Раніше ми розповідали, чому гниють яблука на дереві.
Плоди вважаються стиглими, коли починає світлішати темно-зелене забарвлення шкірки з того боку, що до сонця, з’являється характерна рожева або червона «засмага». Звичайно, у яблук, що всередині крони, особливо у зимових сортів, характерна пляма може і не проявитися. В той же час, існують наукові методи визначення стиглості плодів. Так, половинки розрізаного яблука слід опустити в йодокрахмальний розчин на 1-2 хвилини. Коли м’якоть стає жовтувато-білою, настав час споживати плоди або пускати на переробку.
Безпомилкова ознака дозрівання фруктів – це коли серед падалиці з’являються здорові плоди, без червоточин або підгнивання.
У такому випадку зі збиранням слід поквапитися.
Яблука та груші знімають з дерев у сухий сонячний день. Для тривалого зберігання на плодах повинен залишитися восковий наліт, що захищає від випаровування вологи та попадання мікроорганізмів усередину. Тому краще працювати в трикотажних рукавичках, відриваючи плоди разом з плодоніжкою. Тара для зимового зберігання фруктів має бути чистою та сухою. Плоди перекладають чистою тирсою, дрібною дерев’яною стружкою листяних порід, здоровим сухим листям дуба або клена, сухим мохом, просіяною торф’яною потертю. Не варто використовувати солому, оскільки при появі гнилі вона теж починає псуватися, при цьому відповідний запах з’являється у всіх плодів. У сховище наповнену тару слід опускати відразу.
Доведено, що плоди зберігаються краще, якщо відразу після збирання їх якнайшвидше охолодити до температури плюс 4 градуси.
Саме таким повинен бути температурний режим у сховищі та протягом усього періоду зберігання.
Не рекомендується класти в одну скриньку яблука або груші без плодоніжки з іншими плодами, призначеними для тривалого зберігання. Доцільно переробити їх у сік або варення.
23 травня сухо та сонячно, крім одного регіону: дощитиме лише у західних областях.
Розумні годинники не тільки показують час, а й виконують безліч інших функцій, які роблять наше…
Що чекає на метеозалежних людей? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Досвідчені кухарі знають маленький секрет смачного плову. Щоб плов вийшов чудово ніжним та смачним, потрібно…
За рік яйця подорожчали майже на 75%, але у квітні-травні почали дешевшати. Експерти пояснюють, коли…
Тисячі українців виявилися далеко від своїх будинків через війну. Що робити з комунальними платежами, якщо…