вміст клейковини. Найкраще підходить для здобної випічки та кондитерських виробів. Напівфабрикати з такого борошна добре переносять заморожування.

Борошно вищого сорту одержують із м’яких склоподібних і напівсклоподібних сортів пшениці. Його колір білий з ледь кремовим відтінком. Таке борошно високо цінують за хлібопекарські властивості та широко використовують у кондитерському виробництві.

Борошно першого сорту містить невелику кількість оболонок зерна. Вони майже непомітні завдяки тонкого помелу, надають продукту жовтуватий відтінок. Завдяки великій кількості клейковини тісто з такого борошна виходить дуже еластичне. Млинці, пироги та вареники будуть смачними.

Борошно другого сорту відрізняється сіруватим або більш інтенсивним жовтим відтінком. Має не зовсім однорідні часточки через те, що до нього потрапляє оболонка зерна. Часто його міксують з вищим або першим сортами для приготування хліба та печива.

Цільнозернове борошно ще називають обойним. Його отримують шляхом перемелювання цілого зерна з усіма оболонками. Тож таке борошно містить усі вітаміни, мінерали та клітковину, якими багате пшеничне зерно.

Крупчатка – це борошна великого помелу з характерною зернистістю. Воно чудово підходить для виробництва макаронів та здобного дріжджового тіста. Вироби з такого борошна показані людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Адже крупчатка здатна гальмувати процес бродіння вуглеводів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Купівля стажу: коли це вигідно і скільки коштує у 2025 році

Щоб вийти на пенсію у 60 років, у 2025 році потрібно мати 32 роки стажу.…

22/09/2025 09:22
  • Новини

Як правильно зберігати горіхи, щоб не псувалися: не припускайтеся поширеної помилки

Горіхи швидко втрачають свіжість під дією різноманітних факторів. Експерти пояснили, як їх зберігати правильно, щоб…

22/09/2025 08:19
  • Новини

ДТЕК вимагав від жінки понад 9 тисяч гривень за електроенергію: що вирішив суд

Енергетична компанія вимагала від жительки Київщини сплатити майже 10 тисяч гривень за порушення, з яким…

22/09/2025 06:33
  • Новини

37 років стажу: скільки треба заробляти на пенсію 10 000 гривень

Українське пенсійне законодавство враховує не тільки набутий стаж, а й рівень заробітної плати. Чим вища…

22/09/2025 05:31
  • Новини

Погода 22 вересня, у день осіннього рівнодення: тепло, дуже тепло

Погода 22 вересня потішить теплом, продовжить літо.

21/09/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 22 вересня 2025 року: якої сили будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

На планеті Земля зберігається підвищена геомагнітна активність. Як поводитися у цей день?

21/09/2025 21:59