Раціон людини є важливою частиною психічної рівноваги і може посилювати чи послаблювати почуття напруження та занепокоєння, неврози, напади паніки. Здоров’я мозку залежить від того, що ми їмо, наголошує вчений. Про це в інтерв’ю розповіла гарвардський дієтолог та психіатр, доктор Ума Найду.
Багато людей думають про їжу з погляду їхньої талії, але це також впливає на психічне здоров’я.
Вісь “кишечник-мозок” дійсно існує, ці два органи походять з одних і тих же клітин ембріона і залишаються пов’язаними протягом усього життя за допомогою блукаючого нерва, що широко обговорюється, – основного компонента парасимпатичної нервової системи, яка спостерігає за широким спектром найважливіших функцій організму, включаючи контроль настрої, імунна відповідь, травлення та частоту серцевих скорочень, пояснює доктор Найду.
Деякі види кишкових мікробів пов’язані з вищими показниками депресії. Серотонін, який регулює настрій, також тісно пов’язаний із кишечником: лише п’ять відсотків серотоніну вашого тіла виробляється в мозку, а решта виробляється, зберігається та активно діє у кишечнику», – каже Ума Найду.
Згідно з дослідженням, опублікованим журналом Neurology, щоденне вживання навіть однієї порції листових зелених овочів уповільнює вікове зниження когнітивних функцій.
Вчені констатують, що сполуки, що входять до складу червоного перцю, чорниці, броколі, баклажанів, можуть пригнічувати запалення нервової тканини, покращувати пам’ять, сон, настрій. Також дуже корисний авокадо: його жири сприяють засвоєнню фітонутрієнтів з інших овочів.
Сардини, оселедець, мідії, тріска, водорості та інші морепродукти є джерелами жирних кислот омега-3 з довгим ланцюгом, які необхідні для мозку. Споживання їх достатньої кількості пов’язане з покращенням пам’яті та здібностей до навчання, зниженням швидкості когнітивних функцій.
Вони багаті на рослинний білок і клітковину, допомагають знижувати рівень цукру і холестерину в крові, що важливо для хорошого здоров’я мозку.
Дослідники виявили, що гвоздика, кориця, мускатний горіх, куркума, імбир та інші спеції містять поживні речовини, що покращують якість пам’яті, знижують стрес, покращують сон.
Корисні бактерії, що становлять мікробіоту нашого кишечника, активно розвиваються при споживанні таких продуктів. Нагадаємо, ферментованими є сир, пахта, йогурт, квашена капуста; кефір, кисломолочні напої, чайний гриб, кімчі.
Наявні дані кажуть, що люди, які регулярно їдять темний шоколад, на 70% знижують ризик депресії. Позитивний вплив цього продукту на мозок пояснює дією флавонолів, які містяться в какао.
Нагадаємо, ми розповідали, які “шкідливі” продукти корисні для здоров’я.
На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…
В Ощадбанку нагадали, що при розрахунках через касу клієнтам необхідно враховувати як комісії, так і…
Данило Гетьманцев заявив, що індексація не покриває інфляцію та посилює соціальну несправедливість.
Міністерство юстиції України нагадує: якщо ви придбали нерухомість до цього року, зареєструйте своє право у…
У проєкті Держбюджету на 2026 рік нарешті переглянули розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати,…
Поки сім'я у вихідні ще ніжиться в ліжку, можна приготувати швидкий і незвичайний сніданок. Любите…