Раціон людини є важливою частиною психічної рівноваги і може посилювати чи послаблювати почуття напруження та занепокоєння, неврози, напади паніки. Здоров’я мозку залежить від того, що ми їмо, наголошує вчений. Про це в інтерв’ю розповіла гарвардський дієтолог та психіатр, доктор Ума Найду.
Багато людей думають про їжу з погляду їхньої талії, але це також впливає на психічне здоров’я.
Вісь “кишечник-мозок” дійсно існує, ці два органи походять з одних і тих же клітин ембріона і залишаються пов’язаними протягом усього життя за допомогою блукаючого нерва, що широко обговорюється, – основного компонента парасимпатичної нервової системи, яка спостерігає за широким спектром найважливіших функцій організму, включаючи контроль настрої, імунна відповідь, травлення та частоту серцевих скорочень, пояснює доктор Найду.
Деякі види кишкових мікробів пов’язані з вищими показниками депресії. Серотонін, який регулює настрій, також тісно пов’язаний із кишечником: лише п’ять відсотків серотоніну вашого тіла виробляється в мозку, а решта виробляється, зберігається та активно діє у кишечнику», – каже Ума Найду.
Згідно з дослідженням, опублікованим журналом Neurology, щоденне вживання навіть однієї порції листових зелених овочів уповільнює вікове зниження когнітивних функцій.
Вчені констатують, що сполуки, що входять до складу червоного перцю, чорниці, броколі, баклажанів, можуть пригнічувати запалення нервової тканини, покращувати пам’ять, сон, настрій. Також дуже корисний авокадо: його жири сприяють засвоєнню фітонутрієнтів з інших овочів.
Сардини, оселедець, мідії, тріска, водорості та інші морепродукти є джерелами жирних кислот омега-3 з довгим ланцюгом, які необхідні для мозку. Споживання їх достатньої кількості пов’язане з покращенням пам’яті та здібностей до навчання, зниженням швидкості когнітивних функцій.
Вони багаті на рослинний білок і клітковину, допомагають знижувати рівень цукру і холестерину в крові, що важливо для хорошого здоров’я мозку.
Дослідники виявили, що гвоздика, кориця, мускатний горіх, куркума, імбир та інші спеції містять поживні речовини, що покращують якість пам’яті, знижують стрес, покращують сон.
Корисні бактерії, що становлять мікробіоту нашого кишечника, активно розвиваються при споживанні таких продуктів. Нагадаємо, ферментованими є сир, пахта, йогурт, квашена капуста; кефір, кисломолочні напої, чайний гриб, кімчі.
Наявні дані кажуть, що люди, які регулярно їдять темний шоколад, на 70% знижують ризик депресії. Позитивний вплив цього продукту на мозок пояснює дією флавонолів, які містяться в какао.
Нагадаємо, ми розповідали, які “шкідливі” продукти корисні для здоров’я.
66-річний Степан Гіга на піку популярності скасовує концерти. Попри те, що його пісні вірусно розлітаються…
Вдале вирощування рослин — це справжнє мистецтво, в якому важливий кожен нюанс. Найголовніший фактор вдалого…
Газу на зиму вистачить. ДТЕК відкрив новий маршрут постачання скрапленого природного газу (СПГ) через Балтію.
Відтепер квитки на приміські потяги можна придбати онлайн через додаток «Укрзалізниці». Як це зробити?
Саме час садити озимий часник! Дотримуйтесь простих порад досвідчених агрономів і отримаєте великий урожай.
Якщо хочеться здивувати гостей, але не відмовлятися від класики, рожева млинцева «Шуба» — ідеальний варіант.