Новини

Вищого сорту, цільнозернове або крупчатка: яке борошно обрати, щоб тісто було ідеальне

Борошно отримують шляхом подрібненням у порошок зерен різних культур. Відтак борошно з різних видів зерна різниться між собою не тільки кольором, а й вмістом хімічних речовин та призначенням. Найпоширенішим є пшеничне борошно.

Раніше ми розповідали як обрати правильне борошно для випічки, щоб тісто було легким і пишним.

Шість сортів пшеничного борошна

Борошно екстракласу виготовляють із найкращих сортів пшениці. Воно має білосніжний колір та високий вміст клейковини. Найкраще підходить для здобної випічки та кондитерських виробів. Напівфабрикати з такого борошна добре переносять заморожування.

Борошно вищого сорту одержують із м’яких склоподібних і напівсклоподібних сортів пшениці. Його колір білий з ледь кремовим відтінком. Таке борошно високо цінують за хлібопекарські властивості та широко використовують у кондитерському виробництві.

Борошно першого сорту містить невелику кількість оболонок зерна. Вони майже непомітні завдяки тонкого помелу, надають продукту жовтуватий відтінок. Завдяки великій кількості клейковини тісто з такого борошна виходить дуже еластичне. Млинці, пироги та вареники будуть смачними.

Борошно другого сорту відрізняється сіруватим або більш інтенсивним жовтим відтінком. Має не зовсім однорідні часточки через те, що до нього потрапляє оболонка зерна. Часто його міксують з вищим або першим сортами для приготування хліба та печива.

Цільнозернове борошно ще називають обойним. Його отримують шляхом перемелювання цілого зерна з усіма оболонками. Тож таке борошно містить усі вітаміни, мінерали та клітковину, якими багате пшеничне зерно.

Крупчатка – це борошна великого помелу з характерною зернистістю. Воно чудово підходить для виробництва макаронів та здобного дріжджового тіста. Вироби з такого борошна показані людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Адже крупчатка здатна гальмувати процес бродіння вуглеводів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Дефіцит та відновлення: що буде з цінами на світ у найближчі два роки

Після тяжких втрат енергетичного сектору Україна може зіткнутися з новими викликами — дефіцитом електроенергії та…

06/11/2025 18:59
  • Новини

Нові правила “зимових” субсидій для пенсіонерів: що терміново потрібно зробити до кінця осені

Одним продовжать субсидію автоматично, іншим доведеться подавати документи заново. Як встигнути оформити державну допомогу на…

06/11/2025 18:30
  • Новини

Копійкам кінець: Україна повертає власну грошову одиницю після століть забуття

Відмова від радянського спадку та перехід до національного символу. НБУ готує грошову реформу — копійка…

06/11/2025 17:50
  • Новини

Вимкніть ці прилади — і рахунок за електроенергію зменшиться на 15%

Неочевидні витрати можна припинити. Які електроприлади “з’їдають” ваші гроші навіть у вимкненому стані?

06/11/2025 16:50
  • Новини

Українська пенсія за кордоном: де пройти ідентифікацію без повернення додому

Якщо ви отримуєте українську пенсію та тимчасово живете за кордоном, вам обов'язково треба пройти ідентифікацію.…

06/11/2025 16:26
  • Новини

Кроти оминатимуть ваш город десятою дорогою: які рослини їх відлякають

Кроти можуть завдати серйозної шкоди врожаю, але боротися з ними не обов’язково жорстокими методами. Є…

06/11/2025 16:00