Новини

Масниця в Україні: рецепт найсмачніших млинців, які обов’язково варто приготувати

Попри те, що для більшості Масниця, Колодій, Сиропуст або Сирний тиждень не такі звичні назви свята як Масляна, але саме вони є питомо українськими. Для наших предків цей особливий період перед Великим постом був часом веселощів, примирення та родинних зустрічей. Коли відзначатимемо Масницю 2025 року і які традиції з нею пов’язані?

Читайте також: З чого зробити фаршировані млинці: 5 оригінальних начинок

Коли святкують Масницю

Масниця не має фіксованої дати, вона прив’язана до Великодня. Сиропусний тиждень у 2025 році в Україні триватиме з 24 лютого по 2 березня. А 3 березня для вірян розпочнеться Великодній піст.

Дослідники стверджують, що корені Масниці сягають язичницьких часів. Свято символізує прощання із зимою, покликане об’єднати та примирити людей.

Як святкують Масницю

Масниця є періодом веселощів, родинних зустрічей та обрядових дійств. Українці мають і кулінарні традиції на цей період. Готували вареники з сиром або іншими начинками, подавали їх зі сметаною. Млинці також пекли, але вони зазвичай мали форму налисників з сиром, які щедро здобрювали вершковим маслом.

Кожен день сирного тижня мав свої обряди та традиції. Свято Колодія – у понеділок. Це день символічного «народження» колодки, тобто невеликого дерев’яного поліна. У вівторок її «хрестили». А в неділю колодку «ховали». У четвер жінки збиралися у компанії і веселилися. У п’ятницю зяті пригощали тещу, а в суботу – невістки свекрух.

Спалення опудала – символічний ритуал, який дійшов до наших днів з язичницьких часів. Так наші предки прощалися із зимою та всім негативом, відкриваючи шлях весні і новим здобуткам.

У Сиропусний тиждень люди здавна мали традицію миритися і просити пробачення. Для вірян це особливо важливо перед постом, аби очиститися від негативних думок. Прощена неділя припадає на останній день перед постом. Вона й завершує смачний і веселий тиждень.

Святковий тиждень на Масницю мають також інші слов’янські народи, зокрема, словаки, болгари, серби та поляки.

Перевірений рецепт найсмачніших млинців на Масницю

Для приготування тіста вам знадобляться такі інгредієнти:

  • яйця – 2-3 (залежно від їх розміру);
  • молоко – 500 мл;
  • борошно – 1 склянка;
  • вершкове масло – 50 г;
  • олія – ​​2 столові ложки;
  • щіпка солі та цукру.

Приготування:

За допомогою віночка або вилки збийте яйця, потім додайте дрібку солі та цукру, а також розтоплене, але не гаряче вершкове масло.

Влийте половину молока і додайте борошно. Добре перемішайте, щоб уникнути утворення грудочок.

Поступово додавайте молоко, що залишилося до досягнення потрібної консистенції.

Випікайте млинці на добре розігрітій сковороді, попередньо змащеній олією або смальцем.

Ця універсальна основа ідеально підходить для приготування млинців із різноманітними начинками, а також для створення млинцевого торта. Далі все залежить від вашої фантазії та переваг!

Вам також буде цікаво:

Новое на сайте

  • Новини

Особам з інвалідністю готують зміни: які пенсії отримають українці в 2026 році — нові суми

Пенсії для осіб з інвалідністю зростуть. Як зміниться розмір виплат у наступному році?

15/10/2025 06:30
  • Новини

Пенсійний фонд заборгував пенсіонерам 85 млрд гривень: кому почнуть віддавати гроші

В Україні накопичився величезний борг за рішеннями судів щодо пенсійних виплат — майже 85 мільярдів…

15/10/2025 05:32
  • Новини

Скоро пенсії в Україні рахуватимуть інакше: що зміниться у 2026 році

Уряд готує нову формулу пенсій. Кого насамперед торкнуться зміни?

15/10/2025 05:00
  • Новини

Лічильник без повірки – гроші на вітер: як уникнути переплат за газ

Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.

14/10/2025 23:29
  • Новини

Погода в Україні на середу, 15 жовтня

Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…

14/10/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 15 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?

14/10/2025 22:13