Новини

Медики розвінчали головний міф про цукровий діабет

На таку оману вказали медики, додавши, що люди часто не підозрюють, що з’їдають багато цукру, навіть якщо в їхньому раціоні відсутні очевидні ласощі у вигляді цукерок, шоколадок або випічки, пише Ukr. media

Цукор є не тільки в солодких продуктах, він також зустрічається в соках та готовій їжі на кшталт сосисок, сарделок, ковбас, напівфабрикатів, заморожених страв. Цукор у цих продуктах прихований. Фахівці констатували, що регулярне вживання продуктів, що містять прихований цукор, сприяє діабету навіть у молодому віці.

Лікарі пояснили: коли в організм надходить цукор, він виділяє гормон інсулін, який як ключ «відкриває» клітини, забезпечуючи надходження до них цукру. Однак коли цукор надходить у великій кількості і у відповідь виробляється багато інсуліну, клітини втрачають чутливість до нього – розвивається інсулінорезистентність. Вона означає, що цукор більше не надходить адекватно клітин і не переробляється ними для виробництва енергії.

Таким чином, вміст цукру в тілі зростає, виникає спочатку предіабет, потім діабет.

Діабет розвивається не тільки у тих, хто має зайву вагу, хоча повнота та дане захворювання дійсно часто співіснують. Лікарі розповіли, що значення має не так надлишок жирової маси в тілі, як те, як співвідносяться жир і м’язи. Якщо жиру в організмі більше, ніж м’язів – інсулінорезистентність підвищується, навіть якщо жиру в цілому не дуже багато.

М’язова тканина є адсорбентом цукру, і якщо м’язи розвинені, він швидко йде, – поінформували фахівці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що таке діабет другого типу.

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10