Новини

Які яйця найкраще купувати – ось на що треба звернути увагу: поради експертів

Чим відрізняються яйця

Відповідно до ДСТУ 5028:2008 магазинні яйця поділяються на категорії та класи. На це впливає їхня вага та термін зберігання. Про що свідчить маркування на упаковці чи самому яйці?

Читайте також: Більше користі або шкоди: коли курячі яйця корисні, а коли – небезпечні

За терміном зберігання яйця поділяються на:

  • дієтичні (Д) – до 7 діб;
  • столові (С) – до 25 днів при кімнатній температурі та до 90 днів у холодильнику.

За розміром та вагою яйця такі:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • вища категорія (О) – від 63 до 72,9 г;
  • добірні (В) – 73 г і вище.

Коли купуєте яйце з маркуванням СО, це означає, що це столове яйце вищої категорії, а С1 – столове яйце першої категорії.

Які яйця вибрати

За ціною добірні яйця будуть найдорожчими. Але це не означає, що вони якісніші. Насправді найкорисніші речовини містять яйця С1 та С2. Тому що дуже великі яйця найчастіше несуть старші кури і більшого розміру.

Для домашньої випічки ідеально підходять яйця С1. Але для професійної кулінарії та кондитерської справи яйця прийнято рахувати не штуками, а зважувати у розбитому вигляді.

Які яйця не варто купувати

Після того, як подивилися на категорію яєць, зверніть увагу на дату виготовлення, умови зберігання в магазині, а також зовнішній вигляд товару.

Іноді недобросовісні продавці кладуть у холодильник яйця, які раніше зберігалися при кімнатній температурі. Тому уникайте покупок не дуже свіжих яєць, адже ви не можете бути впевненими в умовах їхнього зберігання.

Перевіряйте яйця у лотках на цілісність. Якщо шкаралупа тріснула, то через неї можуть потрапити хвороботворні бактерії. Такі яйця залиште на полиці та не купуйте. В одному лотку мають бути яйця одного кольору та класу. Якщо це не так, то, мабуть, продукти пересортували.

Читайте також: Як не можна зберігати яйця: найпоширеніші помилки, які роблять майже все

Також звертайте увагу на те, якою стороною лежать яйця у лотку. Заводська упаковка передбачає розташування яєць гострим кінцем вниз, а тупим – вгору. Якщо вони лежать по-різному, можливо, хтось пересортував їх у магазині, тому не можна бути впевненими в коректності маркування на упаковці.

Метки: вред яйця

Новое на сайте

  • Статті

Топ-7 брендів моторних олив: огляд надійності, складу та ціни

Вибір якісної моторної оливи — це запорука довгого життя двигуна вашого автомобіля. Ринок пропонує безліч…

14/10/2025 09:23
  • Новини

Часу залишилось мало: як перевести трудову книжку в електронний формат, щоб зберегти стаж

Трудова книжка залишається головним підтвердженням страхового стажу, від якого залежить право на пенсію. Верховна Рада…

14/10/2025 09:08
  • Статті

Двійники продуктів: у чому насправді їхня небезпека

Більшість із нас уже всерйоз вивчають економію на продуктах харчування. Фінансів на все не вистачає,…

14/10/2025 08:55
  • Новини

Пенсія за втратою годувальника: коли її індексують і чи вигідно повертатися до пенсії за віком

78-річна вдова військового звернулася до редакції, адже її пенсія у зв’язку з втратою годувальника не…

14/10/2025 08:10
  • Новини

Зіпсується смак: які продукти категорично не можна зберігати в морозилці

Не всі продукти можна зберігати в морозильній камері. Деякі в таких умовах втрачають свої смакові…

14/10/2025 07:30
  • Новини

Найгірший врожай за 10 років: ціни на олію в Україні злетять

Негода знищила врожай 2025 року. На нас чекає дефіцит соняшникової олії та надвисокі ціни.

14/10/2025 06:30