Новини

Вищого сорту, цільнозернове або крупчатка: яке борошно обрати, щоб тісто було ідеальне

Борошно отримують шляхом подрібненням у порошок зерен різних культур. Відтак борошно з різних видів зерна різниться між собою не тільки кольором, а й вмістом хімічних речовин та призначенням. Найпоширенішим є пшеничне борошно.

Раніше ми розповідали як обрати правильне борошно для випічки, щоб тісто було легким і пишним.

Шість сортів пшеничного борошна

Борошно екстракласу виготовляють із найкращих сортів пшениці. Воно має білосніжний колір та високий вміст клейковини. Найкраще підходить для здобної випічки та кондитерських виробів. Напівфабрикати з такого борошна добре переносять заморожування.

Борошно вищого сорту одержують із м’яких склоподібних і напівсклоподібних сортів пшениці. Його колір білий з ледь кремовим відтінком. Таке борошно високо цінують за хлібопекарські властивості та широко використовують у кондитерському виробництві.

Борошно першого сорту містить невелику кількість оболонок зерна. Вони майже непомітні завдяки тонкого помелу, надають продукту жовтуватий відтінок. Завдяки великій кількості клейковини тісто з такого борошна виходить дуже еластичне. Млинці, пироги та вареники будуть смачними.

Борошно другого сорту відрізняється сіруватим або більш інтенсивним жовтим відтінком. Має не зовсім однорідні часточки через те, що до нього потрапляє оболонка зерна. Часто його міксують з вищим або першим сортами для приготування хліба та печива.

Цільнозернове борошно ще називають обойним. Його отримують шляхом перемелювання цілого зерна з усіма оболонками. Тож таке борошно містить усі вітаміни, мінерали та клітковину, якими багате пшеничне зерно.

Крупчатка – це борошна великого помелу з характерною зернистістю. Воно чудово підходить для виробництва макаронів та здобного дріжджового тіста. Вироби з такого борошна показані людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Адже крупчатка здатна гальмувати процес бродіння вуглеводів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Туман і нічні морози: якою буде погода в Україні 22 грудня

Тиждень в Україні розпочнеться з туманів і прохолодних ночей. Попри зимовий характер погоди, сильних опадів…

21/12/2025 22:00
  • Новини

Понеділок пройде під знаком Сонця: наскільки небезпечною буде магнітна буря 22 грудня

Початок тижня для українців пройде під впливом помірних геомагнітних коливань. Фахівці закликають уважніше поставитися до…

21/12/2025 21:00
  • Новини

Тиждень тиші та усвідомлених рішень: гороскоп на 22-28 грудня

Кінець грудня налаштовує на тишу, ясність і внутрішню рівновагу. Події цього тижня підкажуть, від чого…

21/12/2025 19:30
  • Новини

Šunkofleky по-домашньому: як приготувати чеську макаронну запіканку

Чехія має власну версію улюбленої багатьма макаронної запіканки — ситну та ароматну šunkofleky. Цю страву…

21/12/2025 18:00
  • Новини

Кращі українські сорти салатів, які ідеально підходять для клімату нашої країни

Українські селекціонери створили сорти салатів, які стабільно дають гарний урожай у різних кліматичних зонах країни.…

21/12/2025 17:00
  • Новини

Оренда житла і рахунки: за що відповідає власник, а за що — мешканець

Оренда житла в Україні інколи супроводжується суперечками щодо комунальних платежів. Юристи радять заздалегідь визначити, хто…

21/12/2025 16:00