Новини

Слідкуйте за цим уважно – головні помилки, які зіпсують найсмачніше варення

Чому варення може зацукруватися

У процесі тривалого зберігання в банках із варенням або джемом може кристалізуватися цукор. Це може статися з двох причин: 

  • порушення рецептури (кількість цукру вища за норму),
  • порушення технології (варення варилося довше, ніж потрібно);
  • порушення закорковування (недостатньо щільно закриті кришки).

Раніше ми писали, як приготувати вдома справжній квас із Бородінського хліба.

Щоб уберегти особливо цінні заготівля, краще зберігати їх у холодильнику, але навіть у цьому разі важливо герметично закривати банки.

Зацукроване варення можна “реанімувати”. Для цього потрібно розігріти його в посудині з водою. Зробити це можна:

  • у мікрохвильовці,
  • у духовці,
  • на плиті.

Але після такої процедури варення може знову зацукруватися, тому краще використати його якомога швидше.

Чому варення може запліснявіти

Перш за все, варто розібратися з причинами того, чому в банках із варенням з’явилася цвіль. Причин може бути кілька: 

  • погано вимита тара,
  • порушення рецептури та технології,
  • надмірний прошарок повітря між варенням і кришкою,
  • порушення правил зберігання.

Найчастіше така проблема виникає через помилку під час закорковування.

Якщо в процесі закривання банки були гарячими, це створює умови для утворення конденсату, який стане гарним ґрунтом для розвитку цвілі. Важливо пам’ятати, що закатувати потрібно тільки остиглі банки з варенням.

Пліснява також може з’явиться в тому разі, якщо варення було розлито в мокрі банки. У цьому разі концентрація цукру зменшується, що сприяє розмноженню мікробів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якби не працював, пенсія була б більшою: чому стаж великий, а пенсія маленька (відео)

Держава допоможе українцям поставити сонячні панелі: що пропонує уряд (відео)

Новое на сайте

  • Новини

«Тисяча Зеленського»: як оформити виплати через «Приват24» і Укрпошту

В Україні триває прийом заявок на отримання грошової допомоги в межах програми "Зимова підтримка". Розповідаємо,…

20/11/2025 10:44
  • Статті

Руки витирайте чимось іншим, а українські рушники зберігайте: вони можуть принести прибуток

Старі домоткані рушники — це не просто елемент побуту, який припадає пилом у скринях. Це…

20/11/2025 09:41
  • Новини

В Україні з’явилося нове свято 20 листопада: що відтепер відзначаємо

Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.

20/11/2025 09:13
  • Новини

Про що найбільше шкодують люди після 60 років: три головні життєві уроки

Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…

20/11/2025 07:29
  • Новини

«Карітас» підтримує українців: хто може розраховувати на грошову допомогу в грудні

Грошова підтримка від «Карітасу». У яких регіонах країни діють програми фіндопомоги від благодійної організації та…

20/11/2025 06:30
  • Новини

Готуємо закуску ресторанного рівня із звичайнісіньких продуктів: печінковий рулет з грибами

Зі звичайної курячої печінки можна приготувати страву ресторанного рівня. Такий рулет виглядає ошатно, відмінно ріжеться…

20/11/2025 05:31